Svetovni pokal Crans Montana
22. junija 2024

Dirke kratkega krosa prvič na novem prizorišču v Švici. Namesto legendarnega Lenzerheideja je na veliki oder stopila Crans Montana v kantonu Valais.

Švicarji so v Crans Montani naredili izjemno težko traso kratkega krosa. Krog je bil dolg 1600 metrov, kar je za del “sprinterske” dirke, ki traja okoli 20 minut, kar veliko, še posebej, ko se doda 72 višinskih metrov vzponov. Če velja nepisano pravilo, da je trasa kratkega krosa široka in so možnosti za prehitevanje dane na celotni dolžini, v Crans Montani temu ni bilo tako, saj je kar nekaj delov speljanih po enoslednicah, kar pomeni, da je potrebno biti celotno dirko zelo skoncentriran in vedno pripravljen na “skoke” tekmecev.

Crans Montana in dirki elitnih kategorij

Za dirko v kratkem krosu tehnično zelo zahteven krog, predvsem pa krog, kjer si razliko pred tekmeci lahko naredijo tisti kolesarji oziroma kolesarke, ki se dobro znajdejo na spolzkem terenu.

Ženske: Pet se jih je borilo za zmago

Po startu je takoj sledil dolg asfaltni vzpon, ki se je nato prevesil v prvi tehnični spust v gozdu. Ta je bil zaradi včerajšnjega dežja še zelo spolzek, a nekoliko manj kot drugi spust, imenovan “Roots and Rolls”, ki je bil posejan s koreninami in je že v prvem krogu terjal nekaj žrtev. V drugem od petih krogov se je oblikovala manjša skupina, ki so jo setavljale Italijanka Chiara Teocchi, Nizozemka Anne Tauber (obe Orbea Factory Team), Švicarka Allesandra Keller (Thomus Maxon), francoska prvakinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV XCO) in Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Deceuninck).

Krog v Crans Montani ni nič kaj nedolžen

V tretjem krogu prva nekoliko pospeši Pieterse, a jo Lecomte in Keller takoj ujameta. Tauber še nekako drži tempo, Teochi pa tempa več ne zmore. Se pa v ospredje prebije Američanka Gwendalyn Gibson (Trek Factory Racing – Pirelli), ki s seboj potegne rojakinjo Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing Team). Predzadnji krog je zopet test, katera bo prva pospešila, a nobeni izmed vodilnih ne uspe narediti omembe vredn prednosti.

Katera Nizozemka bo stala na najvišji stopnički?

Takoj po vstopu v zadnji krog napade Nizozemka Tauber in si na asfaltnem vzponu privozi nekaj malega prednosti. Nato gre na prvo mesto Pieterse. Se otrese zasledovalk in kot prva zapelje v gozd. Nato “navije” peklenski tempo ter spuste kljub temu, da ima kot ciklokrosistka izkušnje z blatno in spolzko podlago, te odpelje na meji. V boj za drugo mesto se podajo Keller, Lecomte in Tauber. Prva popusti Francozinja. Keller pa na krilih domačih navijačev v ciljnem sprintu osvoji drugo mesto.

Puck Pieterse si je po 19 minutah in treh sekundah dolgi dirki priborila letos že drugo zmago v kratkem krosu. Keller in Tauber sta zaostali 4 sekunde, Lecomte še 4 sekunde več, Gwendalyn Gibson pa je s 33 sekundami zaostanka osvojila peto mesto.

V skupnem seštevku kratkega krosa vodi Alessandra Keller (900 točk), druga je s 640 točkami Pieterse. Na tretjem mestu je s 632 točkami Američanka Haley Batten (Specialized Factory Racing), ki je danes osvojila skromno 27. mesto.

Crans Montana, moški: Ko napadeš z zadnjega mesta

Nekoliko eksplozivnejši start kot ženske in bolj strnjena skupina v prvem krogu, ki so ga v ospredju zaznamovali Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV XCO), Latvijec Martins Blums (KMC Ridley MTB Racing Team) in Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing Team). V drugem krogu sta tempo diktirala le Schurter in Schwarzbauer, skupina vodilnih pa je štela sedemnajst tekmovalcev. Nato je vodstvo prevzel švicarski prvak Thomas Litscher (Lapierre Mavic Unity).

