Crankworx Innsbruck, Thomas Genon
6. oktobra 2020

Šest tekmovanj na tirolskem tednu dirkanja in prostega sloga. Špela Hrovat in Boris Režabek sta zagotovila dostojno slovensko zastopstvo v štirih disciplinah.

Četrta izvedba tirolske franšize razvpitega festivala, ki je nastal v Whistlerju, v času virusa tako kot druge prireditve ni imela lahke naloge. Tako kot ta teden prireditelji svetovnega prvenstva v Leogangu so bili prisiljeni v izvedbo brez gledalcev.

Udeležba kolesarjev pa je bila vendarle kar dobra tako v dirkanju kot v prostem slogu. Tekmovanj ni prav veliko, nedaleč stran v Leogangu pa bo ta teden potekalo svetovno prvenstvo in številni so prišli že zaradi varnejšega zgodnjega prihoda v državo, tudi karantene, pa seveda treninga.

Discipline so bile že kar standardne: spust, whip-off, paralelni slalom, pumptrack, slopestyle in speed style.

Slovenska predstavnika sta bila dva, Špela Horvat in Boris Režabek. Špela se je osredotočila na spust, Boris pa naj bi nastopil v kar treh disciplinah: na pumptracku, v whipanju in na paralelni fristajl dirki speed & style.

Spust s Špelo

Nedeljsko dirko na naravni progi z veliko poganjanja, ki verjetno nikomur ni bila prav pri srcu, sta dobila domačina Vali Höll in David Trummer. Za Vali je bila to (razen Unior DH Cupa v Mariboru) pravzaprav prva članska dirka, na kateri se je pomerila z nekaterimi najhitrejšimi na svetu. Za skoraj sekundo je prehitela drugouvrščeno Tracey Hannah, tretja je bila z že več kot 6 sekundami zaostanka Morgane Charre.

Crankworx Innsbruck, Vali Hoell
Vali Höll

Špela je dirko končala na 11. mestu. Takole poroča:

“Ko sem zagledala štartno listo, polno znanih in močnih imen iz svetovnega DH pokala in serije EWS, sem si v mislih rekla, da je uvrstitev med najboljših 10 nerealen cilj. Na koncu me je od najboljše deseterice ločila manj kot sekunda in sem z 11. mestom zadovoljna.

Proga ni bila po mojem okusu, saj je bila precej ravninska, veliko je bilo treba poganjati in še blatna je bila po celodnevnem deževju v soboto, ko so nam zaradi nemogočih vremenskih razmer tudi odpovedali trening. Finalno vožnjo sem odpeljala rezervirano, saj sem po dveh padcih na jutranjem treningu želela v finalni vožnji ostati na kolesu. Uspelo mi je in odpeljala sem bolje kot sem pričakovala, čeprav nisem ‘napadala’ proge kot na treningu.”

Crankworx Innsbruck, Špela Horvat
Špela Horvat, foto Barbara Kammerlander

Pri moških so Trummerju sledili Ed Masters, Charlie Harrison, Laurie Greenland in George Brannigan. Če bi bilo kaj navijačev, bi gotovo najbolj glasno navijali za Brooka Macdonalda, ki se je po letu dni vrnil po hudi poškodbi hrbta.

Prosti slog in te reči z Borisom

Boris Režabek poroča:

“Crankworx je vsekakor bil letos malce drugačen, saj zaradi korone niso smeli biti prisotni gledalci in to se je tudi čutilo, saj je bilo veliko bolj umirjeno vzdušje kot ponavadi. A tekme so potekale nespremenjeno, kljub slabemu vremenu in precej namočenem terenu se je dalo odpeljati večino tekem.

V disciplini pumptrack sem se uvrstil v finale šestnajsterice. V prvem krogu finala sem nastopil proti Nizozemcu Niels Bensinku, ki me je na tekmi izločil in tako sem končal na 14. mestu.

Speed and style je bila prava borba z vremenom, saj se je zaradi rahlega škropljenja in močnega vetra otežil trening in tudi zamaknil kvalifikacije, na katerih sem dosegel 9. mesto. Finale pa se je predčasno zaključil zaradi močnega neurja, tako da so upoštevali kvalifikaciske rezultate za zmage.

Crankworx Innsbruck speed & style, Boris Režabek
Boris Režabek (na levi) na tekmovanju speed & style

European Whip off championships je bil planirann v soboto zjutraj, a so ga prestavili na nedeljo, nato pa so jih zaradi močnega vetra iz varnostnih razlogov odpovedali. Kar je velika škoda, saj to bil to vedno eden najbolj zabavnih dogodkov Crankworxa v Innsbrucku, skok je postavljen na vrhu hriba s pogledom na celotno mesto in dolino.

Vsekakor je Crankworx tako kot vsako leto dobra izkušnja in zabava. Še posebej letos, ko ni bilo toliko tekem zame, mi je prav sedlo, da sem se lahko udeležil ponovno tekme v tujini in tudi dosegel nekaj dobrih rezultatov. In tudi če ni bilo gledalcev, je bilo dobro po dolgem času videti vse sotekmovalce in spet tekmovati na kolesu v dobrem vzdušju.”

Zmagovalci na hitro

Zmagovalca pumptracka sta postala Adrien Loron (Fra) in Mathilde Bernard (Fra), na parelelnem slalomu sta bila najhitrejša Loron in Morgane Charre (Fra), na slopestyle je najvišje ocene pobral Emil Johansson, okrnjeni speed & style pa je dobil Lemoine (tretja zmaga v 24 urah!).

Vsa poročila in vrstni redi na www.crankworx.com

Na naslovni fotografiji je Thomas Genon. Avtor vseh nepodpisanih fotografij je Kike Abelleira.

Sledite nam