Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
8. septembra 2019

Tako napetega zaključka svetovnega pokala še ni bilo. In to na eni izmed najbolj selektivnih prog v zadnjih sezonah. Prevlada Francozov, a zmaga Britanca. Slovenci vsi do cilja.

Snowshoe v Zahodni Virginiji je s svojim debijem v svetonem pokalu postregel z eno najboljših prog, kar smo jih lahko videli v zadnjem času. Svoje so dodali tudi navijači, ki jih lahko primerjamo s tistimi v Ft. Williamu na Škotskem. Pika na i pa vsekakor vožnje tekmovalcev in tekmovalk v vseh kategorijah. Rodeo, kakršnega ne pomnimo, drama v zaključku moške dirke je bila le še smetana na torti.

V moški in ženski kategoriji skupni zmagi v svetovnem pokalu še nista bili zagotovljeni in ker so tekmovalci in tekmovalke po petkovih kvalifikacijah ostali brez točk, štele so se samo uvrstitve na dirki, je bilo še toliko bolj napeto. In res, potrebno je bilo čakati do prihoda zadnjega tekmovalca v cilj.

Moški

V trenutnem vodstvu je bil Francoz Thomas Estaque (Commencal / 100%). V dobri sekundi je bila razvrščena skoraj deseterica tekmovalcev. Nato pa morda letos najbolj divja vožnja Amauryja Pierrona (Commencal / Vallnord), ki je rojakov čas popravil za 5,1 sekunde! Že se je zdelo, da bo njegov čas neulovljiv in s tem se mu je nasmihala tudi skupna zmaga v svetovnem pokalu ter četrta zmaga v letošnji sezoni.

Vsi poizkusi tekmovalcev, ki so startali za njim so se izjalovili. Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) je bil zelo blizu, a bolj kot za sekundo in nekaj stotink se mu ni mogel približati. To ni uspelo niti Avstralcu Troyu Brosnanu (Canyon Factory Downhill Team), ki je zaostal tudi za Minnaarjem.

Nato je šel na progo aktualni svetovni prvak Loic Bruni (Specialized Gravity), ki bi moral, če je želel zmagati v seštevku svetovnega pokala, dirko končati najmanj na tretjem mestu, seveda v primeru zmage Pierrona.

Ne tako “po tračnicah”, kot zna voziti Bruni, nekaj napak in v cilj je Francoz prišel kot tretji! Vse oči so bile uprte v zadnjega moža na startu, Britanca Dannyja Harta (Madison Saracen Factory Team). Zgoraj zadržano, nato pa vedno hitreje ter najhitrejši spodnji del. V igri si bile tisočinke, a Danny Hart, dvakratni svetovni prvak, ki mu je proga v Zahodni Virginiji zelo ustrezala, je pokazal svoje mojstrstvo in zmagal na zadnji dirki letošnjega svetovnega pokala.

Skupni zmagovalec pa Loic Bruni, ki je na koncu dosegel četrto mesto, tretji je bil že na treningih in kvalifikacijah izredno hitri Američan Charlie Harrison (Trek Factory Racing DH). Jure Žabjek je z odlično vožnjo in 7,992 sekunde zaostanka osvojil 20. mesto. Več o Juretovem nastopu v poročilu ekipe UDFR.

Loic Bruni je osvojil 1462, Amaury Pierron na drugem mestu pa 1422 točk. Končno tretje mesto je s 1209 točkami zabeležil Troy Brosnan. Jure Žabjek je sezono končal na 29. mestu (266 točk).

Ženske

Za konec sezone je Francozinja Marine Cabirou (Scott DH Factory) dokazala, da se lahko z lahkoto kosa z izkušenejšimi tekmicami. Njen čas 3:43,032 je zadoščal za še eno zmago v sezoni. Najbolj se ji je približala rojakinja in aktualna svetovna prvakinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), ki je zaostala 1,995 sekunde. Na tretje mesto se je s konstantno vožnjo, na vseh merjenjih je zaostajala dobri dve sekundi, na cilju pa 3,482, uvrstila Italijanka Veronika Widmann (Insync).

