Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
5. maja 2020

Anja in Barbara sta še vedno v glavnem mestu Quito in v majhnem stanovanju odštevata dneve do trenutka, ko se bodo ukrepi toliko sprostili, da bosta pot nadaljevali proti Kolumbiji.

Pred letom in pol
, natančneje 24. oktobra 2018, sta se Anja in Barbara z ljubljanskega letališča prek Amsterdama odpravili do Buenos Airesa in za konec čisto na jug Argentine, do Ushuaie. Tam je bil start njune biketouring avanture, ki ju sedaj vodi vse do Mehike!

Minilo je že 18 mesecev potepanja s kolesi. Kaj zanimivega sta doživeli v mesecu aprilu? V bistvu se jima je zaradi zdravsrtvene situacije po svetu dobesedno ustavil čas, tudi na števcih koles, kjer še vedno ostajata pri dobrih 12.000 kilometrih. Na zeleno luč za nadaljevanje začrtane poti še vedno čakata v glavnem mestu Ekvadorja Quitu. Če kdo meni, da so bili ukrepi v Sloveniji rigorozni, naj si prebere poročilo deklet, ki karanteno preživljata v stanovanju in si krajšata čas z likovnim ustvarjanjem in internetnim raziskovanjem novih koles in opreme. Tudi kolesi sta kar pošteno zdelani.

Prazni Quito

Takole pravita dekleti:

“Najina situacija se v zadnjem mesecu ni kaj dosti spremenila. Sicer sva se v začetku aprila uspeli preseliti in nisva več v tisti luknji, kjer sva bili. Tako, da se želiva ob tej priložnosti resnično zahvaliti iz srca vsem tistim, ki ste nama pomagali s prostovoljnimi prispevki, da sva lahko najeli majhno stanovanje in sva tako na varnem.

Še vedno nahajava v glavnem mestu Ekvadorja. In še vedno smo v strogi karanteni, ki so jo ravno sedaj podaljšali do konca meseca maja. To pomeni, da si lahko zunaj zgolj med šesto uro zjutraj in štirinajsto uro popoldan, pa še to le zaradi nujnih opravkov (lekarna, bolnica, trgovina) in pa seveda z masko na obrazu.

Med vikendi je vožnja z avtomobili sploh prepovedana, tudi med tednom so kar močni ukrepi, saj lahko na primer nek taksist dela zgolj enkrat na teden. Kateri dan, pa je odvisno od tega, na katero številko se konča njegova registrska tablica. Kolesarjenje je seveda čisto prepovedano, vsaj tukaj v glavnem mestu! Midve zaenkrat o kolesarjenju lahko zgolj sanjava. Po resnici povedano, se nama že malce meša, saj je po sedemnajstih mesecih kolesarjenja in svobode prava muka biti cele dneve takole zaprt med štirimi stenami.

Jaz sem se tako malce vrgla v branje. Berem vse o kolesih, od geometrije do materialov, ni da ni. Barbara pa se je lotila ustvarjanja in izdeluje ročne slikane razglednice, kjer se velikokrat znajde kakšna pokrajina ali motiv, ki sva ga srečali na najini poti. Dnevi zaenkrat še kar minevajo. Zadnje dni sva tako bili kar zaposleni, saj so naju kontaktirali razni časopisi in radio postaje in sva imeli kar dosti intervjujev in fotoreportaž, čas pa je mineval nekoliko hitreje.

Najini kolesi počivata v kotu dnevne sobe, na mojem je čisto odpovedala zadnja zavora Shimano XT M8000, ki se kljub temu, da so mi vedno znova dolivali olje ali pa jo prezračili, po enem ali pa dveh tednih vedno znova izprazni. Izgleda, da je šla ročka. Težave imam tudi s prednjo zavoro, saj neznosno škriplje in izgublja na moči. Prijatelj serviser pravi, da to pomeni samo eno. In sicer, da je nekako prišla mast na disk oziroma ploščice. Samo, da se to dogaja pogosto zadnje mesece, je res že pravi primer za dosjeje X. Zavore oz. bolje rečeno model zavor so me popolnoma razočarale. Naju pa veseli dejstvo, da so se v Sloveniji ukrepi že bolj sprostili in da je zopet možno kolesarjenje brez občinskih meja.

Počakali bova do konca maja, v upanju, da se tudi tukaj takrat sprostijo ukrepi in da se odpre kolumbijska meja, kar bo sicer na trenutne razmere težko izvedljivo, ampak pustimo se presenetiti. Lep karantenski pozdrav iz Ekvadorja!”


Barbara prosti čas zapolnjuje z ustvarjanjem razglednic.

Pred dobrimi tremi tedni sta dekleti gostovali tudi v intervjuju na radioprvi.rtvslo.si

Anjo in Barbaro lahko spremljaš na facebooku in Instagramu pod imenom The Bike Wanderers

Vse fotografije so njuno delo

Preberi še
The Bike Wanderers: Ko se tudi v Ekvadorju svet ustavi
The Bike Wanderers: Končno nova država, a kup mehaničnih nevšečnosti
The Bike Wanderers: Otok opic, Amazonka in še kaj
The Bike Wanderers: Ko skoraj obupaš, a vseeno nadaljuješ
The Bike Wanderers: Po poti Peru Great Divide

Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam