ews peca jamnica
Casio GShock
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
20. junija 2022

Z dirko svetovne serije v enduru (EWS) trije dnevi dirkanja, celoten teden kolesarjenja in preko 1000 kolesarjev in njihovih spremljevalcev iz več kot 40 držav.

To so le nekatere najbolj izstopajoče številke festivala Black Hole Bike Fest in dirke EWS Peca/Jamnica, praznika gorskega kolesarstva in dirkanja v enduru. Festival se je danes končal z dirko najmočnejše kategorije Pro, glavni zmagi pa sta šli v Francijo in Kanado.

EWS Petzen Jamnica
Foto Dan Hearn

Koroška je dobro znana regija v veliki gorskokolesarski skupnosti, še posebej po dirki EWS Peca/Jamnica 2018, ki je poslala zgodbe iz regije po celotnem svetu. Enako se dogaja v teh dneh, ko o regiji pišejo kolesarski mediji s celotnega sveta, v letu 2022 pa zgodbe preko družabnih omrežij milijonom širijo tudi tekmovalci in ekipe.

Najhitrejši na Koroškem

jesse melamed, ews peca jamnica
Jesse Melamed, foto Dan Hearn

Festival se je zaključil z glavno dirko EWS Peca/Jamnica, zmagovalca v članski konkurenci pa sta postala Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) in Kanadčan Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face).

Isabeau Courdurier, ews peca jamnica
Isabeau Courdurier, foto Dan Hearn

Lokalni favorit Vid Peršak (Orbea FOX Enduro Team) je bil 15. kljub nemalo težavam na dirki. Tina Smrdel je bila 2. v kategoriji do 21 let, njen brat Miha je bil 14. v enaki starostni skupini.

Vrstni red EWS Peca-Jamnica

vid peršak, ews peca jamnica
Vid Peršak z navijači, foto Grega Stopar

Vrhunci dirke v videu

Na obeh straneh meje

Skupaj je na dirkah EWS, EWS100 in EWS-E dirkalo preko 660 kolesarjev, seveda pa ne smemo pozabiti na bodoče prvake, ki so danes dirkali na otroški dirki EWS KIDS. Festival je povezal štiri tekmovalna območja na obeh straneh meje – Peco, Jamnico nad Prevaljami, Črno na Koroškem in Mežico, kar je bil velik logističen izziv, še posebej, ker potekajo etape v hribih (ter tudi globoko pod zemljo). Organizacijska ekipa 200 profesionalcev in prostovoljcev je delo opravila z odliko.

Ena najtežjih dirk in dolge etape

Kolesarji radi tekmujejo na EWS Peca/Jamnica, kljub izzivu za telo in glavo. Etape so zelo tehnične in dolge, zato je ta dirka med najtežjimi v sezoni. Hkrati je to prizorišče unikatno v več pogledih, najbolj očitno je seveda to, da se ena dirka odvija v dveh državah.

Kolesarji so vzeli zahtevne etape za svoje, le malo kje jim je na razpolago takšna višinska razlika in tako dolgi spusti. Za prvo etapo – Thriller na Peci – so najboljši potrebovali več kot 13 minut in so zato etapo preimenovali v “monster stage” (pošastna etapa), v isti sapi pa so vsi po vrsti povedali, da uživajo v razgledih in vsemu, kar ponuja regija. V tednu dni so izkoristili kopanje v jezerih, kolesarjenje v opuščenih rudnikih, dobro hrano in enostavno uživanje v tihi in zeleni naravi.

Festival Black Hole Bike Fest se za leto 2022 zaključuje, znova uspešno in z jasnim sporočilom, da so gorski kolesarji iz celega sveta na Koroškem dobrodošli. Regija je postala vodilna na tem področju, zato je prav, da zaključimo z besedami Dušana Štrucla – Dixija, pionirja MTB turizma na Koroškem, ki je izrekel zahvalo vsem organizatorjem, graditeljem poti, tekmovalcem in nasploh vsem gorskim kolesarjem: “Hvala, ker ste uresničili moje sanje.”

www.blackhole-bikefest.com

www.enduroworldseries.com

Naslovna fotografija Dan Hearn/EWS

Preberi še

EWS Peca-Jamnica v živo: Štiri nedeljske etape
EWS Peca-Jamnica v živo: Sobotni EWS100 in “pro” etapa

Energija bikes
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam