pms ture, golovec trails
26. marca 2024

Ali zakaj ženske potrebujemo (tudi) gorskokolesarske aktivnosti, namenjene le ženskam? Razmišljanje in povabilo kolesark z ljubljanskega Golovca.

Poleg MTB šole za otroke, osnovnih in naprednih tečajev ter vodenih tur, Golovških klasik, so na Golovec trails zelo uspešne aktivnosti namenjene zgolj ženskam. Kljub prvotnemu nerazumevanju, zakaj je to sploh potrebno, številčnost udeležbe kaže, da so kolesarske aktivnosti, namenjene ženskam, nujno potrebne.

Pisalo se je leto 2020, ko se je življenje vsem obrnilo na glavo. Števec kolesarjev na Golovcu je zabeležil rekorden obisk in tudi števila članov iz leta 2020 v društvu še vedno niso presegli. Na trailih je bilo kar naenkrat tudi bistveno več žensk, gorskih kolesark. Večinoma v družbi prijateljev in partnerjev, ki kolesarkam (tudi v 2024) z dobrimi nameni dajejo nasvete in vzpodbude, kot so:

“Spust bremze!”

“To sam greš!”

“Pa sej to si že šla!”

“Nič ni!”

“Sam pejd že!”

“Se dobimo dol.”

“Men je kul zadej furat, se vsaj mal spočijem.”

“A te moram počakat?”

“Sam isto nared k js!”

“Lažje je, če greš s kolesom, ko peš.”

Gorske kolesarke se po tem delijo na dve glavni skupini: tiste, ki upoštevajo vse nasvete in “pač grejo”, in tiste, ki so bolj pazljive. Pogosto pa so vsem skupni neprijetni občutki, kot npr. strah, v vožnji ne uživajo (več), ni opaznega napredka, prepuščene so same sebi, furajo “za” ostalimi, ne pa “z” njimi. Dodatno še vidijo Instagram story začetnika, ki odfura odseke, ki se jim kolesarka z večletnimi izkušnjami niti ne približa, pa se vsemu pridruži še občutek manjvrednosti.

Podobno kot le malokateri moški razume ženske cikle in nihanja v razpoloženju, tudi le redki razumejo, kaj se dogaja v glavi kolesarke, ki kar naenkrat ne upa odpeljati manj zahtevnega odseka, ko pa je “že stokrat odpeljala kaj težjega”. A brez skrbi, fantje niso popolnoma nič krivi – tega tudi kolesarke same pogosto ne razumejo, še težje to sprejmejo in se zaradi tega pogosto počutijo … dost’ bedno.

PMS ture

Potem pa je leta 2021 začelo na Golovcu nekaj punc kolesariti skupaj. In so ugotovile, da tudi najhitrejša in najboljša kolesarka včasih ne upa odpeljat detajla, ki jim dela težave. Pa tudi, da najhitrejša in najboljša kolesarka zase misli, da je počasna in bedna. In da pravzaprav mislijo ena za drugo, da so najhitrejše in najboljše. Pa da v resnici tudi nobena ni počasna in bedna. In so ugotovile, da je pravilno nagniti kolo v ovinku in peljati čez korenino lažje, če te nekdo zadaj ne preganja ali pa “gre naprej in te dol počaka”.

Nasveti fantov koristijo predvsem fantom. Ženske pač včasih potrebujejo nasvet ženske. Pa četudi je ta nasvet samo “ne rabiš čez ta drop” ali pa “če želiš, poskusi, me smo s tabo. In spoznanje, da najboljša linija ni tista najhitrejša, ampak je najboljša linija tista, na kateri se najboljše počutiš – pa tudi, če greš po njej peš.

In tako so nastale PMS ture. PMS, ker Punce Mal Shredamo. Včasih veliko, včasih sploh ne, včasih super dobro, včasih pa malo manj. Punce vejo, kako gre – PMS občutki so jasni samo njim, tako v lajfu, kot na kolesu.

Letos se začenja že tretja sezona PMS tur na Golovcu. Druženje in furanje vsak torek med aprilom in oktobrom. Do sedaj je bilo izvedenih že 36 PMS tur, ki se jih je udeležilo več kot 200 kolesark, starih med 16 in 60 let. Tedensko se zbirajo prijave na spletni strani, Instagramu in še najraje v Facebook skupini. PMS ture so za udeleženke brezplačne, saj jih financira Mestna občina Ljubljana v okviru programa Ljubljana je šport in Gremo na kolo.

Vsak prvi torek v mesecu bo letos bolj na izi

PMS ture so za vse gorske kolesarke, ki imajo osvojene osnove gorskega kolesarjenja – to pomeni, da jim traili modre težavnosti ne predstavljajo težav. Na PMS turah usposobljene vodnice in trenerke (pa tudi udeleženke!) ustvarijovarno okolje za vse gorske kolesarke. PMS ture so druženje, furanje, premagovanje ovir v ženski družbi. Še vedno pa se kdaj sliši, da so ture pretežke in se nekatere punce zato ne upajo pridružiti. S tem namenom bodo vsak prvi torek v mesecu PMS ture namenjene predvsem začetnicam in tistim, ki (še) niso prepričane v svoje veščine na gorskem kolesu.  

Letos tudi tedenski treningi za ženske

Na Golovcu je opazno naraščajoče zanimanje med gorskimi kolesarkami, ki si želijo sistematično izboljševati svoje spretnosti in tehniko vožnje. Po udeležbi na dnevnih tečajih je namreč potrebno naučeno potem vaditi in ponavljati včasih v nedogled ter pridobivati praktične izkušnje na terenu. Vendar pa pogosto zmanjka motivacije, da bi vaje za boljšo tehniko vožnje izvajale same. Zato so od letos na voljo tudi redni tedenski treningi, pri čemer bo omogočeno postopno in varno napredovanje v spretnostih vožnje gorskega kolesa v manjših skupinah. Prijave in informacije so dostopne tukaj.

Pomembna opomba: Ženske se bodo na Golovcu počutile dobro tudi v okviru ostalih društvenih aktivnosti, ki niso ekskluzivno namenjene ženskam, npr. na osnovnih in naprednih tečajih, četrtkovih Golovških klasikah, itd.

Nela, Ana in Teja
Golovec trails

golovectrails.com

Fotografije arhiv Golovec trails

Sledite nam