Sledili so mu Schwarzbauer, Schurter, njegov rojak Filippo Colombo (Scott – Sram MTB Racing Team), Američan Cristopher Blevins (Specialized Facotry Racing), Britanec Charlie Aldirdge (Cannondale Factory Racing) in Italijan Luca Braidot (Santa Cruz RockShox Pro Team). Z zadnjega se je na deveto mesto povzpel Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers).

Pidcock gre naprej

V četrtem krogu od šestih je pobudo prevzel Colombo, sledil mu je Schwarzbauer, Pidcock se je prebil do tretjega mesta. Na spustu Roots and Roll se Pidcock odloči loviti Colomba, sledi jima Schurter. Pidcock se v predzadnji krog odpravi kot vodilni, s seboj pa potegne dvojec iz ekipe Scott – Sram MTB Racing Team. Tempo je še vedno dokaj lagoden, saj si prvih prvih deset uvrščenih sledi v sedmih sekundah.

V zadnji, šesti krog prvi vstopi Pidcock. Loviti ga začne Aldridge, sledita mu Schurter in Braidot, za njima se vozita Colombo in presenečenje današnje dirke Nemec Julian Schelb (Stop & Go Marderabwhhr MTB Team).

Nato Aldridge popusti in zasledovalna skupina ga “požre”. Naprej se izstrelita Nemca Schleb in Maximilian Brandl (Lexware Mountainbike Team). Med vodilnimi tudi Braidot, Blevins in trije Švicarji. Še zadnjič pospeši Pidcock, si pridobi odločilno prednost in se po 39 minutah in 31 sekundah kot prvi pripelje skozi cilj v Crans Montani. Drugo mesto pripade Schelbu, tretje pa Braidotu. Prvo peterico zaključita Blevins in Brandl.

Crans Montana: Francoz, kljub odstotnosti na prvem mestu

Po petih dirkah še vedno vodi Francoz Victor Koretzky (Specialized Factory Racing), ki je današnjo dirko izpustil. Ima 850 točk. Drugi je aktualni svetovni prvak, Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Deceuninck), ki je današnjo dirko končal na skromnem 36. mestu. Ima 744 točk. Tretji je s 660 točkami Christopher Blevins.

Crans Montana, petek

Prvi dirki sta bili namenjeni mlajšim članicam in članom in sta potekali sredi dneva, kar je v svetovnem pokalu dokaj redko. Razlog za takšen program tiči v tem, da bi tudi kategoriji U23 imeli dovolj časa za regeneracijo pred dirkami v olimpijskem krosu. Petkova kratka krosa sta zanamovali spolzka in blatna podlaga, tudi dežnih kapelj ni manjkalo.

Dekleta do 23 let

Do prve zmage v kratkem krosu je odličnih rezultatih, ki jih je nizala skozi prvi del sezone, prišla Kanadčanka Emily Johnston (Trek Future Racing). Johnston je bila na mokri progi najprepričljivejša in je v zadnjem krogu pet krogov dolge dirke odbila napade najbližje zasledovalke Nemke Carle Hahn (Lexware Mountainbike Team). Slednja je po 20 minutah in 58 sekundah zaostala 5 sekund. Še sedem sekund zaostanka več je na tretjem mestu pridelala Američanka Madigan Munro (Trek Factory Racing – Pirelli).

V skupnem seštevku je v vodstvu še vedno Nemka Kira Böhm (Cube Factory Racing), ki je včeraj zasedla deveto mesto. Ima 471 točk. Na drugo mesto se je s 445 točkami povzpela Johnston, tretja je s 395 točkami Munro.

Fantje do 23 let

Šest krogov dolga dirka je trajala 20 minut in 39 sekund. Za zmago pa zopet dvoboj dveh Američanov Rileyja Amosa (Trek Factory Racing – Pirelli) in Bjorna Rileyja (Trek Future Racing). Do četrte zmage v sezoni je po ciljnem sprintu prišel Amos, ki je Rileyja prehitel za dve sekundi. Na tretje mesto se je s 5-sekundnim zaostankom uvrstil Francoz Luca Martin (Orbea Factory Team), ki je zaostal 5 sekund.

Po petih dirkah v kratkem krosu vodi Amos, ki ima 600 točk. Drugi je s 465 točkami Riley, na tretjem mestu je včeraj četrtouvrščeni Švicar Dario Lillo (Giant Factory Off-Road Team – XC), ki ima 377 točk.

Naslovna fotografija UCI MTB

Preberi še

Araxá
Mairiporã
Nové Město
Val di Sole

Sledite nam