Svetovno prvenstvo
9. februarja 2024

Prvo uradno svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu na snegu bo ta vikend potekalo v Franciji. Na startu tudi zvezdniki spusta!

Dočakali smo svetovno prvenstvo še dveh izmed gorskolesarskih disciplin, ki ju je pod svoje okrilje vzela Mednarodna kolesarska zveza UCI. V Châtelu se bodo pomerili v dveh kategorijah – moški in ženske elite. Petdeset prijavljenih, od tega sedem žensk, se bo 10. in 11. februarja pomerilo v disciplinah superveleslalom (Super-G) in paralelni slalom.

Châtel: Startna lista brez Wibmerja?

Čeprav ima v zadnjem času ravno zvezdnik youtuba Fabio Wobmer največ izkušenj s “smučarskimi” progami, ga ni na startni listi. Šalo na stran! V Châtel so privabili mnoga znana imena gorskega kolesarstva. Tako se bo na startu pojavil dvakratni svetovni spustaški prvak, Britanec Danny Hart, pa Irec Henry Kerr in Francoz Dylan Levesque. Za izlet na snežno podlago se je odločil tudi Francoz Antoine Vidal. Ne gre prezreti niti njegovega rojaka Vincenta Tupina, saj divji freerider Vinnie T zelo rad drvi po snežni podlagi. Pa veteran 4krosa, neustavljivi Scott Beaumont, se je tudi prijavil. Prvi favorit, vsaj na papirju, je novopečeni francoski prvak v tej disciplini in domačin Pierre Thévenard.

V skromni ženski konkurenci je najslavnejše ime Francozinja Sabrina Jonnier, dvakratna spustaška svetovna prvakinja. Na startu bosta še njena rojakinja Morgane Charre in Italijanka Veronika Widmann.

Seznam prijavljenih

Progi svetovnega prvenstva

Pri dirkah v snežnem kolesarjenju gre za dva formata, in sicer diciplino superveleslalom, ki je enaka smučarski, saj se tekmovalec spusti po strmini po z vratci označeni progi, kar pomeni, da ima dovolj manevrskega prostora, da izbira svoje linije. Druga disciplina je paralelni slalom, kjer tekmovalca vozita vsak po svoji progi. Obe dirki se bosta odvijali na istem pobočju, na progi, imenovani Stade Linga.

Proga za superveleslalom bo dolga 1957 metrov, začinjena bo s 600 metri višinske razlike, tekmovalci pa se bodo po njej spuščali v razmaku najmanj 40 sekund. Proga paralelnega slaloma bo postavljena ob vznožju, dolga bo 510 metrov s 155 metri višinske razlike med startom in ciljem.

Nekaj osnovnih pravil:

Pnevmatike z žebljički (ježevke), a ne daljšimi od 6 milimetrov. Eno kolo za obe tekmovanji. Zaščita enaka kot pri spustu (dolge hlače, dolge rokavice, integralna čelada) in po pravilih francoske kolesarske zveze tudi zaščita za hrbet, komolce in kolena.

Châtel: Video napoved svetovnega prvenstva

Châtel: Časovnica

  • Sobota, 10. februar – Superveleslalom (od 10:30 dalje)
  • Nedelja, 11. februar – Paralelni slalom (od 9:00 dalje)

Televizijskega prenosa ni.

Vse dodatne informacije

Tudi po snegu zna biti divje in nepredvidljivo

Ambasador prvega svetovnega prvenstva je Cédric Gracia

Kaj je v intervjuju, ki so ga naredili pri UCI, povedal nekdanji mladinski evropski in svetovni prvak v spustu, zmagovalec Red Bull Rampage 2003 in dobitnik mnogih odličij v 4krosu, spustu in paralelnem slalomu, si lahko prebereš na uci.org.

Naslovno fotografijo smo si sposodili pri UCI Snow Bike World Championships

Preberi še

Za 2024 nekaj novosti pri UCI

Sledite nam