15. januarja 2019

Slovenski pokal, pokal Alpe-Adria, dirke evropskega pokala, svetovno in evropsko prvenstvo. Vsi datumi na enem mestu.

Letošnja sezona discipline BMX race bo kar pestra, predvsem pa zelo zanimiva, saj bo tudi svetovno prvenstvo potekalo na evropskih tleh. Datumi slovenskega pokala, pokala Alpe-Adria, evropskega pokala in evropskega ter svetovnega prvenstva na enem mestu.

Alpe – Adria BMX

Pokal, ki se ga vsako leto udeležuje velika večina slovenskih tekmovalcev bo bogatejši za en dirkaški vikend. To pa še ni vse – poleg Maribora, ki je že stalnica v tem italijansko-avstrijsko-madžarsko-slovenskem pokalu, bo prvič v tej seriji tudi Ljubljana! Tako bomo imeli Slovenci prvič kar dva dirkaška vikenda v sezoni. Dirke se bodo pričele konec aprila v Rivignanu, zaključek pa bo kot je že v navadi gostil Baierdorf. Na sporedu bo kar 14 preizkušenj:

– 27 in 28. april – Rivignano, Italija
– 11. in 12. maj – Maribor, Slovenija
– 25. in 26. maj – Vösendorf , Avstrija
– 15. in 16. junij – Ljubljana, Slovenija
– 22. in 23. junij – Sopron, Madžarska
– 24. in 25. avgust – Mühlen , Avstrija
– 21. in 22. september – Baierdorf, Avstrija

Slovenski pokal

Zaenkrat sta v slovenskem pokalu načrtovana dva kolesarska vikenda, ki bosta hkrati tudi del dirk Alpe-Adria. Maja bo dirke gostil Maribor, junija pa Ljubljana. Se pa prav v prestolnici obeta pravi BMX spektakel, saj bo nedeljska dirka kategorije UCI C1.

To pomeni, da lahko v elitnih kategorijah pričakujemo vrhunske tekmovalce, saj bo na voljo kar nekaj točk UCI, ki jih bodo vsi krvavo potrebovali za kvalifikacije za prihajajoče olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Dirke evropskega pokala

Na sporedu bo pet dirkaških vikendov. Vsaj dva bosta zelo pomembna tudi za slovenske tekmovalce. Italijanski bo služil kot kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo, belgijski pa bo dobra priprava za svetovno prvenstvo. Dirke si sledijo takole:

– 30. in 31. marec – Verona, Italija (stalnica evropskega pokala)
– 20,. 21., 22. april – Zolder, Belgija (večkratni gostitelj dirk, tudi svetovnega prvenstva)
– 4. in 5. maj – Rade, Norveška (novo prizorišče)
– 25. in 26. maj – Sarrians, Francija (prizorišče lanskega evropskega prvenstva)
– 7. in 8. september – Peer, Belgija (nekajkrat že prizorišče večjih dirk)

Svetovno in evropsko prvenstvo

Letos bo svetovno prvenstvo zopet v Belgiji – Zolder bo po letu 2015 gostil najboljše BMXarje sveta. Kvalifikacijski boji in finalni obračuni se bodo odvijali med 23. in 28. julijem.

Evropsko prvenstvo bo letos le dober teden pred svetovnim, gostitelj pa latvijska Valmiera. Datum? Med 11. in 14. julijem.

Državno prvenstvo? Zaenkrat še ni znanega datuma, po vsej verjetnosti bo gostitelj Ljubljana, saj velja nekakšno nepisano pravilo, da si ga, vsaj dokler imamo v Sloveniji le dve progi, izmenino podajata KD Rajd in BSX Racing Team Maribor.

Naslovna fotografija je z lanske dirke v Ljubljani. Foto Grega Stopar

Sledite nam