13. junija 2019

Pred dirkaškim vikendom na 20.palčnih kolesih v BMX parku Ljubljana ta konec tedna še vpogled v zgodovino športnega objekta ob Linhartovi cesti v Ljubljani.

Šport, ki je nastal na opuščenih motokros progah, postal svetovni fenomen in eno glavnih gibanj akcijskih športov, je danes tudi olimpijski šport s kar dvema disciplinama. To vse in še veliko več je BMX (Bicycle Motocross), ena najbolj atraktivnih in hkrati tudi razgibanih disciplin kolesarstva, ki ima svoj dom tudi v prestolnici, ta pa bo v soboto in nedeljo gostila največje BMX tekmovanje v Sloveniji.

Ljubljana je mesto športa, prav v njenem centru pa že desetletja kraljuje (resnici na ljubo je dlje časa tudi životarila) BMX proga za “originalno” disciplino tega športa – “race”. Šport je nastal na zapuščenih motokros progah v Kaliforniji v 70-ih letih prejšnjega stoletja, zato je dirkanje že od začetka podobno motokrosu. Tekmovanja BMX Race so sprva zajela Ameriko – domovino skoraj vseh akcijskih športov – z novimi disciplinami in globalnimi zvezdniki pa je BMX osvojil celoten planet.

Po bumu v osemdesetih je sicer sledilo upočasnjevanje rasti, a privlačnost tekmovanj, kot so X-Games, ter razvejanje v številne zvrsti je ohranila šport tudi v času upadanja popularnosti “nad gladino”, pravi razcvet pa je znova sledil z uvrstitvijo discipline BMX Race na program olimpijskih iger. To se je zgodilo leta 2008 v Pekingu, prihodnje leto v Tokiu pa bomo priča še prvi olimpijskem tekmovanju v disciplini BMX Freestyle. Brez slovenskih tekmovalcev … za zdaj!

Začetek v Mariboru, sledila je Ljubljana

Zgodovina “be-em-iksa” v Sloveniji seveda ni tako bleščeča, nikakor pa ni nepomembna. V Mariboru so BMX progo zgradili leta 1987 in na istem mestu je eden izmed epicentrov tega športa še danes.

Oglej si objavo iz leta 2016 z videom: 29 let BMX proge v Mariboru

Ljubljana je morala počakati nekaj let in v začetku devetdesetih dobila progo na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. Navdušenci so zgradili za svoj čas odlično progo in organizirali tudi mednarodna tekmovanja, točne podatke o tistem obdobju pa je zelo težko poiskati. Verjetno se marsikaj skriva v arhivu Toneta Stojka, ki je v svoj objektiv ujel največ zgodovine BMX dirkanja v naši državi. Njegov sin Simon Stojko Falk pa je bil kar trikrat svetovni prvak (in še trikrat podprvak) v disciplini flatland. Tradicija se nadaljuje in Simon svoje znanje prinaša tudi na sina Maka, ki je med najhitrejšimi mladimi tekmovalci.

Oglej si še: V živo z BMX rodbino Stojko Falk Breznik

Feniks je vstal iz pepela

Ne čisto iz pepela, zagotovo pa iz prahu. Po obdobju rasti v začetku devetdesetih je zanimanje za BMX upadlo in proga ob Linhartovi je bila vedno bolj zapuščena in brez prave vizije. Bilo je več poskusov obnove, a vedno je nekako zmanjkalo prave volje. Stvari so se začele obračati leta 2006, ko je upravljanje proge prevzelo Kolesarsko društvo Rajd, in začela so se temeljita obnovitvena dela, organizacija prireditev ter postavljanje različnih programov za mlade.

Šok za sceno je prišel z novico o gradnji podzemnega zadrževalnika za meteorne vode, a po dogovoru z mestom Ljubljana so nastali načrti za novo progo na istem mestu in začela se je moderna doba, proga pa je dobila ime BMX Park Ljubljana. Na progi se je obrabilo neskončno veliko lopat in grabelj, da je prišla v današnjo stanje, ko so vse bande in štartna ravnina asfaltirane, nad ciljno črto pa stojijo hidravlična štartna vrata. Vozna površina se še vedno utrjuje in ureja “na roke”, mirno pa lahko rečemo, da je urejena zgledno. Proga omogoča izvedbo tekmovanj pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI in prav to se bo prvič zgodilo to nedeljo na dirki BMX Race Ljubljana Powered by Toyo.
{gallery}2019/190613_bmx2{/gallery}

Mladi talenti bodo rušili rekorde

Ste vedeli, da smo nedavno dobili zmagovalca svetovnega pokala v disciplini BMX Freestyle? To je v mladinski kategoriji uspelo mlademu Jaki Remcu, ki vedno znova podira nove mejnike in nas postavlja na mednarodni zemljevid discipline. Ter da Jošt Ložar kraljuje v kategoriji otrok starosti 9 in 10 let in da se spogleduje z najboljšimi v evropskem pokalu? Jaka in Jošt sta le dva predstavnika nove generacije, ob njiju pa se s športom – v vseh mogočih disciplinah – resno ukvarja še na desetine mladih. Nekateri vozijo BMX izključno za zabavo, drugi imajo tekmovalne ambicije, tretji bodo dobili odlično podlago za kasnejše dirkanje z gorskimi ali cestnimi kolesi. Našli jih boste na BMX progi ob Linhartovi, v ponovno zgrajenem parku Urban Roof, skokih Kila Skute, na skate parkih po mestu in seveda številnih ulicah in ploščadih. In kdo izmed teh mladih bo morda nekoč zastopal Slovenijo tudi na olimpijskih igrah – na Japonskem še ne, morda pa že kmalu za tem.

BMX Race Ljubljana Powered by Toyo v organizaciji Kolesarskega društva Rajd bo na sporedu 15. in 16. junija. Sobotna in nedeljska dirka štejeta za regijski pokal Alpe-Adria BMX in slovenski pokal, nedeljska pa ima status UCI Class 1 in s tem močno mednarodno noto. Na dirki bodo podelili tudi točke UCI, ki bodo štele za kvalifikacijsko lestvico za Tokio 2020. Več na www.bmxraceljubljana.si

Na naslovni fotografiji Simon Stojko Falk na novi ljubljanski BMX progi leta 1990, foto Tone Stojko

Avtorji fotografij v galeriji: Anže Furlan, Klemen Humar, Urša Drofenik, Rene Gomolj & Grega Stopar

Sledite nam