22. septembra 2013

Napet razplet svetovnega pokala v spustu v Avstriji. Žiga Pandur še enkrat med 30, najboljša uvrstitev za mladinca Jureta Žabjeka, Zarja s ponesrečenim finalnim nastopom – A Blackthorn GT ekipno pred UTT.

Ves spustaški svet je v finalu zadnje dirke svetovnega pokala v Leogangu pričakoval dvoboj za krono med Britancem Geejem Athertonom in Stevom Smithom, Slovenci pa smo se nadejali še enega dobrega nastopa Žige Pandurja (Unior Tools Team), Zarje Černilogar (Blackthorn GT) in mladinca Jureta Žabjeka (Unior Tools Team). Vsi smo prišli na svoj račun.

Če je bil svetovni pokal pri ženskah že odločen – Rachel Atherton je tudi z današnjim drugim mestom za Emmeline Ragot ostala visoko na vrhu – je pri moških po predzadnji dirki na Norveškem obvisel v zraku. Smith je namreč z dvema zaporednima zmagama zadihal za vrat Athertonu, ki je vodil vse od zmage na prvi dirki na Škotskem. Vse je bilo na mizi na današnjem finalu v Avstriji. Stevie je bil zopet najhitrejši, med njega in Geeja sta se vrinila še Loic Bruni in Mick Hannah, kar je bilo dovolj za zmago Kanadčana z 78 točkami prednosti! In Geejev zelo kisel obraz na tretjem stolčku, ko je Smith kot zadnji pridrvel v cilj.

Žiga prvič v prenosu

Žiga je po 20. mestu iz kvalifikacij prvič nastopil med najboljšimi, ki jih lahko gledamo tudi v neposrednem prenosu. Ob prihodu v cilj je kljub zaostanku le 2,9 sekunde za vodilnim zasedel 13. mesto in jasno je bilo, da bo težko ponovil 25. mesto izpred tedna dni v Hafjellu. Končal je na 30. mestu, kar je še vedno odlična uvrstitev, njegova druga najboljša doslej. Svetovni pokal je končal na 37. mestu.

Takole pravi Žiga: “Odličen zaključek svetovnega pokala! Po Hafjellu sem sem si tokrat želel tudi v kvalifikacijah med najboljših trideset, saj sem dobil potrditev, da sem tega sposoben, s tem pa sem izpolnil še en cilj in nastopal v času prenosa v živo. Med nastopom sem bil mogoče malo negotov in preveč previden na določenih odsekih. Podlaga je bila drugačna kot zjutraj na treningu, že takrat pa sem vozil čez mejo. Še nikoli prej nisem štartal tako pozno v dnevu, zato je bil občutek na vožnji nekoliko nenavaden. Na zgornjem delu proge ni bilo nikogar, v spodnjem pa ogromno ljudi. Slovenski navijači so bili stalno z menoj, še posebej veliko jih je bilo v cilju.”

Tamladi

Odlično se je odrezal tudi Žigov ekipni kolega Jure, ki nastopa med mladinci, s 4. mestom (zaostanek za zmagovalcem 3,78 sekunde) je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, potem ko je bil v Andori 8. Kljub temu, da je izpustil dve dirki, je v končni razvrstitvi 11.
“Danes sem odpravil napake, ki sem jih naredil včeraj v razvrstitveni vožnji, proga mi ustreza in vedel sem, da se lahko uvrstim med najhitrejših pet,” je Jure povedal po dirki. “Za stopničkami sem zaostal za dve sekundi in pol, če bi želel danes pridobiti ta čas, bi moral iti na tehničnih delih preko meje, česar pa nisem želel tvegati. K dobremu rezultatu sta mi pomagala tudi brata, ki sta se postavila na del, kjer je bilo treba najbolj poganjati, ter mi z navijanjem dala še nekaj dodatnih konjev. Nasploh je bilo veliko Slovencev ob progi.
Danes sem v svetovnem pokalu zadnjič dirkal kot mladinec, prihodnjo sezono nastopam med člani. Mislim, da z uvrščanjem v finale ter napredovanje po lestvici ne bo težav, bo pa pritisk nekoliko večji, saj kvalifikacije med člani ne dopuščajo napak.”
V finalu je nastopil še Miha Ivančič (ŠKTD Avče – tokrat v dresu reprezentance) in zasedel 47. mesto.

Zarja ponesrečeno

Letošnji Leogang bo skušala čim prej pozabiti Zarja, saj je finale po seriji zapletov, trčenj in padcev končala povsem na repu razvrstitve. A saj ima temo za lepše misli, to je nastop čez teden dni na finalu evropske serije iXS v Mariboru, kjer je že skupna zmagovalka. Svetovni pokal pa je končala na 14. mestu.

Med ekipami je bila letos najuspešnejša GT Factory Racing pred Lapierre Gravity Republic in Santa Cruz Syndicate, Blackthorn GT je 22. in Unior Tools Team 25.

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI
Posnetek finala DHI, Žiga na 1:01:50

Na uvodni fotografiji Jure Žabjek, pred katerim je le še nekaj mladinskih dirk. Foto Mare Obid. Fotogalerija sledi!

Sledite nam