17. septembra 2018

Gee Atherton je dobil letošnjo “najtežjo dirko v spustu na svetu”. Prenos v nedeljo, rezultati finala … v soboto?!

George “Gee” Atherton, član ekipe Trek Factory Racing DH, je v soboto dobil dirko v spustu, ki jo razglašajo za najtežjo na svetu. In to najverjetneje tudi je. Red Bull Hardline na progi, ki jo nedaleč od doma Athertonovih v Walesu že leta pridno dograjuje Geejev brat Dan, je zamišljen kot spust, kakršni bi bili tudi svetovni pokali, če zahtevnost proge ne bi bila prilagojena tistim z višjimi štartnimi številkami ter ženskam in mladincem. Brez namena kakšne diskriminacije ali seksizma, a tako je. Le kakšen bi bil smuk v Kitzbühlu, če bi bile na štartu tudi punce in mladinci?

Zato na Hardline že od prve izvedbe leta 2014 prideš le s povabilom. To ne pomeni kar vseh z vrha lestvice svetovnega pokala. Seveda marsikdo povabilo tudi zavrne, ker mu je dirka, ki ne šteje za nič razen za nagrade, ob koncu sezone in na sploh v karieri pač odveč, ali pa le, ker se boji poškodbe. Kakšnemu, ki je morda hiter na progah svetovnega pokala, skrajno tehnična proga z zaguljenimi skoki gotovo tudi ne ustreza in ne bi imel možnosti za dobro uvrstitev.


Gee v cilj, foto Boris Beyer/Red Bull Content Pool

V sobotnih mokrih kvalifikacijah se je tako znašla pisana, pretežko otoška dvajseterica, v finalu deseterica: 6 Britancev, trije Francozi in Norvežan. In čisto na koncu, za predlanskim zmagovalcem Bernardom Kerrom, se je na progo spustil Gee Atherton, najhitrejši iz kvalifikacij. Po letih smole na domačem dogodku mu je tokrat šlo vse kot namazano in je slavil zmago z lepo prednostjo.

Vrstni red finala

1. Gee Atherton 3:07,13
2. Bernard Kerr 3:12,30
3. Charlie Hatton 3:19,32
4. Joe Smith 3:19,39
5. Alexandre Fayolle 3:23,18
6. Brage Vestavik 3:26,24
7. Florent Payet 3:26,48
8. Gaëtan Vigé 3:41,07
9. Laurie Greenland 3:43,24
10. Kade Edwards 5:47,52


Gee Atherton, foto Dan Griffiths/Red Bull Content Pool

Gee, sicer že trikrat svetovni prvak v spustu, se je letos po nekaj slabših sezonah zopet prebil k vrhu v svetovnem pokalu, a ostal brez mesta v britanski ekipi na najpomembnejši dirki sezone, svetovnem prvenstvu.

Prireditelji so si tokrat privoščili manjšo (ali večjo, kot se komu zdi) nerodnost. Posnetek dirke s komentarjem Roba Warnerja in Grega Minnaarja so napovedali za nedeljo ob 19. uri po srednjeevropskem času. Marsikdo je celo mislil, da gre za neposredni prenos, tudi na redbull.tv ga najdeš pod “live events” in s strani dogodka je tja vodil rdeč gumb “LIVE”. No, ko so (vsaj na pinkbike.com) vrstne rede finala ustrelili v soboto skupaj s tistimi s kvalifikacij, je bilo drame pred “nedeljsko” dirko nemudoma konec.

Kakor koli, posnetek je vreden ogleda.


Na uvodni fotografiji je Charlie Hatton, foto Sven Martin/Red Bull Content Pool

Sledite nam