23. avgusta 2015

Na zadnjem krosu svetovnega pokala letos zmagi Anniki Langvad in Ninu Schurterju. Blaža Klemenčič osma in Tanja Žakelj trinajsta.

Današnja finalna dirka svetovnega pokala v Val di Sole je bila pravi uvod v svetovno prvenstvo čez 14 dni v Andori. Čeprav je bilo na začetku videti kot še ena solo vožnja Jolande Neff (Stoeckli Pro Team), je v drugem krogu solo predstava postala dvoboj. Zmagovalka Leadvilla 100  pred tednom dni, Annika Langvad (Specialized Racing) je izničila razliko in skupaj sta vozili na čelu. Jolanda na spustih in Annika na vzponih, taka je bila konstelacija do predzadnjega kroga.

Medtem se je Blaža Klemenčič (Habitat Mountainbiketeam) vozila na petem – šestem mestu skupaj z Majo Wloszczowsko (Kross Racing Team), potem ko je dobro štartala in ohranila zbranost v prvih krogih. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je zelo dobro začela, a je potem na spolzki progi imela nekaj težav in je potem večino dirke vozila na robu deseterice.

V zadnjih dveh krogih se je  Annika Langvad počasi na vzponih odlepila od Jolande Neff in ta tega na spustih ni mogla več nadoknaditi.

Annika Langvad je kljub lažjem padcu ohranila prednost do konca in zmagala pred Jolando Neff in Irino Kalentijevo (Moebel Maerki Mtb Pro Team). Za Anniko Langvad je to prva zmaga v svetovnem pokalu, je pa seveda dvakratna svetovna prvakinja v maratonu.

Borba za četrto in peto mesto je postala napeta v zadnjem krogu, ko se je Blaža Klemenčič  zanj morala boriti še s nekaj konkurentkami. Na koncu je četrto mesto osvojila Maja Wloszczowska, peto pa Emilly Batty (Trek Factory Racing). Blaža je bila na koncu osma, Tanja pa trinajsta.

Blaža:
“Moj najboljši rezultat sezone. Napredujem iz tekme v tekmo. Tako nekako, po par mest, in na svetovnem prvenstvu je možno prav vse. Na štartu sem se hitro prebila naprej, saj je ravnina po travi precej zahtevna in hitro se lahko pripeti kaka neumnost. Potem sem rabila nekaj časa, da sem prišla v ritem in se potem vozila z Majo. Po dolgem času nisem mislila na koleno ampak samo na dirko. Vozila sem polnovzmeteno kolo in na spustih napadala, kar letos ni bilo pravilo. Sem pa nekako predolgo ostala z njo, saj sem se počutila močnejšo. Mislila sem, da me bo potegnila naprej in zato zamudila priliko, da bi se od nje odlepila. V predzadnjem krogu je bil nato tempo prepočasen in grupa za nama naju je ujela. Na koncu sem pač še enkrat dala vse od sebe in z osmim mestom sem super zadovoljna. Sedaj grem še na trening, potem pa se vračam domov. Naslednjo nedeljo pa odhajamo v Andoro, kjer sem bila nazadnje deveta. Občutek pa je boljši kot pred tisto dirko in tudi z nadmorsko višino ne bi smela imeti težav. Optimizem pred svetovnim prvenstvom je popolnoma na mestu.”

Tanja:
“Mogoče sem imela previsoke cilje in preveč želje v sebi. Bil je preprosto eden izmed tistih slabih dni, še vedno verjamem da sem bolje pripravljena. Jasno sem ciljala na ‘podium’ in tja nisem prišla, zaključek je tak, kot je bil. Potrudila sem se po najboljših močeh, vsaka točka je pomembna. Kljub marsikateri negativni misli med dirko sem se potrudila in tudi navijači so me glasno spodbujali.
Svetovno prvenstvo je še edina dirka, ki mi ostaja v letošnji sezoni. Lahko rečem, da sem za to dirko trenirala celo leto, da upam na boljši dan, kot je bil danes in da bom tam vnovčila ves svoj trud in energijo. Obljubim, da se bom maksimalno potrudila, želim si čim višje.”

Moška dirka

Takoj v prvem krogu se je odlepila trojka Nino Schurter (Scott-Odlo Mtb Racing Team), Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing) in Florian Vogel (Focus Xc Team). Julien Absalon (Bmc Mountainbike Racing Team) je potreboval cel krog, da se jim je priključil. Ta četverica je potem nadaljevala skupaj. Pet krogov do konca je Kulhavy pričel popuščati in elastika se je tri kroge do konca pretrgala. Trio je nadaljeval brez njega. V zadnjem krogu je moral popustiti tudi Florian Vogel.

Absalon se na vzponih ni mogel otresti Schurterja in ta je na zadnjem delu vzpona pred spustom v cilj pospešil in do cilja ni naredil napake. Drugi je bil tako Julien Absalon, tretji pa Florian Vogel.

Pokal skupno

Zmagovalka v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je postala Jolanda Neff. Tako je prva ženska, ki ji je uspelo ubraniti zmago v svetovnem pokalu.
Nino Schurter je dosegel svojo četrto skupno zmago v svetovnem pokalu.

Višek sezone Andora

Seveda pa to ni konec sezone. Čez štirinajst dni se boj nadaljuje v Andori in nagrada je precej večja kot ta vikend. Če so pri moških favoriti recimo temu jasni, pa pri dekletih temu ni tako. Dobra dnevna forma bo odločilna.

Seveda pa imajo svetovna prvenstva svoje zakonitosti in presenečenja nikakor niso izključena.

Rezultati

Na uvodni fotografiji je Blaža, vse foto Klemen Humar

Sledite nam