Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
28. januarja 2019

Nova etapna dirka na gorskokolesarskem zemljevidu. Preko Apeninskega pogorja. V mesecu juliju. Prolog in sedem etap.

Appenninica, gorskokolesarska etapna dirka, bo od 20. do 27. julija potekala v Italiji preko Apeninskega pogorja, ki se vleče po italijanskem škornju. V svoji prvi izvedbi bo tekmovalce popeljala prek regije Emilia Romagna in spektakularnih Apeninov po poti Alta Via dei Parchi. V dolžini dobrih 500 kilometrov in z 20.000 metri višinske razlike.

Prolog v Bologni naj bi bil velika predstava, ki bo dirko predstavila svetu in obenem tudi prvo spoznavanje dirke in tekmovalcev. Postavila pa bo tudi startne položaje za prvo etapo. Organizator si želi dirko postaviti ob bok velikim svetovnim etapnim izzivom. Trasa je seveda atraktivna in zahtevna, hkrati pa so etape postavljene, da se izmenjujejo bolj in manj intenzivni dnevi s tehničnimi odseki in tistimi, ki zahtevajo le dobre noge in moč.

Prolog – Bologna

Dolžina 12,7 kilometra in 470 višinskih metrov vzponov.

Prolog se začne v Stadio Dall’Ara Bologna in popelje na enega od najbolj znanih klasičnih kolesarskih vzponov, dva strma kilometra do svetišča Madonna di San Luca. Po prečkanju Portico del Meloncello bo pot vodila do Colle della Guardia. Nato sledi prvi del dirke po naravnem terenu. Vzponi in spusti z enega hriba na drugega po Alto di Bologna. Pot se vije po ozkih gozdnih cestah in po zabavni enoslednici, ki se spremeni v strm spust proti mestu ter se vrne nazaj do ciljne črte skozi Portico del Meloncello.

1. etapa – 1000 jezer

Dolžina 80 kilometrov, začinjenih s kar 3400 višinskimi metri vzponov. Trasa poteka na relaciji Berceto – Castelnovo ne’Monti.

Prva etapa ni posebej zahtevna, a veliko bo odvisno od tega, kako se boš spopadel z dvema tekočima vzponoma. Je etapa jezer (Lagoni, Ballano, Verdarolo, Scuro, Squincio, Paduli). Na višini Passo del Cirone se boš vozil po grebenih in gozdnih cestah, med kostanji in s pogledom na toskanske doline.

Preko zelenih jas vodijo steze do majhnih starodavnih vasic v Val di Tacca. Kratki strmi odseki bodo mnoge prisilili v mlinčkanje, nekaj odsekov na asfaltu pa bo omogočilo, da ujameš svoj ritem.

2. etapa – Rock

Dolžina 110 kilometrov. Vmes pa 3500 višincev. Med Castelnovo ne’Monti in Monte Cimone.

Druga etapa poteka v senci skrivnostne Pietre di Bismantove, impozantne kamnite formacije, ki je eden od simbolov regije. Pot poteka po cestah, ki so tu že od rimskih časov. To je dolg dan na raznolikem terenu. Tu bo pomembno ohraniti koncentracijo, da le ne izgubiš ritma. Potrebno ga bo najbolje izkoristiti, saj bi s 110 kilometri in 3500 metri višinske razlike, energije lahko zmanjkalo tudi najbolj izkušenim maratoncem. Konča se z zahtevnim vzponom na Monte Cimone, sledi mu tehnični spust, nato prihod v Fanano.

3. etapa – Alta Via

Dolžina 55 kilometrov. Višinska razlika znaša 2100 metrov. Od Monte Cimone do Porretta Terme.

Te krajše etape ne smeš podcenjevati. V prvem delu, takoj po začetnem zahtevnem vzponu, se malce poravna in skozi gozd nadaljuje s pridobivanjem nadmorske višine. Drugi del pa takoj začne preizkušati tehnične spretnosti z izpostavljenimi koreninami in skalnatimi odseki. To so planinske poti, kjer panoramski pogled doseže obe obali italijanskega polotoka. V nekaterih krajših odsekih bodo spusti resnično zahtevni in samo najboljši jih bodo lahko odpeljali. Takoj, ko se vrneš v gozd, se začne dolg prijeten in zabaven spust do naslednjega postaje, zdraviliškega mesta Alto Reno Terme (Porretta).

