Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
13. septembra 2018

Je večji strošek za lahke komponente opravičljiv? Bobi preizkusi lahko karbonsko krmilo in aluminijasto oporo italijanske izdelave, natančneje celo iz San Marina.

Če denar ne bi bil problem, bi večino naših koles kitile lahke komponente. Karbonska kolesa, karbonski obroči, sedežne opore, gonilke, krmila, opore in seznam se nadaljuje.

Očitne prednosti, od prihranka teže do togosti, so nesporne. Vendar ostaja vprašanje ali so lahke komponente vredne te cene?

Krmilna opora CTK Light SL-LTD

Zakaj bi nekdo želel odšteti 67 evrov za krmilno oporo, če primerljiva tehta samo 50 gramov več in stane polovico cene? CTK Light je naredil lahko krmilno oporo, ker želijo ponuditi najlažji in najbolj tog kokpit, tudi če ni za vsakogar.

Čeprav krmilna opora ne prispeva veliko v smislu kakovosti vožnje in dušenja vibracij, kot na primer samo krmilo, je to vseeno komponenta za kolesarje, ki želijo prihraniti težo in povečati togost. Komponente so izdelane v Italiji, podjetje pa ima pravzaprav sedež v San Marinu.

Naklon: 6 ali 17 stopinj
Dolžina: od 60 mm do 100 mm
Material: AL 7050 CNC
Grafika: lasersko gravirana
Vijaki: jeklo
Premer krmila: 31.8
Barva: črna mat
Teža: 85 gramov (80 mm)
Uporaba: kros/maraton ali cesta
Maksimalna teža kolesarja: 90 kilogramov

Namenjen za kros in maraton ali cesto. Ni primeren za frirajd, spust, enduro, dirt jump ali podobne zvrsti.

Krmilna opora potrebuje nekoliko več pozornosti pri namestitvi. Najbolje je, da imate moment ključ. Tako se izognete privitju preko 5.5 Nm. Na tej stopnji navora nisem doživel nobenega zvijanja opore na krmilni cevi, tudi potem ne, ko sem udaril v drevo z desno stranjo krmila in nato še z levo, ko me je obrnilo med drevesi s 720 mm širokim krmilom. Verjetno bi moral posvetiti več pozornost svoji okolici in vožnji, ne pa gledati opore, kako lepo se sklada s krmilom in celim kolesom.

Opora je trdna in odzivna. Samo lahka in trdna opora pri občutku ne spremeni kaj dosti. Čutil pa sem več dušenja vibracij in večjo togost, toda to je bilo večinoma iz krmila. Opora je večinoma prihranek pri teži, ki je z 82 grami na moji tehtnici res nizka.

Karbonsko krmilo CTK Light XC-LTD

Kar nekaj profesionalnih kolesarjev na svojih kolesih za kros in maraton že več let uporablja krmila CTK Light. Povratne informacije športnikov in neprestane tehnološke izboljšave so rodile najnovejše krmilo XC-LTD. Narejeno z novimi ogljikovimi vlakni in novimi smolami najnovejše generacije. Rezultat tega je lahek in optimiziran izdelek v debelinah in profilih, zelo odporen in izredno varen zahvaljujoč posebnim ojačitvam na najbolj kritičnih območjih.

Uporaba: kros/maraton
Material: karbon
Širina: 720-750 mm
Premer: 31,8 mm
Kot: 9 ali 7 stopinj
Maksimalna teža kolesarja: 100 kg
Teža: 120 gramov (9 stopinj) in 117 gramov (7 stopinj) (+-3%)
Cena 179 evrov

Vsako krmilo je glede na kot zasnovano z drugo “flex nastavitvijo”, kar zagotovo prispeva k stroškom končnega izdelka. Cilj je, da dobite podoben občutek upogiba krmila pri obeh kotih.

CTK prav tako želi, da kupci lahko najdejo širino, ki jo potrebujejo. Krajšanje krmila je zato sicer možno, ni pa potrebno. V primeru, da širino krmilo na vsaki strani zmanjšaš za več kot 20 mm, se namreč spremeni tudi trdota upogibanja, ker se spremeni dolžina vzvoda.

Tudi uporabljena ogljikova vlakna in uporabljeni laminati so zasnovani za specifično upogibanje, kar tudi vpliva na postopek laminacije. To zahteva več prototipov in s tem poveča skupne stroške proizvodnje krmila.

Pri nastavljanju krmila za svoj test nisem imel nobenih težav. Krmilo sem pritrdil na navor, ki ga priporoča proizvajalec in grafika vodilnih črtic in krogca mi je pri tem lepo pomagala, da sem krmilo lepo centriral in nastavil želeni kot. Tudi zavore in menjalnik sem privil na priporočen navor in se s tem nisem več ubadal, saj ni bilo težav, pa čeprav sem, kot rečeno, krmilo lepo naslonil v drevo.

Na Golovcu sem takoj opazil togost krmila. Tudi do sedaj sem vozil karbonsko krmilo, le da je bilo za kako tretjino težje. Občutek togosti je bil zelo očiten, a ne na slab način.

Krmilo nudi zelo dober občutek in nadzor kolesa. Je trdno in odzivno ter precej blaži vibracije. To sem najbolj opazil med zmerno hitro vožnjo po speglanih potkah s koreninami ali na zavornih luknjah v zavojih band. Moje roke so se počutile bolje in edini povratni udarci, ki sem jih dobil, so bili od večjih skal in ovir, od katerih pa povratno informacijo tako ali tako želim imeti. Pa še ti so bili zelo kontrolirani.
Krmilo (720 mm/9 stopinj) je na moji tehtnici pokazalo 110 gramov.

Zaključek

Opora in krmilo CTK Light sta lahka, trdna, odzivna in odlična. Dušenje vibracij je bilo opazno in je brez dvoma izboljšalo kakovost vožnje. Po dolgem spustu so bile moje roke precej srečnejše. 250 evrov za komplet sicer lahko razbije prašička, vendar pa standardne opore in krmila ne zdržijo primerjave. Seveda je to priporočena cena in komponente se da dobiti tudi mnogo ceneje. Plus pa je seveda tudi skoraj 150 gramov prihranka pri teži, kar je mojega Epica spravilo zelo blizu desetim kilogramom. Ko upoštevam vse navedeno, je zame strošek opravičljiv.

Ne bojte se karbonskih komponent. Dobro zasnovano karbonsko krmilo je trdno, trajno in absorbira vibracije bolje od primerljivega aluminija. Kombinacija opore in krmila CTK Light pa zagotavlja kompakten in udoben kokpit z lepimi linijami in natančnim vodenjem.

www.ctklight.com

Preberi še
Bobi preizkuša: Krmilo in sedežna opora bike ahead composites

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam