Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
5. aprila 2018

Mona, Špela, Miri in Jan v nedeljo v boj za naslove in kolajne evropskega prvenstva v spustu v Lousi. Mokro bo, a ne bo kaj dosti blata.

Danes je prvi dan treninga na progi letošnjega evropskega prvenstva v spustu, ki ga gosti Lousã v osrednji Portugalski. V soboto bo na vrsti razvrstitveni nastop za vrstni red štarta v nedeljskem finalu.

Slovenijo zastopa četverica: med članicami Monika Hrastnik (KK Črn trn) in Špela Horvat (BeFly World Team), med člani pa Miran Vauh (KK Črn trn) in Jan Cimperman (MTB Trbovlje).

Par M&M iz Črnega trna ima v svoji zbirki že uspehe z evropskih prvenstev: Mona je bila leta 2016 na Poljskem druga, lani pa v Italiji četrta, kot že leta 2015 prav tako na Poljskem. Miri je bil leta 2013 v Bolgariji bronast.

Zaradi poškodbe v ekipi žal manjka evropski prvak iz leta 2015 Jure Žabjek.

Ekipo spremljata Klavdij Blažko in mehanik Andrej Vrčon (oba Črn trn).


Jan, Miri in Mona na ogledu proge z mehanikom Andrejem

Mokro bo

Včeraj je deževalo, ob popoldanskem peš ogledu proge je že sijalo sonce. Danes je že ves dan lepo z nekaj oblaki, za petek, soboto in nedeljo pa je napovedan dež. Teren je v zgornjem delu trd, v spodnjem delu se blato malo prijema gum, a dež ne bo bistveno poslabšal razmer, nam sporočajo iz našega tabora. “Fajn je tu, čudni kraji so,” doda Blšk.


Špela in Monika pred današnjo prvo vožnjo treninga

Zbledeli sij prvenstev

Kje so leta, ko je evropsko prvenstvo v spustu pomenilo le malo manj kot svetovno in ko so se prvenstev udeleževale ekipe vseh velesil stare celine, organizirane enako kot za SP, z vsemi največjimi imeni na seznamih? Nekje v prejšnjem desetletju se je pokazalo, da je evropski zvezi UEC vseeno, kje in kdaj je prvenstvo, da le dobijo plačilo po svojem ceniku. Ali pa če prvenstva kako leto sploh ni. Tako ali tako prvenstvu v krosu rečejo “Evropsko prvenstvo v gorskem kolesarstvu”. Prvenstvi za XC in DH sta bili nazadnje skupaj leta 2004. Zgodovina na wikipediji

Pa so se začela DH prvenstva v zgodnji in pozni sezoni v rokah manj izkušenih prirediteljev, z vse slabšo udeležbo, in že leta 2009 v Kranjsko Goro nismo več dobili prav elitnega dogodka in imen, čeprav so se prireditelji trudili in celo poskrbeli za prenos na Eurosportu.

Tako sta letos največji imeni prvenstva kar naša Monika (9. na lestvici UCI) in Poljak Slawomir Lukasik (19.).

Seveda to, da so pri UEC nesrečno zmanjšali lesk dogodka, ne pomeni, da 24. evropsko prvenstvo v spustu na Portugalskem ne bo kakovostno izvedeno in da naslovi ne bodo zasluženi.

www.eurodhi.com

Preberi še
Sezono začenja tudi hrvaško karbonsko DH kolo HardCore Industry

Na naslovni fotografiji Jan s svojim HCI-jem, Mona z Giantom, in da, Miri je letos na Treku! Špela se je ekipi pridružila sinoči. Vse foto Klavdij Blažko

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam