Andora, Tanja Žakelj
17. julija 2022

Po vrsti dobrih rezultatov Tanja Žakelj formo samo še stopnjuje. Danes na dirki za svetovni pokal v olimpijskem krosu nov najboljši rezultat sezone.

Tanja je danes v Andori potrkala na vrata prve petnajsterice v svetovnem pokalu in s tem znova potrdila odlično pripravljenost. Niti visoka nadmorska višina in vročinski val ji nista prišla do živega. “V Andori sem se že cel teden počutila dobro, morda tudi zaradi tega, ker smo bili prej v Švici in je bilo nekaj prilagajanja na višino. Vročina mi je sicer pisana na kožo, a sem se vseeno postopoma lotila vsega ta teden – od ogleda proge naprej. Vse je bilo zelo premišljeno in sproščeno. Prav tako pa sem verjela vase, verjela sem, da lahko dosežem boljši rezultat kot na prejšnjih dirkah svetovnega pokala. S to mislijo sem startala in se je vse poklopilo,” je po prihodu v cilj povedala Tanja.

Odličen start

Tanja je pokazala odličen start in znova dokazala, da petkov kratki kros ni odločilen za dober začetek nedeljske dirke v olimpijskem krosu. Prvi krog je zaključila na 15. mestu, nato pa se ostale štiri kroge vrtela okoli tega položaja in s konstantno vožnjo dosegla končno 16. mesto. Tanja Žakelj: “Na startu sem se dobro postavila. V prvi zavoj sem šla po zunanji liniji in lepo se mi je odprla pot. Nato sem sledila ritmu in gledala, kje najmanj izgubljam moči, hkrati pa ostajam med najboljšimi. Start je bil v redu, morda tudi zato malo lažji, ker sem se tokrat odločila za kolo brez zadnjega vzmetenja. Sicer sem vedela, da mi lahko to pobere moči proti koncu, na polnovzmetenem kolesu se vendar prihrani nekaj moči. Mogoče mi je zaradi tega zmanjkalo, da bi šla še kakšno mesto višje. Ampak sem imela dokaj konstantne čase in sem bila zadovoljna z mestom, kjer sem se vozila.”

V nadaljevanju sezone priprave na evropsko in svetovno prvenstvo

Današnja dirka sicer ne bo prišla na seznam najbolj razburljivih dirk, saj je bilo zaznati veliko premišljenosti in konstantne vožnje, zato je bilo manj prehitevanj. Vseeno pa na koncu izredno lep rezultat, ki daje tudi Tanji veliko energije za naprej: “16. mesto je letošnja najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu, kar je dobro za motivacijo in potrditev tega, da delam dobro in da pravilno treniram. Hkrati sem sproščena in v vsem tem uživam. V zadnjem krogu sem si res zaželela, da bi prišla med prvih petnajst, ampak noge niso več ubogale, kot bi si želela. Vesela sem, da sem naredila nov korak naprej.”

Tanja ne bo dirkala na svetovnem pokalu v ZDA in Kanadi, naslednji veliki preizkušnji sta tako evropsko in svetovno prvenstvo v olimpijskem krosu.

Tanja Žakelj na Instagramu: @tanjazakelj

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Andora: V spustu sta bila najhitrejša Francoz in Avstrijka

Sledite nam