24. julija 2016

Na premieri na pozimi dokončani progi je v kategoriji open mlade tekmece presenetil izkušeni Tilen Frank.

BMX dirkanje se je vrnilo v Ljubljano. In zdaj bo tu tudi ostalo!

Na novi, pozimi dokončani BMX progi, je po dolgih letih znova potekalo državno prvenstvo v disciplini BMX Race, ki je seveda pomembno z vidika rezultatov, še bolj pa z vidika razvoja te discipline v osrednji Sloveniji. BMX Park Ljubljana je uradno ime nove proge ob Linhartovi cesti, s tem pa je ob Mariboru nastal še drugi velik tovrstni center ter nova lokacija za vzgojo mladih kolesarjev vseh disciplin.

Drugi bum BMX-a se namreč ni zgodil samo zaradi uvrstitve na redni program olimpijskih iger, ampak tudi zaradi zavedanja, da je to odlična veja kolesarstva za vse mlade kolesarje, ki nato ostanejo v BMX dirkanju ali pa se usmerijo v gorsko ali cestno kolesarstvo.


Mladi z evropskim pravkom med 8-letniki Mihom Čehom na čelu so navduševali

Državno prvenstvo v organizaciji ljubljanskega društva Rajd je bilo prva prava preizkušnja za progo, ki je šele pozimi dobila asfaltno štartno ravnino in zavoje. A vložek je poplačan, saj so bili tekmovalci zelo zadovoljni in glas o dobrem poligonu se bo širil naprej.

Hkrati je bilo tudi očitno, da je BMX tekmovalcev malo, v mlade pa vlaga le nekaj klubov. A v preteklosti je bilo že drugače in trend se zagotovo obrača navzgor.

Najprestižnejša zmaga je šla kljub mladi moči v roke enega najbolj izkušenih tekmovalcev, kar jih je Slovenija kdaj imela. Tilen Frank, tudi vodja mariborske proge in ekipe BSX Racing Team, je zmagal v “open” finalu ter osvojil tudi naslov prvaka v kategoriji 17+: “Zmage sem zares zelo vesel. Potihem sem si to želel, vem pa da je konkurenca mladih tekmovalcev vedno boljša, so hitri in veliko trenirajo. Zadovoljen sem tudi z dirko in z rezultati naših članov.”


Frank v predtekmovalni skupini pred Bergincem in Rotnikom

Tretji zaporedni naslov je ušel Žanu Godini (KK Črn trn), ki se je moral zadovoljiti s srebrno kolajno. Bronasto pa je osvojil član kluba prireditelja KD Rajd in ekipe Unior Tools Team Kevin Berginc.

Prav neverjetno borbenost in tehniko so pokazali vsi mladi kolesarji, ki se niso prav nič ustrašili proge in velikih skokov, kar daje veliko upanja za to disciplino v naših koncih. Tudi oči ekipa Rajda so usmerjene v prihodnost, saj je to jasno šele začetek oživljene proge, v načrtih pa niso samo nove dirke za pokal Slovenije in pokal Alpe-Adria, ampak morda tudi večje prireditve, predvsem pa kampi, delavnice ter šola za mlade.

Vir: Sporočilo za medije KD Rajd
Na uvodni fotografiji Frank v finalni vožnji v prvem zavoju pred avstrijskim gostom Ziedlerjem, Godino in Bergincem. Vse fotografije Anže Furlan

Obsežna galerija na FB strani KD Rajd


Članske stopničke s Frankom, Godino in Bergincem

Posnetek finalnih voženj, članska kategorija 17+ od 29:00

Vsi posnetki so zbrani na livestream.com/zivo/BMXLjubljanaRace

Vrstni redi BMX Race Ljubljana 23.7.2016

 

Sledite nam