Andorra Epic
6. julija 2024

Kraljeva etapa je bila resnično težka in le redkim tekmovalcem je ostalo še kaj odvečnega dinamita v nogah za zadnjih petdeset kilometrov, kolikor jih loči do cilja letošnje dirke.

Žepna državica v Pirenejih ni ravno velika, saj meri le slabih 500 kvadratnih kilometrov. A kar se tiče poti, se jih tukaj najde ogromno, tudi takšnih, ki ti jemljejo sapo. Ne samo navzgor, tudi navzdol. Letošnja etapna preizkušnja je s tretjo etapo tekmovalce in tekmovalke dodobra presenetila, saj so morali premagati 61 kilometrov in se spopasti z 2290 višinskimi metri vzponov ter z 2440 višinskimi metri spustov.

Andorra Epic, po tretji etapi stanje na vrhu nespremenjeno

Čeprav sta v elitni konkurenci na kraljevi etapi na najvišjo stopničko stopila Španca Sergio Mantecon n Jose Sanchez (Scott Cala-Bandida), sta v skupnem seštevku še vedno vodilna Nizozemec Hans Becking in Belgijec Wout Alleman (Buff Megamo), ki sta danes osvojila tretje mesto in za tretjo etapno zmago zaostala 2 minuti in 39 sekund. Na drugo mesto sta se z zaostankom 2 minut in 5 sekund uvrstila Španec Luis Martinez in Čilenec Sevastian Gesche Antona (Klimatiza Toteemi Cabberty 2).

Po tretji etapi je v elitni moški kategoriji vrstni red sledeč: 1. mesto Becking in Alleman (7 ur, 5 minut, 25 sekund), 2. mesto Mantecon in Sanchez (7 ur, 6 minut, 41 sekund), 3. mesto s časom 7 ur, 11 minut in 45 sekund zasedata Italijan Diego Rosa in Estonec Peeter Pruus (Torpado Kenda Factory), ki sta v kraljevi etapi osvojila četrto mesto.

Pri ženskah sta do tretje zaporedne zmage in s tem do zanesljivega vodstva pred zadnjo etapo prišli Kolumbijka Monica Calderon in Nizozemka Tessa Kortekaas (Cannondale ISB Sport).

Kaj se dogaja na vrhu kategorije grand master?

Očitno sta letos Nemec Thorsten Damm, lanskoletni partner Petra Vesela, in Italijan Thomas Piazza (Scott Fahrradladen Gudensberg) razred zase. Drugouvrščeni par, ki ga sestavljata Peter Vesel in Hrvat Marin Deković (Team Visit Kvarner), sta prehitela za 10 minut in 19 sekund. Na tretje mesto sta se zopet uvrstila Italijana Loris Tomat in Michele Gallina (Team FVG).

V skupnem seštevku sta Damm in Piazza še povečala prednost in s kupnim časom 8 ur, 53 minut in 6 sekund pred Veselom in Dekovićem vodita za skoraj neulovljivih 17 minut in 44 sekund. Tretja sta Tomat in Gallina, ki zaostajata skoraj 25 minut.

Peter po kraljevi etapi Andorra Epic:

“Danes je bila kar težka. Če se ne motim, mi je Garmin pokazal, da smo se vozili preko 2500 metrov nad morjem. Takrat sem Marinu rekel, če ima s seboj bonbone Bronhi in me je vprašal zakaj. Pa sem mu rekel, da se po njih lažje diha, ha, ha. Kdaj veš, da gre zares? Ko vsi utihnejo. In kdo je najdlje govoril? Jose Hermida. No, ko je tudi on obmolknil, je šlo pa že globoko v rdeče polje.”

“Tehnična etapa, resnično tehnična. Danes sva sicer imela cilj zmagati etapo in sva dala vse na kocko. Prvo uro in pol je šlo res do limita in vedel sem, da je Thorsten šibki člen vodilnega dvojca. A Italijan je resnično zelo močan, prava žival. V najstrmejših delih ga je Italijan porival, Thorsten se ga je držal za dres, da ga je vlekel. Enostavno nisva bila kos močnemu Italijanu. Navzdol pa sta bila tako ali tako boljša od naju. Samo na zadnjem dolgem spustu sva izgubila skoraj štiri minute. Pa Marin je imel danes en padec, zgubil je Garmina. Tako da je bilo resnično pestro!”

Vsi vrstni redi na epic-series.com.

Video vrhunci tretje etape

Sobotna zadnja etapa Andorra Epic

Danes je na vrsti sklepno dejanje letošnje dirke v Andori. Premagati bo potrebno 1280 višinskih metrov vzponov, spustov se bo nabralo za 1650 višincev. Vmes pa kolesarje čaka 51 kilometrov. Start bo v parku Naturland 1600 metrov nad morjem, cilj pa nekoliko nižje v La Massani.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

Andorra Epic

Sledite nam