uci snowbike
27. novembra 2023

Nova pravila, še en svetovni pokal, pri UCI sedaj uradno za naslove v desetih MTB disciplinah, očiščena varnostna cona B …

Snežno kolesarjenje pri UCI z novim pomenom

V zadnjem pravilniku Mednarodne kolesarske zveze, ki govori o svetovnih prvenstvih, se je znašlo tudi snežno kolesarjenje. Ni še popolnoma jasno, kakšen format tekmovanja bo v tako imenovanem snežnem kolesarstvu, se pa že dlje časa govori, da naj bi se tovrstno dirkanje vršilo na smučarskih progah. Pri UCI tako s 1. 1. 2024 v pravilnik dodajajo svetovno prvenstvo v tej disciplini (februarja 2024 bo v Chȃtelu v Franciji), sledil pa naj bi tudi spored svetovnega pokala. Tovrsten format, v katerem bi bili dve kategoriji tekmovalcev (moški 17+ in ženske 17+), so sicer predstavljali že pred štirimi leti.

Mavrične majice v enduru in e-enduru

V novem pravilniku sta se znašla tudi enduro oziroma e-enduro in bosta del desetih MTB disciplin, kjer bodo podeljevali mavrične majice. Dodatne informacije naj bi pri UCI posredovali kmalu, je pa znano to, da format e-enduro (E-EDR) bazira na enduru in si ne bo “hodil v zelje” s tekmovanjem E-MTB. E-MTB je namreč približek dirk v krosu, E-EDR pa ostaja format, kot ga vidimo v svetovni gorskokolesarski seriji.

Peta startna vrsta na UCI SP XCO

Zaradi protesta kolesarjev na oziroma med svetovnim prvenstvom Glasgow 2023, ko so na start dirke olimpijskega krosa nekaj kolesarskih zvezdnikov postavili v peto vrsto (med 33. in 40. najboljšim na svetu), čeprav ti niso izpolnjevali kriterijev točkovanja glede na lestvico UCI, bodo s 1. 1. 2024 začela veljati nova pravila, ki določajo, da lahko v peto startno vrsto na svetovnem prvenstvu postavijo kolesarja, ki nima točk UCI v olimpijskem krosu, a je v ciklokrosu uvrščen med deseterico najboljših oziroma je po točkovanju uvrščen med 20 najboljših cestnih kolesarjev. To je pravilo 9.2.038.

Več mladink v finalu spusta na svetovnih prvenstvih

Do sedaj je v finalu svetovnega prvenstva v spustu lahko nastopilo 15 mladink. Po novem se bo lahko iz kvalifikacij v finale lahko uvrstilo 20 mladih kolesark. Nespremenjeno število tekmovalcev pa ostaja v ostalih kategorijah. Tako bo v finalu še vedno 80 moških elite, 40 žensk elite in 60 mladincev.

Krajši treningi pred finalom

Še ena novost pri dirkah v spustu. Za tekmovalce, ki so se prebili skozi kvalifikacije, bo na dan dirke namesto 60-minutnega časa za trening sedaj pred finalom na voljo le 30 minut. Pri UCI je novo pravilo pod številko 4.11.006.

Spremembe pri snemanju s kamerami na čeladah / na kolesu

Pravilo UCI 4.1.042 o kamerah, ki jih nosijo kolesarji, je nekoliko spremenjeno in zdaj posebej omenja, da kolesarji namščajo kamere na kolo ali vizir čelade. Prvotno pravilo se je glasilo: “Kolesarji so
odgovorni za zagotovitev pritrditve kamer, da bi se izognili kakršni koli nevarnosti.” Sedaj se pravilo glasi takole: “Kolesarji so odgovorni za zagotovitev pritrditve kamer na kolesu ali na vizirju čelade tako, da se izognejo kakršni koli nevarnosti.” Kamere niso dovoljene med finalom olimpijskega krosa in med kvalifikacijami ter finalom spusta, 4krosa in eliminatorja. UCI se lahko odloči, da dovoli kamero med finalom, vendar le za uporabo v TV in še to z dogovorom s produkcijsko hišo.

Okolica prog UCI oziroma varnostna cona B

Pod imenom cona A je označena proga, cona B pa je varnostni pas oziroma koridor, ki progo ločuje od gledalcev. Po novem bo morala biti cona B varnejša oziroma očiščena nevarnih elementov (skale, kamenje, veje …), ki bi lahko dodatno poškodovali tekmovalca, ki je zletel izven proge oziroma cone A. Tako so pri Mednarodni kolesarski zvezi prirediteljem dali še nekaj dodatnega dela. Novo pravilo najdeš pod oznako 4.3.007.

Status nosečnosti pri UCI

Ena največjih sprememb pravilnika glede gorskokolesarskih dirk za leto 2024 je vključitev novega statusa nosečnosti. Ta bo pomagal zaščititi uvrstitev kolesarke, ki je bila zaradi nosečnosti odsotna po začetku sezone. Novo pravilo UCI 4.10.012 določa, da če kolesarka zaradi nosečnosti sodeluje na manj kot treh dirkah svetovnega pokala v sezoni, lahko njena nacionalna zveza ali ekipa zaprosi za novo “priznanje statusa nosečnosti”.

Kolesarka, ki ji bo podeljen novi status, bo uvrščena na startno lestvico z uporabo točk, ki se bodo določile z izračunom povprečnih točk, pridobljenih na dirkah, ki se jih je kolesarka udeležila pomnoženih s številom dirk, ki jih je izpustila. Pravilo navaja, da bo ta razvrstitev veljala le za prvo dirko svetovnega pokala, ki se je bo v naslednji sezoni kolesarka udeležila.

Vse novosti najdeš v pravilniku Mednarodne kolesarske zveze.

Naslovna fotografija UCI

Preberi še

Koledar UCI MTB World Series za sezono 2024 je že znan

Sledite nam