4. etapa – vožnja na čas, Monte Piella

Dolžina 23 kilometrov, vmes pa 830 višinskih metrov vzponov. Krožna etapa s startom in ciljem v Porretta Terme.

Najprej po hitrem vzponu po cesti in lepi panoramski poti skozi starodavno vasico Castelluccio in njen grad Manservisi. Spet se vzpenjaš po čudoviti gozdni cesti, dokler ne prideš do vrha Piella, kjer se vije razgled na dolino Reno. Spust je tehničen, a prijeten, po enoslednici v borovem in bukovem gozdu. Sledi pot Marconiano (v teh krajih se je rodil izumitelj Guglielmo Marconi), ki pripelje nazaj v središče Porretta Terme.

5. etapa – Gotska linija

Dolžina 90 kilometrov z 2300 višinskimi metri vzponov. Start v Porretta Terme, cilj v Castel del Rio.

To je etapa jezer in kostanjev. Pot sledi gotski liniji, najpomembnejši nemški obrambni črti med drugo svetovno vojno. Zložna začetna vzpona do roba jezer parka vodita preko številnih pešpoti, ki se vijejo po kostanjevem in hrastovem gozdu. Bodi pozoren na korenine!

Nato se hribi znižajo in podlaga postane bolj ilovnata. Kar nekaj časa boš vozil po znameniti Via degli Dei, ki vodi od Bologne do Firenc. Nato se povzpneš do Alpe di Monghidoro, od koder se skozi gozd stoletnih kostanjev hitro spustiš do čudovite trdnjave Castel del Rio.

6. etapa – Kraljeva

Dolžina 112 kilometrov. Vmes pa 4000 višinskih metrov vzponov! Med Castel del Rio in Bagno di Romagna.

Težavnost kraljeve etape je njena dolžina. Veliko kilometrov, predvsem pa številni vzponi in spusti vedno vozni in zložni, vendar naj te to ne zavede! Drugi del je res zahteven! Na nadmorski višini pridobiš z dolgim vzponom, ki vodi do starodavnih gozdov menihov iz Camaldolija v Narodnem parku Casentinese.

Spust po stezah skozi starodavne gozdove bo zabaven. Pozor na tehnični zaključek zadnjega spusta. Kotaleči se kamni in stopnice iz apnenčastega kamna. Ko preživiš to etapo, je naslov Finisher na dosegu roke!

7. etapa – Tehnika

Dolžina 40 km, za posladek pa še 1650 višinskih metrov. Krožna etapa s startom in ciljem v Bagno di Romagna.

Po naporih kraljevske etape je potrebno še malce truda do konca dirke. Začne se s kratkim asfaltnim vzponom in se nadaljuje proti San Piero v Bagnu. Po volčji poti se povzpneš do prelaza Mandrioli.

Bukov gozd se zgosti in pot se med drevesi zoži. S Passo della Crocina se začne zabaven spust, ki nakaže, da se vračaš v Bagno. Na Passo Lupatti se moraš pripraviti na zadnji tehnični spust z zahtevnimi nakloni in zelo neravno podlago.

Ekološka ozaveščenost

Veliko pozornosti je namenjene okoljski obremenitvi področja, v katerem se bo dirka odvijala. Organizatorji Appenninice si v tesnem stiku z IMBA Italija (Mednarodno gorskokolesarsko združenje) prizadevajo aktivirati skupno omizje s predstavniki parkov in regionalne sekcije CAI Emilia Romagna, vse z namenom priprave protokola “Appenninica low impact”, ki bo omogoča izvedbo dirke na visoki ravni in z najmanjšim možnim vplivom na okolje.

Appenninica MTB je edinstvena pustolovščina, potovanje skozi pet regionalnih naravnih parkov in dva nacionalna parka, vstop v starodavno zgodovino tega območja in vonje teh krajev ter gastronomijo in znana zdravilišča.

Koliko stane?

– cena za par je 2900 evrov
– cena za posameznika je 1450 evrov
– cena za Appenninica4 je 725 evrov

Več informacij na appenninica.mtb.com

Foto organizator

Preberi še:
Bobijev izbor etapnih dirk: Bike Transalp 2019
Bobijev izbor etapnih dirk: joBerg2c 2019
Bobijev izbor etapnih dirk: Absa Cape Epic 2019
Bobijev izbor etapnih dirk: 23. Cyprus Sunshine Cup

Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam