Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
6. junija 2017

Od minule sobote z gondolo do postaje C, ampak od B je bolj zabavno po starem parku. Želijo pa urediti spust s Sedla čez Krnico.

Verjetno niste prezrli, da so minulo zimo spet smučali na Kaninu, najvišjem slovenskem smučišču. Zgodbo nadaljuje Javni zavod Sončni Kanin, vajeti drži direktor Marijan Skornišek, prej dejaven na Veliki planini in Kopah.

Začetki parka na Kaninu segajo v leto 2003, v začetku tega desetletja pa je šlo z njim počasi navzdol in pred nesrečo in ustavitvijo gondole v začetku leta 2013 so že nekaj časa pravzaprav (redkim) kolesarjem le prodajali vozovnice.

Ni posebno presenečenje, da so si ob ponovnem zagonu za poletje visoko nad Bovcem in Sočo znova zaželeli tudi koles. Poletno sezono so začeli minulo soboto, 3. junija. Kolesa so z gondolo že popeljali do postaj B ali C. Spust od postaje C (1619 m nad morjem) ni nič posebnega, poteka po dovozni poti in je bolj avtocestno nažiganje kot zabavna mtb fura. Nižje pa so malce polišpali stari “park”, v katerega vstopiš s kratkim vzponom nad postajo B (970 m.n.m.). Saj se spomnimo – skalnato, mestoma tehnično, a nikjer vrtoglavo strmo, na nekaterih mestih poenostavljeno z lesom … Lepa zabava s pravo opremo in nekaj znanja. Ne vodi povsem do Bovca, pred koncem se priključiš na cesto. Pot označujejo začasne table.

Sedlo – Krnica – Bovec

Prava poslastica pa utegne biti novi spust z vrha smučišča, s Sedla, skozi Krnico. S skoraj 2300 m nad morjem v Bovec, ki leži več kot 1800 m nižje! Zdaj je tam še sneg, a kmalu bodo lahko začeli z urejanjem, hkrati lovijo tudi dovoljenja.

“Naš cilj je odpreti spust skozi Krnico. Najprej bi radi le mogočili prevoznost, težavnost spusta nam ta trenutek ni tako pomembna,” navdušeno pojasni direktor Skornišek. “Dogovorili smo se že s planinskim društvom, ki skrbi za pot, da jo bomo lahko odprli kot dvonamensko. Imamo podporo občine, ki je lastnik zemljišč. Projekt zanima tudi Italijane, v tem primeru bi za kolesarje z napravami in potmi povezali obe strani.”

Poznavalci bodo vedeli, da ureditev poti, da bo normalno prevozna, ne bo majhen zalogaj. Urejena pa bi bila lepa atrakcija za visokogorsko turo s pomočjo gondole. Celo mednarodno visokogorsko turo s spustom na obe strani.


Cec njega dni na Kaninu, foto Samo Vidic

Obratovanje

Do konca meseca bo gondola obratovala le med vikendi, med tednom pa le za večje, najavljene skupine.

V glavni poletni sezoni med 1. julijem in 15. septembrom bo gondola obratovala vsak dan.

Od 16. septembra do 15. oktobra pa zopet le za vikende.

Čas obratovanja je vedno od 7. do 17. ure.

Cene vozovnic

Enosmerna do postaje B – 10 € (otroci, dijaki, študentje 8 €)
Dnevna do postaje B – 20 € (16 €)

Ko usposobijo Krnico, pa še:
Enosmerna na vrh do Sedla – 17 €
Dnevna na vrh do Sedla – 34 € (28 €)

www.kanin.si
www.facebook.com/kaninslovenia

Kaj vse skriva arhiv mtb.si … Na naslovni fotografiji Črt Bill Slivnik na Kaninu leta 2003, spodaj pa še star zemljevid spusta, ki je zopet aktualen.

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam