Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
8. decembra 2017

Na festivalu filmov o športu in naravi med 26 filmi dva kratka kolesarska, oba britanska. Prvi je nastal v Sloveniji, drugi predstavi BMX kolesarko iz Londona.

Priprave na enajsto izvedbo bovškega festivala filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) so v zaključnih korakih. Festival bo letos v Bovcu potekal od četrtka 28. do sobote 30. decembra.

Prvi dan bo potekal v Stergulčevi hiši in bo posvečen predavanjem. Filmi pa se zavrtijo v petek v Kulturnem domu Bovec in nadaljujejo v soboto. Skupaj jih bo na platnu 26. Domači so štirje in še en britanski, posnet v Sloveniji. Strnjeni so v sobotni večer, ko bodo prisotni tudi avtorji in kakšen od akterjev. Petkov večer pa je “Ladies Night”, saj je na sporedu nekaj filmov avtoric. Zaključi ga projekcija filma Zadnji ledeni lovci Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja.

Kolesarska filma sta tokrat dva, oba kratka in oba britanske produkcije.

7-minutni Born to: Free Ride (2016) avtorja Jona Dreverja so posneli v Sloveniji, natančneje na Voglu in to v snegu. Akter je Primož Ravnik – Figaro, ki so ga Britanci opazili zaradi njegovega podviga na jezu hidroelektrarne. Filmček sodi v netekmovalno katergorijo reklamnih filmov. Na sporedu bo v soboto 30. decembra ob 20. uri.

3-minutni filmček Katura (2017) je posnel Nick Rowley, predstavlja pa londonski BMX klub Peckham, njihovo stezo in tekmovalko Kat. Predvajali ga bodo v petek 29. decembra ob 20. uri.

Če se v Bovec že ne odpraviš zaradi dveh kratkih kolesarskih filmčkov, se lahko tudi zaradi 24 preostalih. Ali pa zaradi gostov, ki bodo obiskovalcem lahko povedali kaj več o filmih, ki so jih ustvarili ali se v njih pojavljali. Kar nekaj jih bo: izpostavimo avstrijskega plezalca in alpinista Davida Lama. Kratek film o njegovem naskoku še nepreplezanega jugovzhodnega grebena Annapurne 3 bo na sporedu v petek ob 22. uri. Pa Ivico Kostelića in Miha Podgornika, film o njuni avanturi na Grenlandiji bomo videli v soboto po 20. uri.

Gore, voda – zlasti divja, a tudi morska – sneg, prst pod kolesi, letenje, avanture v odmaknjenih kotičkih planeta, pa kakšna na temo okolja. To je grob oris tem, ki se vrtijo in prepletajo v filmih festivala že od vsega začetka, od kratkih do najdaljših. Tudi tokrat je tako.

Tem temam sledijo tudi predavanja in delavnice. V četrtek od 18. ure dalje bodo svoje zgodbe v Stergulčevi hiši predstavili Aljaž Verdev (Aljaska, Jukon, Britanska Kolumbija), Simon Charrière (Ski & Art Tour) in Danilo Cedilnik – Den (slikar gorskega sveta).

Petkova delavnica je posvečena fotografiji, sobotna pa smučanju izven urejenih smučišč, obe potekata čez dan.

Projekcije filmov se začenjajo ob 17. uri. Letos so zopet na voljo abonmajske vstopnice za vse tri dni festivala, tudi v paketih z vozovnicami za smučišče Kanin – Sella Nevea.

Letos bo festival izjemoma potekal brez strokovne žirije, podelili pa bodo dve nagradi po izbiri občinstva – eno najboljšemu filmu festivala in drugo najboljšemu domačemu filmu.

Podroben spored filmov, predavanj in delavnic najdete na strani boff.si, tam je mogoča tudi rezervacija vstopnic.

boff.si

Casio GShock
Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam