10. januarja 2017

Pretekli vikend je minil v znamenju državnih prvenstev v ciklokrosu. Medalje tudi gorskim kolesarjem. Napovedujemo svetovno prvenstvo v Luksemburgu.

Pretekli vikend so se po skoraj celi Evropi in Ameriki za državne naslove potegovali v enem najbolj popularnih zimskih športov – ciklokrosu.

Kolesarska disciplina, ki zadnja leta zopet pridobiva na veljavi tudi v ostalih evropskih državah in ni samo domena Beneluksa, je postregla z napetimi boji, v katere so se vpletli tudi gorski kolesarji. Zanimive dirke so si lahko ogledali tudi v Italiji, Švici, Franciji, Avstriji in Združenih državah.

Čeprav kros ni enak krosu, so gorski kolesarji v zadnjih letih postali stalni udeleženci, tudi na državnih prvenstvih. Med ožjimi gumami ponekod celo dominirajo. Lep primer je na Eva Lechner v Italiji ali Simon Andreassen na Danskem. Tudi v Avstriji in Švici se dogaja podobno.

Gorski kolesarji na ciklokros dirkah

Nepisano pravilo zadnjih nekaj let je, da kolesarska sezona traja od januarja do decembra. Brez predaha. In za marsikaterega gorskega kolesarja je ciklokros idealna priprava na novo sezono. Zato ni nič čudnega, da se mnogi izmed vrhunskih gorskih kolesarjev vedno bolj posvečajo tudi dirkanju v ciklokrosu.

Letošnja državna prvenstva so bila zelo zanimiva ravno zaradi velikega števila gorskih kolesarjev na štartu preizkušenj.

MTB imena na CX državnih prvenstvih – Italija

Eva Lechner je odličen primer za kombinacijo gorskokolesarskega krosa in ciklokrosa. Tudi v svetovnem pokalu se bori za zmage in stopničke. Da je v nedeljo pri Padovi že osmič postala italijanska prvakinja v ciklokrosu, ni bilo nobeno presenečenje. V kategoriji do 23 let je to uspelo Chiari Teocci, tudi gorski kolesarki, aktualni evropski prvakinji v ciklokrosu.

Pri moških so bili v boju za naslov kar trije gorski kolesarji med štirimi, ki so krojili celotno nedeljsko preizkušnjo. Z uspešnim prehitevanjem v zadnjem krogu, je Gioele Bertolini ubranil svoj naslov pred Fontano. Marco Fontana je imel nekaj smole, v zadnjih 500 metrih dirke je padel in se ni mogel vmešati v boj za naslov. Na koncu je bil drugi. Tretji je bil Luka Braidot. Njegov brat Daniele je bil četrti. Celotna elita italijanskega gorskokolesarskega krosa je končala med najboljšimi ciklokrosisti.

V spodnjem videu zadnjih nekaj minut zelo napetega končnega obračuna, kjer se je s svojo gentlemansko potezo izkazal tudi Luca Braidot.

Švica in Avstrija

V Švici se je moral Lars Forster po šprintu z Julienom Taramarcazem zadovoljiti z drugim mestom. Oba sta dosegla isti čas. Tretji je bil še en gorski kolesar – Nicola Rohrbach.
Pri ženskah je bila Nicole Koller tretja in Kathrin Stirnemann peta.

V Avstriji je le malo specialistov za ciklokros in tako so na vrhu stali Gregor Raggl, Daniel Federspiel in Felix Ritzinger. Vsi trije odlični gorski kolesarji.

Danska in Francija

Na Danskem je Simon Andreassen ponovil lanskoletni uspeh, Sebastian Fini je končal na drugem mestu. Tretji je bil Kenneth Hansen.
Za Malene Degn je bil prvi nastop za Ghost tudi uspešen. Končala je na najvišji stopnički pred Caroline Bohe, tudi gorsko kolesarko.

V Franciji, ki ima tudi bogato ciklokros zgodovino, je Viktor Koretzky – trenutni svetovni prvak v kategoriji U23, na koncu prišel na peto mesto.

Združene države in Velika Britanija

Edino čisto zasneženo in ciklokrosu primerno prizorišče je bilo ameriško državno prvenstvo, kjer se je 13. zaporednega naslova najboljše veselila Katie Compton. Med moškimi je z minimalno prednostjo zmagal Stephen Hyde, ki je na cilj prišel z zlomljenim zadnjim menjalnikom.

Nikki Brammler tretjič in Ian Field petič. To je presek britanskega državnega prvenstva. Med mlajšimi dekleti pa aktualna svetovna prvakinja Evie Richards, ki se lahko pohvali tudi s srebrom svetovnega prvenstva v gorskokolesarskem krosu med mladinkami.

Video z belega prvenstva ZDA:


Vsi vrstni redi državnih prvenstev so dostopni na cxstats.com  

Končni obračun

Letošnje svetovno prvenstvo bo v Luksemburgu. Med 28. in 29. januarjem ga bo gostil Bieles. Naslove najboljših bodo branili Belgijec Wout Van Aert med moškimi, Thalita de Jong med ženskami ter Eli Iserbyt in Evie Richards v kategorijah do 23 let.

Napovednik

Spletna stran letošnjega svetovnega prvenstva

Sledite nam