26. marca 2012

V konkurenci južnoafriške etapne dirke en Slovenec manj, Breškijev partner danes ni mogel na štart. Mitja Rok v cilju na šivanje. Vesel/Benzoni po svojih močeh v deseterici.

115 km dolga prva etapa osemdnevne etapne gorskokolesarske preizkušnje Cape Epic v Južni Afriki je že terjala svoj davek. V slovenskem primeru pravzaprav že navezgodaj zjutraj pred štartom.

V skupni razvrstitvi imamo namreč enega udeleženca manj. Partner Uroša Breškija, Brazilec Leonardo Santos, ki so ga včeraj v prologu pestile želodčne težave, ni bil danes navsezgodaj zjutraj v nič boljšem stanju. Tako je vsak kar se tiče ekipne razvrstitve dirke konec tudi za Breškija, a še lahko nadaljuje izven konkurence. Poroča Uroš:
“Danes zjutraj je bilo Leovo stanje tako slabo, da ni štartal. Odločitev je bila težka, a po prevoženi etapi, za katero se je zvečer govorilo, da je ‘killer stage’, mi je bilo jasno, da edina pametna. Štartal sem sam in etapo končal. Moj čas bi zadostoval za prvo trideseterico (ga še nisem preveril, zato sem lahko tudi biksnil), a to pač ne pomaga nič. Še vedno lahko kot uradni ‘finisher’ končam svoj četrti Epic, tako da gremo dalje!”

Slovenski dan je strnil Peter Vesel:
“Začelo se je ob 6. uri zjutraj, ko se je Leo odločil, da ne gre na štart. Vprašanje, če bi lahko dokončal tako težko etapo.
Ob 6.15 me je presenetil klic našega snemalca Luka. Ob tej uri je moralo biti nekaj narobe, sporočil mi je, da so mu ukradli računalnik. No, čez pet minut je spet poklical, da ga je našel v spalni vreči. Včasih smo se v vrečah stiskali s puncami, zdaj se z appli … Tu še niso ničesar ukradli. Če kaj izgubiš, to ponavadi tudi dobiš nazaj.
Med etapo je z nama z Michelo nekaj časa kolesaril Breški in nama tudi pomagal. Z Michelo sva padla v svoj ritem in šla kar normalno. Pred drugo okrepno postajo sva ujela Mitja in Tomasa. Mitja je bil razbit, govoril je o odstopu. Svetoval sem mu, naj se potrudi do okrepne ostaje, kjer bodo poskrbeli zanj. Prišla sta do cilja, Mitja ima veliko ramo na podlahti, tako da bosta šla jutri po pameti.
Midva z Michelo greva, kot greva, hitreje ne zmoreva. Morda je tudi konkurenca hujša kot lani. Najine čase primerjam s časi svoje lanske partnerice Ivonne, bila bi okrog 4. mesta v kategoriji.
Trasa je hitra in nevarna, previdno se spuščava. Šele letos dobivam občutek, kaj pomeni končati Epic, ne le delati rezultat, kot sem to počel zadnji dve leti. Realno bova zadovoljna z uvrstitvijo v prvo deseterico.”

Peter in njegova pertnerica Michela Benzoni sta bila danes v kategoriji mešanih dvojic 9., na enakem položaju sta v skupni razvrstitvi. Za vodilnima zaostajata že skoraj za poldrugo uro, za tretjeuvrščenima skoraj natanko za uro.

Kot poroča Peter, sta imela zaradi padca slab dan tudi Mitja Rok in Tomislav Katalenić. Vendarle sta bila nekaj mest višje kot z včerajšnjimi tehnični težavami. Mitja pravi takole:
“Danes smo imeli kar zahtevno etapo. Zame mislim, da že dolgo ni bilo težjega dneva, ali kar nikoli. Štartala sva močno in šlo nama je zelo ok. Toda malo sem se zakalkuliral v pijači – nimam izkušenj, koliko se rabi na tem hudiču. V drugi polovici so me začeli mučiti krči. Da je bilo vse skupaj popolno, sem zaradi izogibanja kolesarja pred mano zadel precej velik kamen. Poletel sem kot za stavo in se precej dobro razlomil. Na srečo je to ekipna dirka in lahko rečem, da je Tomas naredil fantastično delo in me spravil v cilj. Po okrepni postaji in prvi pomoči naju je čakalo še približno 50 km. Hvala Tomasu, obljubim da jutri ponovno dam vsak atom moči za dosego cilja!”

Iz neznanih razlogov pa sta izmed dvojic, ki jih natančneje spremljamo, največ zaostala včeraj najhitrejša GT Croatia. Odlično je šlo hrvaško-švicarski dvojici Keindl Sport.

Etapo sta tako kot včerajšnji prolog dobila Christoph Sauser in Burry Stander, za drugo mesto sta se v šprintu pomerili dvojici Urs Huber/Kenny Looser in Thomas Dietsch/Tim Boehme, za las sta bila hitrejša Švicarja Huber in Looser.

Torkova druga etapa, prav tako s štartom in ciljem v Robertsonu kot današnja, bo dolga 119 km, a z manj vzpenjanja, ‘le’ 1650 m.

Vrstni red prve etape – absolutno (v kategoriji)
1. (1.) 36one-Songo-Specialized – Christoph Sauser (Švi)/Burry Stander (JAR) 4;33:22
2. (2.) Stöckli Pro – Urs Huber/Kenny Looser (Švi) +5:09
3. (3.) Bulls – Thomas Dietsch (Fra)/Tim Boehme (Nem) +5:10

99. (71.) Keindl Sport – Luka Sopić (Hrv)/Sylvain Ecoffey (Švi) +1;37:09
141. (9.) Rädisch – Peter Vesel (Slo)/Michela Benzoni (Ita) +1;55:16
159. (106.) Jastrebarsko – Protea Jaska – Tomislav Katalenić (Hrv)/Mitja Rok (Slo) +2;01:39
165. (111.) GT Croatia – Milivoj Miljković/Hrvoje Ružić (Hrv) +2;03:32

www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji Peter in Michela med današnjo etapo, foto veseli ponovni lastnik svojega jabolka Luka Stanovnik.

Video prve etape

Pokrovitelji

ekipe Rädisch ekipe Rasta
 
 
 
 
Sledite nam