26. julija 2013

Naša daleč najboljša tekmovalka v spustu je na današnjih kvalifikacijah znova potrdila, da sodi v prvo deseterico. V finale še Žiga Pandur, pri mladincih Jure Žabjek in Tilen Leban.

Andora je že gostila najboljše spustaše, a tokrat jih je kolesarski park Vallnord pozdravil s povsem novo progo, katere cilj je v dolini, na koncu naselja La Massana. Prvi del proge je zelo položen, praktično raven in brez tehničnih odsekov. Sledi povsem nov most čez cesto, nato pa se počasi začenja težji del s številnimi zelo strmimi in tehnični deli; nedeljski finale se bo zagotovo odločal v drugi polovici.

Slovenci bomo imeli v finalu tretjega spusta svetovnega pokala tri predstavnike. Zarja Černilogar (Blackthorn GT) je postavila deveti čas dneva, kar nam daje veliko upanja za nedeljo. Dve mesti za njo se je uvrstila Jess Stone, angleška tekmovalka v dresu slovenske ekipe Uniorja, za katero so to najboljše kvalifikacije v sezoni.

Žiga Pandur (Unior Tools Team) se je zanesljivo uvrstil v finale; v cilj je prišel v trideseterici, na koncu pa je postavil 60. čas dneva z dobrimi 22 sekundami zaostanka. Miran Vauh (Blackthorn GT) je bil zopet tik za prvo osemdeseterico, kvalifikacije je končal na 86. mestu, do preboja naprej pa ga je ločila manj kot sekunda.

Mladinca Jure Žabjek (Unior Tools Team) in Tilen Leban (Blackthorn GT) sta avtomatsko uvrščena v finale, a vseeno se vozi na polno. To je danes potrdil tudi Jure, ki je zletel s proge in končal na 40. mestu, Tilen je bil 30.

Sicer pa smo doživeli veliko težav nekaterih najboljših tekmovalcev, kar se bo zagotovo znova ponovilo v nedeljo, ko bodo vsi vozili na polno. Najhitrejša sta bila sicer Manon Carpenter in Sam Hill. Napoved za vikend je sončna, kar bo naredilo progo še nekoliko hitrejšo.

V soboto so na sporedu dirke v olimpijskem krosu, dekleta štartajo ob 11.30, seveda tudi s Tanjo Žakelj in Blažo Klemenčič. V živo na Red Bull TV.

Vrstni redi na strani UCI

Na uvodni fotografiji Zarja Černilogar, vse foto Grega Stopar.

Sledite nam