27. marca 2018

Evropska serija tekmovanj v BMXu se je začela z zelo dobrimi rezultati slovenskih tekmovalcev in tekmovalk.

V Veroni se je minuli konec tedna z dvema dirkama začela letošnja evropska serija tekmovanj v disciplini BMX race. Dvodnevni BMX šov je postregel s kar nekaj odmevnimi slovenskimi uvrstivami.

Proga v olimpijskem parku v Veroni velja za eno hitrejših in tudi daljših na evropskih tleh. Prvi dve dirki letošnjega evropskega pokala sta bili nekakšen uvod v sezono tudi za slovenske BMX tekmovalce.

BMX tekmovanja v disciplini race potekajo čez cel vikend. Tako v soboto kot v nedeljo se posamične dirke začnejo s kvalifikacijami, nato sledijo finalni obračuni. Otroške kategorije imajo kvalifikacije v dopoldanskem času, mladinske in članske pa od poldneva dalje. Pri odraslih kategorijah se celotno tekmovanje odvija nekoliko hitreje kot pri otroških, saj kvalifikacijam sledijo izločilni in finalni boji, pri najmlajših pa je po kvalifikacijah kar nekaj časa za počitek.

Na prvi dirki je bilo med več kot devetsto nastopajočimi 12 prijavljenih Slovencev. Na dirki je manjkal edino Nik Prek, nastopili pa so: Pia Palčnik v kategoriji deklic do 10 let, Gregor Palčnik v kategoriji Cruiser 40+, Tilen Frank v kategoriji 25+, Staš Lukić in Gaj Groza sta nastopila v kategoriji dečkov 15-16 let, Gaj Palčnik in Maxim Jazbar v kategoriji dečki do 11 let, Nik Golob in Tim Rovtar sta se pomerila v kategoriji dečki do 12 let, Mak Breznik Falk je nastopil med devetletnimi dečki, Miha Čeh pa med 10-letniki.

Najboljši uvrstitvi sta uspeli Gregorju Palčniku, ki je v svoji kategoriji v nedeljo končal na petem mestu in Tilnu Franku, ki je v soboto prišel do polfinala, v nedeljo pa se je v velikem finalu zavihtel do 6.mesta!

V Veroni so pod “skupno streho bivali” tekmovalci ajdovskega kluba Črn trn, mariborskega BSX Racing Teama in fantje, ki letos na večjih tekmovanjih vozijo za italijanski klub Maikun Thrill. Glede na to, da je BMX šport posameznikov, velja omeniti, da je potrebna izredno velika složnost vseh tekmovalcev, saj se konec koncev bojujejo proti velesilam tega športa – Italijanom, Francozom, Rusom, Litvancem, Belgijcem in Nizozemcem.

Vrstni redi slovenskih tekmovalcev na sobotnih in nedeljskih dirkah:

Gaj Gorza – kvalifikacije / kvalifikacije
Nik Golob – kvalifikacije / četrtfinale
Mak Breznik Falk – četrtfinale / četrtfinale
Miha Čeh – polfinale / četrtfinale
Maxim Jazbar – kvalfikacije / kvalifikacije
Tim Rovtar – četrtfinale / kvalifikacije
Pia Palčnik – kvalifikacije / kvalifikacije
Gaj Palčnik – kvalifikacije / kvalifikacije
Staš Lukič – osmina finala / osmina finala
Tilen Frank 25+ – polfinale / finale 6. mesto
Gregor Palčnik 40+ cruisers  – kvalifikacije / finale 5. mesto
 

Tilen Frank, BSX Racing Team in BMX selektor, pravi:

“Tekmovanje je bilo kar zahtevno, saj je bilo v vseh kategorijah preko 900 tekmovalcev. Sam sem s svojim rezultatom zelo zadovoljen, veselijo me predvsem rezultati naših tekmovalcev, ki so vedno boljši, tako da se nam letos obeta kar dobra sezona.”

Matjaž Jazbar, KK Črn trn, kot opazovalec:

“Tekma v Veroni je bila super izkušnja predvsem za naše mlade tekmovalce, obenem pa spoznavanje s stanjem elitne evropske BMX konkurence. Kljub temu, da rezultati iz Verone morda na prvi pogled niso najbolj vrhunski, veseli spoznanje, da se mladi slovenski BMXarji lahko kosajo z evropsko konkurenco in da za vrhom ne zaostajajo precej. Ob dobrem delu še naprej bodo kmalu dosegljivi tudi finalni obračuni. Tekma v Veroni je bila dobra tudi za utrjevanje ekipnega duha in prijateljstva med tekmovalci, zagotovo pa super trening in dobrodošla izkušnja za nadaljevanje sezone.”

Naslednja dirka evropskega pokala bo v 14. in 15. aprila v belgijskem Zolderju. Začetek Slovencem ljubše in bolj domače serije tekmovanj Alpe Adria pa se začne zadnji vikend aprila v italijanskem Rivignanu.

Avtor fotografij Matjaž Jazbar

Sledite nam