Gravaa
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
25. januarja 2021

Si želiš kaj bolj naprednega? Uravnavanje tlaka v pnevmatikah kar med vožnjo in nič več popolnoma praznih pnevmatik. Nizozemci predstavljajo obročnike, ki zmorejo prav to.


Nov sistem, ki so ga razvili v podjetju Gravaa, uporablja miniaturno črpalko, shranjeno v pestu, ki omogoča spreminjanje tlaka v pnevmatikah. In to kar med vožnjo. Z uporabo tovrstnega sistema lahko dodaš tlak, ko se voziš po trdi površini, in odvzameš tlak, ko je površina mehkejša.

Pri podjetju Gravaa trdijo, da bo njihov sistem lahko rešil tudi težavo pri manjšem spuščanju pnevmatike, oziroma če bo tlak v pnevmatiki pod željenim, ga bo sistem samodejno nastavil.

Obročniki Gravaa

Karbonski obroči, lastna pesta in miniaturne zračne črpalke z integrirano sklopko, ki jih poganja vrtenje kolesa, so osnova za celovit sistem, ki te na terenu ne bo pustil na cedilu. Sistem je mogoče tudi izklopiti.

Kako deluje? Tlačna cev teče od pesta do ventila na obročniku. Tipalo nadzira trenutni tlak v pnevmatiki. Za nadzor pa je potrebno imeti multifuncijsko napravo ali kolesarski računalnik, ki uporablja protokol ANT+.

Prednosti so:

  • Preverjanje pritiska v pnevmatikah med vožnjo.
  • Hitrejše predaliranje po različnih terenih.
  • Uravnavanje pritiska glede na podlago.
  • Večja varnost (tlačilko lahko pustiš doma).
  • Sistem in tlak lahko nadzoruješ preko protokola ANT+ in to na katerem koli kolesarskem računalniku.

Seveda Gravaa ni pionir na tem področju, saj takšne rešitve že poznamo v avtomobilski industriji. V kolesarski industriji so se kot prvi na tem področju leta 2015 zapisali pri White Crow. Sistem je bil mehanski in zelo težak, saj so bila posamezna pesta 350 gramov težja od običajnih in vsak obročnik je imel še komoro, težko približno 200 gramov. Kolikšna je teža sistema Gravaa, še niso izdali, prav tako ni znana niti cena, saj bodo produkt lansirali v prihodnjih mesecih.

Več o sistemu najdeš na gravaa.com.

Fotografije proizvajalec

Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam