Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
2. decembra 2010

Kaj se je v nekaj tednih neprostovoljnega oddiha o najbolj nevarni živali slovenskih gozdov in eni od bakterij, ki jo prenaša, naučil urednik mtb.si?

Tujcem, ki pridejo furat k nam, rad povem, da je v naših gozdovih največ medvedov v Evropi, vendar naj se bolj pazijo veliko manjših, a bolj krvoločnih živalic – klopov.

Kljub tveganju vzporednic z resničnostnim šovom vam bralcem mtb.si zaupam, da sem po dveh desetletjih izzivanja na gorskem kolesu tudi sam staknil bakterijo Borelio burgdoferi in preživel dva tedna z iglo v žili.

Upam, da to, česar sem se naučil v zadnjih tednih, pride prav komu od vas (ne, da bi upal, da se še kdo okuži, ampak če se že, da bo ravnal pravilno). Borelija je lahko bolezen z zelo resnimi posledicami, še posebno, če je prezrta v prvi fazi. Adijo bicikel in koordinacija, živijo trdi sklepi in mišice, glavoboli …

Marsikaj sem o bolezni od infektologa mag. Branka Šibanca, dr. med., iz Splošne bolnišnice Celje, mojstra jedija boja proti boreliji in tudi letošnjega POPovega zdravnika leta, ki sem mu hvaležen za zdravljenje.

Nekaj nasvetov:
– še zdaleč ni nujno, da najdeš prisesanega klopa in da se ti na mestu pika pojavi kolobar;
– ne zanemarjaj simptomov (bolečine v sklepih, mišicah, glavobol …) in si ne izmišljuj razlag za vsakega posebej, raje se oglasi pri svojem zdravniku;
– če boš simptome ignoriral, lahko tudi izginejo in se čez čas pojavijo kakšni drugi, lahko bolj zoprni obliki;
– testiranje za borelijo ni zelo natančno, pri nas pa sta dva različna testa – na infekcijski kliniki v Ljubljani takšen, ki je rad lažno negativen, povsod drugje pa tak, ki je rad lažno pozitiven (beri: kombinacija obeh je zakon);
– Slovenija je po obolevnosti za boreliozo prva država na svetu, podatek za leto 2008 pravi, da je bilo na 100.000 Slovencev odkritih kar 255 okuženih – to statistiko dviguje tudi visoko število testiranj, gotovo višje kot drugod.

Še eno dejstvo je, da sem v vseh teh letih vendarle slišal za presenetljivo majhno število slovenskih bajkerjev z borelijo. Ali to zadržimo bolj zase, ali pa okužbe marsikdo še ni odkril, saj smo gotovo priljubljena tarča klopov. Med bralci mtb.si bi jih tako utegnilo biti letno vsaj blizu 40 (če bi bili bajkerji ogroženi le toliko kot povprečen državljan, pa smo gotovo več).

Preberi še članek na mtb.si o boreliji in klopnem meningitisu iz januarja 2009 >>
Intervju z Brankom Šibancem na vizita.si >>
Dr. Šibanc svetuje na vizita.si >>

S kronično obliko borelije se bori tudi vrhunski mtb fotograf, Američan Ian Hylands. Ianov blog na PinkBike.com s številnimi odzivi bajkerjev z vsega sveta >>

www.borelioza.si

Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam