Val di Sole, Monika Hrastnik
2. septembra 2022

Najboljša letošnja kvalifikacijska vožnja za aktualno evropsko prvakinjo. Moški del v Val di Sole skromno in z obilico težavami. Jutri še zadnji finale spusta v sezoni.

Sončno, suho in prašno v dolini Sonca. Proga Black Snake v Commezzaduri pa že kaže zobe. V ženski kategoriji z nekaj presenečenji, pri moških na vrhu nova imena, mladinec hitrejši od članov, mladinska svetovna prvakinja prepričljivo. V Val di Sole s štirimi Slovenci v spustu, a le s tremi na startu kvalifikacij.

Ženske: Valentina najhitrejša, Monika tik za njo

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je danes zaostala le za svetovno prvakinjo, Avstrijko Valentino Höll (RockShox Trek Race Team). Avstrijka je progo prevozila v času 4:31,753, Hrastnik pa v 4:35,945. Na tretje mesto se je uvrstila Italijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team), ki pa je zaostala dobrih deset sekund. Četrto mesto je osvojila Novozelandka Jess Blewitt (GT Factory Racing), peto mesto je pripadlo Italijanki Veroniki Widmann (Madison Saracen Factory Team). Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), kvalifikacij ni končala. Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je osvojila šele 20. mesto.

Monika po odlični predstavi:

“Kaj naj rečem. Tako ‘hard’ proge nism furala! Ha, ha. Ampak res. Prah, skale, korenine, luknje. Proga je tako težka, da nekaterih delov dejansko ne moreš lepo odpeljati. Vesela za drugo mesto. Seveda sem naredila nekaj napak, brez katerih tukaj ni mogoče prevoziti proge. V zadnjem strmem delu sem ujela sotekmovalko in sva ‘kruzali’ skupaj do cilja. Bila sem zelo sproščena in upam, da bom tudi jutri, da ponovimo vožnjo!”

Moški: V Val di Sole Avstrijec kot po tirnicah

Andreas Kolb (Continental Atherton) je bil najhitrejši, njegov čas pa 3:41,572. Na drugo mesto se je uvrstil bronasti s svetovnega prvenstva Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing DH), ki je zaostal 1,96 sekunde. 5,2 sekundi za Avstrijcem je na tretjem mestu zaostal Američan Dakotah Norton (Intense Factory Racing). Četrto mesto je pripadlo Francozu Benoitu Coulangesu (Dorval AM Commencal), peti pa je bil rekorder po številu zmag v Val di Sole, Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing). Svetovni prvak Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je osvojil sedmo mesto.

Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing) je imel že v zgornjem delu proge težave, saj je s kolesom udaril ob skalo, uničil verižnik, napenjalec in verigo ter kvalifikacijskega nastopa ni mogel normalno nadaljevati. Na koncu je osvojil 93. mesto. Žak Gomilšček (Unior – Sinter Factory Racing) zaradi poškodbe, ki jo je staknil v Les Getsu, danes ni startal.

Black Snake: Trening z Brunijem

Fizično morda najtežja proga v letošnjem svetovnem pokalu. Slabe štiri minute s petkratnim članskim svetovnim prvakom Loicom Brunijem (Specialized Gravity).

Mladinci: Svetovni prvak razred zase

Čas, hitrejši od najboljšega elitnega, je uspel aktualnemu svetovnemu prvaku Jordanu Williamsu (Madison Saracen Factory Team). Progo “črna kača” je prevozil v 3:40,490. Na drugo mesto se je uvrstil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Kanadčan Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate), ki je zaostal 3,725 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Američanu Ryanu Pinkertonu (GT Factory Racing). Slednji je zaostal debelih 15 sekund. Val Celestina je na 34. mestu zaostal 38,630 sekunde.

Mladinke: Kanadčanka razred zase

Na razvrstitvenem nastopu je najhitrejši čas postavila srebrna z nedavno končanega svetovnega prvenstva v Les Getsu, Kanadčanka Gracey Hemstreet (Norco Factory Racing). Njen čas v cilju je znašal 4:51,202. dobrih šestnajst sekund za njo je na drugo mesto prišla bronasta iz Les Getsa, Kolumbijka Valentina Roa Sanchez. Tretje mesto je pripadlo nekdanji svetovni prvakinji Bolgarki Izabeli Jankovi (Gen S).

Vrstni redi

Naslovna fotografija Jey Crunch @crunch724

Preberi še

Svetovni pokal se bo letos končal v Dolini sonca

Sledite nam