Vodilna v svetovnem pokalu Avstalka Tracey Hannah (Polygon UR) je dirko končala na petem mestu in tako le za las ubranila skupno zmago. Monika Hrastnik (Dorval AM) je zadnjo dirko sezone končala na 10. mestu in s 14,5 sekundami zaostanka.

Seštevek svetovnega pokala: 1. mesto Tracey Hannah (1590 točk), 2. mesto Marine Cabirou (1560 točk), tretje mesto Veronika Widmann (924 točk). Monika Hrastnik je s 417 točkami sezono končala kot 12. spustašica.

Monika po dirki: “Zadovoljna, da je konc sezone in sem cela, da lahko začnem trenirat za novo. Danes je bila proga suha. Počutila sem se dobro, ampak vseeno nisem spustila zavor. Letos je bila zame težka sezona. Prvo leto s tako veliko poškodbami in samozavest na ničli.
Zahvalila bi se ekipi Dorval AM, Miriju, Kvasu, družini in vsem, ki so mi letos pomagali in navijali. Drugo leto pa na zmage!”

Mladinci

Po nekaj slabših uvrstitvah proti koncu sezone, se je na zmagovalni oder vrnil najboljši mladinec letos. Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) je zmagal s časom 3:11,898. Drugo mesto je osvojil Avstralec Luke Meier-Smith, ki je zaostal šest sekund. Na tretje mesto se je uvrstil Kanadčan Lucas Cruz (Sram TLD Racing). Njegov čas pa 3:18,819. Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je z zaostankom 10,203 sekunde zasedel 12. mesto.

V skupnem seštevku svetovnega pokala si je Thibaut Daprela (306 točk) prvo mesto zagotovil že pred časom. Na drugo se je uvrstil aktualni svetovni prvak Kye A’Hern (161 točk), ki je današnji finale izpustil, tretje mesto je osvojil Lucs Cruz (136 točk). Žak Gomilšček je sezono končal kot 12. najhitrejši mladinec (72 točk).

Žak po dirki: “Konec tedna sem začutil, da sem resnično utrujen po tako dolgi sezoni. In tudi peš ogled proge me ni navdajal z nekim optimizmom, saj mi proga nekako ni ustrezala. Po nekaj vožnjah sva se sicer spoprijateljila in na kvalifikacijah se se počutil zelo dobro. Potem sem padel, se nekako uspel uvrstiti v finale. Danes sem šel bolj na varno, a 12. mesto ni rezultat, kjer si želim biti. Vem, da se na dober dan lahko kosam z vsemi fanti. Z letošnjimi vzponi in padci sem se naučil veliko, predvsem pa dobil izkušnje. Sedaj je čas, da si malo odpočijem in se nato na polno vrnem k treningu, saj vem, na čem moram delati. Nestrpno čakam na izzive, ki me čakajo prihodnje leto!”

Mladinke

Tudi na zadnji dirki sezone prevlada Avstrijke Valentine Höll (Sram TLD Racing). Njen čas pa 3:46,865. Drugo mesto je osvojila Američanka Anna Newkirk (Sram Young Guns), ki je zaostala 11,9 sekunde. Tretja je bila Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes), njen zaostanek pa 12,634 sekunde.

V skupnem seštevku je vrstni red enak kot na včerajšnji dirki. Prvo mesto Valentina (440 točk), drugo Anna (300 točk), tretje pa Mille (160 točk).

Vsi vrstni redi

Posnetek moške in ženske finalne dirke si lahko ogledaš na RedBull.TV.

Foto Dave Trumpore

Preberi še
Snowshoe: V kratkem krosu Jenny in Nino
Snowshoe: Na kvalifikacijah spusta ekipa UDFR z odliko
Snowshoe: Po progi za spust z Gregom in Žakom
Snowshoe: Po progi z Benom

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam