9. julija 2011

V krosu svetovnega pokala v državi New York zmagi Julie Bresset in Jaroslavu Kulhavyju, razvrstitev med Slovenkami odločena že po štartnem krogu.

V petem krosu svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v Windhamu v državi New York, ZDA, je pri ženskah že tretjič letos zmagala francoska mlajša članica Julie Bresset. Tokrat je do zadnjega kroga bila dvoboj s Kanadčanko Catharine Pendrel, ki ji z eno zmago in dvema drugima mestoma tudi edina kolikor toliko spodobno sledi v svetovnem pokalu. Tretja je bila Danka Annika Langvad, ki po drugem mestu v Veliki Britaniji ostaja največje presenečenje sezone.

Blaža Klemenčič je bila tokrat 8., Tanja Žakelj 12., Nina Homovec pa 38. Prvi dve sta približno zamenjali položaja izpred tedna dni v Kanadi (ko je bila Tanja 9., Blaža pa 15.), Nina pa je nastopila po udarcu v koleno in odstopu prejšnji teden. Daleč od tega, da bi bil to dosežek, ki bi kaj škodil uvrstitvi Slovenk na lestvicah UCI – šeste so na lestvici držav in kar druge na lestvici olimpijskih kvalifikacij.

Blaža je s številko 21 dobro začela in bila že po štartnem krogu šesta, nato pa je vozila bolj ali manj konstantno dirko v skupinici, ki je bila v tesni dirki na hitri progi venomer za petami vodilni dvojici.

V nasprotju z Blažo je Tanja začela katastrofalno in bila s številko 16 po štartnem krogu šele 35. “Po sicer dobrem štartu sem se kmalu zapletla s tekmovalkami zraven in primorana sem bila stopiti s kolesa. Tako sem dirko začela iz ozadja, ampak glava je ostala na mestu, z visokim ciljem. Dosegla ga sicer nisem, prejšnjih uvrstitev nisem presegla, vsekakor pa sem se danes tega počutila zmožno. Ritem je ostajal visok vse do konca, tako da sem generalno s prikazanim zadovoljna, rezultatsko pa malo manj,” je po dirki povedala Tanja, ki je bila po nezgodi hitra, v drugem od petih krogov celo 4. najhitrejša.

Severnoameriško turnejo je ocenila Nina: “Razočarana sem. Glede na to da sem si v MSA poškodovala koleno, sem se do Windhama kar lepo sestavila nazaj. Ampak danes ni šlo, kot sem si želela. Štart je bil dober in prvi krog sem končala okrog 20. mesta, nato pa je šlo le še navzdol. Vem, da sem sposobna več, kar sem letos tudi že dokazala. Ko pridem domov, me čaka še DP, nato si bo potrebno ohladiti glavo za zadnji del sezone, v katerega vseeno zrem optimistično.”

Pri moških je zmagal Čeh Jaroslav Kulhavy pred Švicarjema Ninom Schurterjem in Christophom Sauserjem. Kulhavy s tremi zmagami tudi prepričljivo vodi v svetovnem pokalu.

V koledarju svetovnega pokala sta še dve dirki v krosu – naslednja 14. avgusta v Novem Mestu na Morave na Češkem in nato še zadnja teden dni pozneje v Val di Sole v Italiji.

Prej se bodo domači tekmovalci v krosu že naslednjo nedeljo pomerili na dvajsetem državnem prvenstvu v Domžalah. Predvidoma z vsemi tremi damami iz svetovnega pokala na štartu.

Vrstni red XCO ženske
1. Julie Bresset (Fra, BH Suntour) 1;35:36
2. Catharine Pendrel (Kan, Luna) +0:39
3. Annika Langvad (Dan) +1:24
4. Marie-Helene Premont (Kan, Maxxis – Rocky Mountain) +1:29
5. Georgia Gould (ZDA; Luna) +1:30
6. Irina Kalentjeva (Rus, Topeak Ergon) +1:49
7. Katerina Nash (Češ, Luna) +2:02
8. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Oetztal X-Bionic) +2:14
9. Elisabeth Osl (Avt, Ghost Factory) +2:15
10. Maja Wloszczowska (Pol, CCC Polkowice) +2:33
11. Gunn-Rita Flesjaa Dahle (Nor, Multivan Merida) +2:34
12. Tanja Žakelj (Slo, Orbea Geax) +3:02

38. Nina Homovec (Slo, Orbea Geax) +13:17

Razvrstitev XCO v svetovnem pokalu 5/7
1. Bresset 1110
2. Pendrel 920
3. Premont 630
4. Langvad 582
5. Kalentjeva 580

17. Žakelj 377
19. Klemenčič 342
34. Homovec 204

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI
www.racewindham.com

Na fotografiji Blaža Klemenčič prejšnji teden na Mont Sainte Anne. Foto Armin Küstenbrück za Felt Ötztal X-Bionic.

Sledite nam