21. marca 2013

Stari rek očitno deluje tudi v Afriki. Danes Peter s tehničnimi težavami po trčenju, z Anni končala daleč zadaj in dobila še uro pribitka. Na vrhu zopet menjava, v rumenih majicah spet Sauser in Kulhavy.

V četrtkovi četrti etapi Cape Epica, dolgi 120 km z 2.300 v.m., je imela slovensko-nemška dvojica Anni Hellstern / Peter Vesel (Rädisch Race) zopet smolo. Po tehničnih težavah in časovnem pribitku ene ure sta v skupni razvrstitvi zdrsnila za tri mesta.

Pa nista bila edina osmoljenca: vodilna v skupni razvrstitvi v absolutni konkurenci, Karl Platt in Urs Huber (Bulls) sta v družbi z dvojicama Bulls 2 in Multivan Merida podobno kot dan prej njuna največja tekmeca Sauser in Kulhavy zgrešila progo. A kar lep čas niso ugotovili, da niso na njej, saj so kmalu naleteli na oznake petkove etape in jim sledili … V cilj sta Bulls prikolesarila na 7. mestu z več kot 20-minutnim zaostankom za zmagovalcema, ki sta bila kdo drug kot Sauser in Kulhavy. Izgubljenci so se pritožili in sodniki so jim za skupni seštevek (ne za razvrstitev etape) priznali čase, 10 minut slabše od zmagovalcev. Dovolj, da Sauser in Kulhavy tri etape pred koncem vodita s prednostjo minute in 12 sekund. Cape Epic v prvih devetih izvedbah nikdar ni bil tako napet!

Trčenje in singlespeed

“Zopet sva začela s Standerjema,” danes pripoveduje Peter. “Na prvem daljšem spustu etape je kolesar pred mano padel in mi zaprl pot, moral sem se ustaviti, takrat pa je vame trčil naslednji in mi zlomil nosilec menjalnika. Zlomljenega nosilca nisem mogel odviti, zato sem naredil singlespeed in tako prevozil približno 8 km. Anni me je čakala na prvi okrepni postaji, pa me ni dočakala, še verigo so mi popravljali, tako da sem bil približno uro za njo. Odvili so mi zlomljeni nosilec in zamenjali verigo, pa je žal niso skrajšali, tako da nisem mogel uporabljati vseh razmerij. Anni me je dočakala šele na tretji okrepni, do kamor sem šel na polno in le prehiteval, ves čas sam na vetru, saj nihče ni mogel zraven. Tako sva zadnji dve uri prevozila skupaj. Za konec sem v vasici 5 km pred ciljem metal bidone gruči bosonogih otrok, eden je skočil na cesto, Anni je bila pri 40 km/h tik za menoj, tako da je šlo na milimetre, pa bi ga zbil in še naju zraven …”

Naposled sta v končnih rezultatih dneva dobila še kazen ene ure, ker sta časovno kontrolo prečkala v večjem razmaku, kot dovoljujejo pravila.

Anni in Peter sta danes izgubila vse možnosti za opazno skupno uvrstitev. Zdaj so pred njima še trije dnevi, ko se lahko dokažeta z visoko etapno uvrstitvijo. To pa bo še toliko težje, ker bosta zaradi slabšega mesta v razvrstitvi štartala šele iz tretjega bloka.

Petkova peta etapa, krožna s štartom in ciljem v Wellingtonu, bo krajša: 75 km in 1800 višincev.

Vrstni red četrte etape – absolutno (v kategoriji)
1. (1.) Burry Stander-SONGO – Christoph Sauser (Švi)/Jaroslav Kulhavy (Češ) +4;32:49
2. (2.) Cannondale Factory Racing – Marco Aurelio Fontana (Ita)/Manuel Fumic (Nem) +18:07
3. (3.) SCOTT Factory Racing – Philip Buys/Matthys Beukes (JAR) +19:28
4. (4.) Bulls 3 – Stefan Sahm (Švi)/Simon Stiebjahn (Nem) +19:59
5. (5.) Burry Stander-SONGO 2 – Max Knox (JAR)/Kohei Jamamoto (Jap) +20:30

375. (31.) Rädisch Race – Peter Vesel (Slo)/Anni Hellstern (Nem)

Mešane dvojice
1. RE:CM – Erik Kleinhans (Švi)/Ariane Kleinhans (JAR) 5;34:28
2. Africanmtbkid 1 – Duane Stander/Cherise Stander (JAR) +2:39
3. Biogen Britehouse – Theresa Ralph (JAR)/Damian Perrin (Švi) +5:54

31. Rädisch Race – Peter Vesel (Slo)/Anni Hellstern (Nem) +2;25:43

Skupna razvrstitev
– absolutno (v kategoriji)

1. (1.) Burry Stander – SONGO 19;40:04
2. (2.) Bulls +1:12
3. (3.) Bulls 2 +13:30
4. (4.) Multivan Merida +25:56
5. (5.) Cannondale Factory Racing +47:57

Mešane dvojice
1. RE:CM 23;02:25
2. Target TREK-Moronis Bikes +1;20:42
3. Exxaro Cycle Lab 1 +1;32:59
4. Africanmtbkid 1 +2;39:27
5. Biogen Britehouse +2;47:22

11. Rädisch Race +5;15:53

www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji mali navijači, ki znajo kdaj spraviti v nevarnost sebe in kolesarje. Foto Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS


Pokrovitelji ekipe Rädisch Race

Sledite nam