13. aprila 2013

Močna in številčna udeležna na mednarodni dirki v krosu pri Puli. Troboj tekmovalcev svetovnega pokala pri moških, Budin 17. Žakljeva ničesar prepustila naključju in zmagala z veliko prednostjo.

Pomladne temperature in obet lepega vremena, poleg tega pa zelo močna konkurenca, so privabile v Premanturo kar okoli 250 tekmovalcev v vseh kategorijah. Dirka je v svoji 17. izvedbi prinesla močno udeležbo tekmovalcev, ki tekmujejo v svetovnem pokalu in se uvrščajo na mesta za prvo deseterico. To je seveda prineslo napete boje, ki so poplačali ves trud organizatorja, medulinskega kluba Adrenalina.

Člani

V elitni dirki dneva je povedla trojica Karl Markt, Marek Konwa in Adrian Brzozka. V prvem krogu so naredili manjšo razliko in se izmenjavali v vodstvu. Ko je bilo že videti, da bo do odločitve prišlo v zadnjem krogu, je na zadnjem vzponu četrtega kroga pospešil Konwa in naredil razliko, ki je ostala dva nista mogla pokriti. Na kamnitem spustu je to poizkusil Markt, a je padel, na srečo brez posledic. Konwa je do konca samo še povečal razliko in zmagal minuto in 7 sekund pred Marktom in minuto 26 pred Brzozko.

Marek Konwa: “V prvem krogu sem že mislil, da je konec. Padel sem na spustu, a na srečo brez posledic, in začel lov s sedmega mesta. Na srečo sem ujel vodilne in skupaj smo vozili do četrtega kroga. Na zadnjem vzponu sem samo odpeljal prestavo višje kot v prejšnjih in nista mi mogla več slediti. Previdno sem držal pospešen ritem in izšlo se je.”

Karl Markt: “Proga je zelo naporna. Ni možnosti za počitek. Ko je Konwa ušel 30 metrov, sem ga še poizkušal uloviti in pri tem naredil napako. Potem sem raje kontrolirano odpeljal do konca in ohranil drugo mesto.”

Od naših je bil tokrat najboljši Matjaž Budin na 17. mestu z osmimi minutami zaostanka, sledil mu je Urban Ferenčak na 20. z desetimi in Boštjan Hribovšek na 25. z dvanajstimi minutami zaostanka.

Članice

Pri ženskah v elitni skupini Tanja Žakelj ni ničesar prepustila naključju. Z vožnjo na polno v prvem krogu je naredila razliko minute in pol pred do takrat drugo Jovano Crnogorac. Naslednje štiri kroge je vozila kontrolirano v enakomernem tempu in zmagala z razliko štirih minut in šestindvajsetih sekund pred Jano Belomojno in Katarzyno Solus-Miskowicz.

Tanja Žakelj: “V prvem krogu sem že kmalu dohitela mladince, a na srečo s prehitevanjem nisem imela težav. Po prvem krogu sem imela občutek, da sem naredila precejšnjo razliko, zato sem potem samo držala tempo in pazila, da ne bi storila kake napake. Stezo v Premanturi dobro poznam in vem, da lahko hitro nastopi kak tehnični problem. Na srečo se je vse izteklo, kot sem želela. Tudi na okrepni postaji je naša ekipa delala odlično.”

Pri mladincih naši predstavniki niso posegli v boj za prva mesta, nekaj tudi zaradi tehničnih težav. Še najboljši je bil Matej Berger (Energijateam.com) na sedmem mestu.

V spremljevalnem programu je potrebno omeniti še zmage Mitje Tancika v master 1, Aljoše Martinjaša v master 2 in Tineta Zupana v master 3.

Proga je bila kot vedno tehnična, a se je na srečo preko noči precej posušila in tekmovalci niso imeli težav z blatom. So pa skale, kot vedno, zahtevale precej žrtev, a temu se v Premanturi pač ni mogoče izogniti. Prireditev je bila kot vedno zgledno organizirana s štartnimi listami in rezultati kmalu po koncu posameznih štartov, a to ni nobeno presenečenje, saj smo tega od hrvaških organizatorjev že navajeni.

Vrstni redi XC Premantura, 1. kategorija UCI

Člani
1. Marek Konwa (Pol, Superior Brentjens MTB Racing) 1;25:33
2. Karl Markt (Avt, Ötztal Scott Racing Team) +1:07
3. Adrian Brzozka (Pol, JBG-2 Professional MTB Team) +1:26
4. Filip Eberl (Cze, Remerx-Merida Team Kolín) +1:56
5. Mirko Tabacchi (Ita, Gruppo Sportivo Forestale) +2:29

17. Matjaž Budin (Orbea Geax) +8:00
20. Urban Ferenčak (Calcit Bike Team) +10:14
25. Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team) +12:27
26. Miha Halzer (Energijateam.com) +12:44
28. Marko Fržop (Hrv, BBK Orlov krug) +13:29
30. Pavao Roset (Hrv, BK Keindl sport) +14:42
31. Samo Rauter (Ganesha team) +14:53
33. Jure Belak (Energijateam.com) +15:22
34. Tomislav Katalenić (Hrv, Uni team- Cult) +15:46
51 uvrščenih, 19 odstop

Članice
1. Tanja Žakelj (Slo, Unior Tools Team) 1;24:33
2. Jana Belomojna (Ukr, Superior Brentjens) +4:27
3. Katarzyna Solus-Miskowicz (Pol, MKS Dek Meble Cyclo Korona Kie) +5:58
4. Jovana Crnogorac (Srb, Serbia National Team) +6:43
5. Michalina Ziolkowska (Pol, Kross Racing Team) +10:14

9. Ana Zupan (Energijateam.Com) +17:14
17 uvrščenih

Vrsi vrstni redi

Na uvodni fotografiji Tanja Žakelj na čelu takoj po štartu. Vse foto Robert Ciglar/adventure.si

Sledite nam