30. avgusta 2018

Objava morda že do konca naslednjega tedna v času SP v Švici. Med kandidati tudi Lošinj in Maribor.

Kolikor pomnim, nas pri mednarodni kolesarski zvezi UCI še nikdar od začetka svetovnega pokala leta 1991 niso tako dolgo pustili čakati s koledarjem te prve lige svetovnega gorskega kolesarstva za naslednje leto. Včasih smo koledarje vedeli že za dve leti naprej!

Še danes jih nimamo za sezono 2019, a to se bo kmalu spremenilo. Morda že do konca naslednjega tedna, v času svetovnega prvenstva v Švici, naj bi hkrati objavili koledar svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu UCI pod pokroviteljstvom Mercedes-Benza za sezoni 2019 in 2020.

Do zamude naj bi prišlo predvsem zaradi obnovitve pogodbe z Red Bull Media House, ki zagotavlja odlične prenose na redbull.tv in kup drugih vsebin in formatov. Razplet pa nas še posebno zanima zaradi dveh razlogov. Natančneje – kandidatov: kandidaturo sta namreč vložila tako Maribor kot Lošinj. Bike park Pohorje je dirko svetovnega pokala nazadnje gostil leta 2010, ko je priredil prvi spust sezone, kvarnerski otok pa spustaški svet presenetil z odlično otvoritvijo letošnje sezone spusta.


Žiga Pandur, svetovni pokal Maribor 2010, foto Grega Stopar

Mariborsko Pohorje

Maribor je presenetljivo v igri za dvojčka, spust in kros, s kratkim krosom je zdaj to v bistvu trojček. Olimpijski kros je Maribor nazadnje gostil leta 2007.

“Kandidirali smo za spust, pa smo na željo UCI dodali še kros,” pravi Iztok Kvas iz Bike parka Pohorje in vodja organizacije tamkajšnjih prireditev. “Zdaj čakamo odgovor.”

Maribor je kandidaturo vložil ob podpori Mestne občine Maribor z Marpromom in Visit Maribor.


Jure Žabjek cilj letos v Velem Lošinju, foto Klemen Humar

Lošinj

“Lošinj je kandidiral za obe sezoni, 2019 in 2020, obakrat za termin ob koncu aprila,” pove direktor lošinjskega svetovnega pokala Sebastjan Zmrzljak iz MTB Trbovlje. “Po letošnji izvedbi je bila navdušena tako mtb skupnost kot podporniki iz lokalnega turizma, zato smo se odločili, da gremo naprej.”

Ob normalnem ritmu objavljanja koledarja Lošinju to seveda ne bi uspelo, saj bi bil koledar za 2019 v času letošnje dirke že zabetoniran in objavljen.

Zaplet

Če se v 2019 zrineta oba “naša” prireditelja, potem že objavljeni datumi dirk ne bodo veljali. Prvi spustaški termin bi bil po teh načrtih 27. in 28. aprila, za tega je kandidiral Lošinj. Maribor bi najverjetneje stisnili pred njega.

Bi bilo potem dirk v spustu osem in ne sedem, kot je bilo sprva načrtovano? Da bi UCI, Red Bull Media House in Mercedes-Benz tako bogato improvizirali in raztegovali proračun?

Počakajmo. Govorice na finalu svetovnega pokala v Franciji minuli konec tedna so bile zanimive …

Fotografiji Klemen Humar (Lošinj) in Andras Oravecz (Maribor)

Sledite nam