4. junija 2015

Predlog arhitekta in kolesarja Mateja Kainza za enotno slovensko gorskokolesarsko markacijo že označuje poti na Celjski koči. Se bo prijel?


Matej Kainz
, arhitekt in kolesar (večkratni udeleženec dirke Transalp, učitelj gorskega kolesarstva), je pripravil predlog enotne gorskokolesarske markacije za področje Slovenije. Kdo ve, morda kdaj tudi širše.

Markacijo so že preskusili na poteh na Celjski koči. Matej jo usklajuje tudi s Planinsko zvezo oziroma njihovo turnokolesarsko komisijo. Se lahko zgodi, da bo končna oblika v kakšni drugi barvi, pravi …

Takole pravi v predstavitvi:

Gorski kolesarji potrebujemo svojo markacijo, da se na gorsko kolesarskih poteh počutimo varni. Markacijo potrebujemo, da najdemo tisto pravo pot, tisto najlepšo, tisto preverjeno.

Po Sloveniji se pojavljajo različne označbe lokalnih kolesarskih poti, za katere so zaslužne lokalne skupnosti. Zaradi boljše prepoznavnosti in preglednosti, bi bilo to potrebno poenotiti. S pojavom enotnega označevanja, in seveda označevanja na sploh, bi kolesarje speljali na pravo pot, saj se ne bi več ozirali po planinskih markacijah za dostop na hrib.

Zakaj markacija, zakaj ne tablica?
Ker je markacija nenasilna naravi. Ker je markacija enostava za apliciranje. Ker je poceni. Ker je enotna. Ker je enostavna.

Zakaj ne samo GPX?
Ker pri kolesarjenju raje gledamo naravo, kot pa GPS naprave.

Kako je nastala?
Po vzoru vsem poznane planinske Knafelčeve markacije je bila razvita gorsko kolesarska markacija in s projektom RuBike preizkušena v praksi.
Gonilka predstavlja tisto bistvo, zaradi česar se kolesarji razlikujemo od motornih vozil v naravnem okolju. Premikamo se na človeški pogon!

Zakaj ne dvonamenska markacija PZS?
Ker večina kolesarskih poti ne poteka po markiranih planinskih poteh, ampak so kolesarske poti speljane v večini po legalnih prometnicah.

Pojavijo se tudi tablice.
Odlične usmerjevalne table PZS bi prenesli tudi v gorsko kolesarski svet. Gorsko kolesarske usmerjevalne table povzemajo oblikovno in funkcionalno zasnovo planinskih, razlikujejo pa se po barvi – so modre.

Na strani www.markiraj.si je zaenkrat predstavljena zamisel enotne markacije, pozneje pa bi to postal portal z zbirko vseh s to markacijo označenih poti, uporabniki bi poti označevali in sledi objavljali tudi sami.

Kako je pa tebi všeč? Komentiraj tu ali na naši facebook strani, Matej in drugi odgovorni ne bodo prezrli …

Sledite nam