14. julija 2018

Na spustu svetovnega pokala v Vallnordu elitni zmagi v Veliko Britanijo in Francijo in Monika s padcem do 8. mesta.

Suho, sončno vreme in najstrmejša proga v svetovnem pokalu. Le en slovenski predstavnik v finalu – tretja z Val di Sole – Monika Hrastnik (KK Črn trn).

Napeti boji v skoraj vseh kategorijah, razen med mladinkami, nekaj padcev, tudi favoritov, a vse to je svetovni pokal v spustu. Dirkanje na nož in premikanje meja mogočega. Prva zmaga v svetovnem pokalu za simpatičnega Francoza in tretja letošnja zmaga za za Britanko. Monika s padcem na končnem osmem mestu.

Moški

Po nekaj težavah na treningu in kvalifikacijah je tokrat Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) uspel prenesti hitrost preko celotne proge v Bike Parku La Massana in s časom 4 minute 8 sekund 634 tisočink postavil čas, ki je bil izziv zadnjim petindvajsetim finalistom.

Prvi, ki se je približal in bil na prvih vmesnih merjenjih prepričljivejši kot Iles, je bil Novozelandec Edward Masters (Pivot Factory), ki pa je na cilju zaostal za skoraj tri sekunde in se uvrstil na trenutno drugo mesto.

Nato je Francoz Thomas Estaque napadel na vso moč, prikazal izredno vožnjo, se počasi približeval Ilesovem času, ga skoraj dohitel, a na koncu padel in z odlično uvrstitvijo ni bilo nič.

Svetovni prvak iz leta 2015 na tej progi in aktualni svetovni prvak ter Illesov moštveni kolega Loic Bruni je šel še hitreje in to kljub včerajšnjem padcu in obisku bolnišnice. Razlika na polovici je znašala manj kot pol sekunde in Bruni je v naletu, a po treh minutah in pol dirkanja na vso moč, naredil par drobnih napak in zaostanek na koncu je zadostoval za trenutno drugo mesto.

Na startu samo še deset tekmovalcev, Iles pa še vedno na vročem stolu in to v svoji prvi članski sezoni.

Francoz Alexandre Fayolle (Polygon UR) je zaostajal že v zgornjem delu, vmes nekaj drobnih napak, in zaostanek za Finnom – 24 stotink manj kot 5 sekund.

Avstralec Connor Fearon (Kona Factory Team), ki je tu že zabeležil stopničke, je kar sledil Ilesovem ritmu in na prvih merjenjih zaostajal za manj kot sekundo in pol. Pri zadnjih merjenjih pa je bil zaostanek že skoraj tri sekunde in tudi Connor ni vrgel Finna z vročega stola.

Santa Cruzov Francoz Loris Vergier, številka sedem svetovnega pokala, je imel na prvem merjenju že sekundo prednosti, na drugem že dve, in to kljub temu, da je včeraj doživel konkreten padec. Vergier je prvi, ki je razliko do Ilesa povečeval tudi na tretjem merjenju, in imel na cilju več kot 4 sekunde in pol prednosti. Nov čas, ki ga je bilo potrebno premagati, je znašal 4 minute, 4 sekunde in 55 tisočink.

Na startu pa še sedem tekmovalcev.

Samu Blenkinsopu (Norco Factory Racing) ni uspelo izriniti nikogar izmed prve trojice na vročem stolu, saj je zaostal več kot 10 sekund.

Lanskoletni zmagovalec Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory DH) je že na prvem merjenju zaotajal skoraj sekundo, na koncu pa več kot pet za vodilnim Vergierjem. Čas ga je uvrstil na trenutno tretje mesto.

Peti po kvalifikacijah in vodilni v svetovnem pokalu Francoz Amaury Pierron (Commencal/ Vallnord) je v lovu na četrto zaporedno zmago na prvem vmesnem času že zaostajal za Vergierjem, nato tudi na drugem. Vožnja ni bila najbolj tekoča, zaostanek je znašal preko dveh sekund, v cilju pa trenutno drugo mesto z zaostankom 1,333 sekunde za rojakom.

Avstralec Brook Macdonald (MS Mondraker Team), svetovni mladinski prvak iz leta 2009, je uspel priti do trenutno tretjega mesta, zaostanek pa 1,6 sekunde.

Na startu pa še Britanca Greenland, Hart in Američan Shaw. Najprej Laurie Greenland, Macdonaldsov moštveni kolega, ki je v želji po še enem vrhunskem rezultatu dvakrat skoraj padel, se mojstrsko rešil, a je bil zaostanek v cilju dovolj za trenutno četrto mesto.

Danny Hart (Madison Saracen Factory), zmagovalec v Andori leta 2016. Zgornji del z zaostankom le sekunde za Vergierjem, nato pa napaka in zaostanek že 3,3 sekunde. V cilj je Hart pripeljal s časom 4:08.692.

Zadnji mož, ki se je pognal na progo, je bil še en Santa Cruzov sindikalist – Luca Shaw. Ali mu bo uspela prva zmaga v svetovnem pokalu? Prvi vmesni čas je govoril, da ne. 1,1 sekunde zaostanka, drugi vmesni čas že 2,3 sekunde, tretji vmesni čas dobre 4 sekunde zadaj, potem pa še padec. V cilju pa je njegov čas zadostoval za končno 31. mesto.

Tako se je svoje prve zmage v svetovnem pokalu veselil dvaindvajsetletni Loris Vergier!

Končni vrstni red:
1. mesto Loris Vergier s časom 4:04,055
2. mesto Amaury Pierron s časom 4:05,388
3. mesto Brook Macdonald s časom 4:05,659
4. mesto Laurie Greenland s časom 4:07,762
5. mesto Finn Iles s časom 4:08,634

Najvišja izmerjena hirost je bila tokrat v domeni Novozelandca Mattheva Walkerja (Cube Global). Znašala je 59,305 kilometrov na uro.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je na prvem mestu Pierron, ki ima 933 točk, drugi je današnji zmagovalec Vergier, ki ima 653 točk, tretji je s 646 točkami Greenland.

Dekleta

Monika na startu. Zelo dober del do prvih merjenj vmesnega časa, nato pa hud zaostanek za trenutno vodilno Eleonoro Farina. Žal, kriv je bil padec, a nato se je začelo lovljenje 12-sekundnega zaostanka in nazaj na ustaljeni ritem pogajnjanja. Pri naslednjih merjenjih je zaostanek zmanjšala za več kot tri sekunde … Monika “on fire” in na nadomeščene štiri sekunde, a vseeno, čas je zadoščal za trenutno 5. mesto.

Na startu pa le še peščica najboljših. Najprej Emilie Siegentahler. Tudi ona je okusila andorsko zemljo. Zaostanek še večji kot pri Moniki in na koncu še slabši rezultat od tekmovalke Črnega trna.

Oči so bile uprte v Tahnee Seagrave. Britanka pa kot po tračnicah preko vseh lukenj, ki so se naredile v zadnjih nekaj dneh. Tahnee, ki je bila lani druga na tej progi, leta 2013 pa postala svetovna mladinska prvakinja, je prednost samo še povečevala in na cilj prišla z gromozanskim naskokom pred Eleonoro Farrina. Pevzem vodstva in to s hitrejšim časom kot včerajšnji zmagovalni kvalifikacijski Athertonove.

Na startu le še Rachel Atherton in Tracey Hannah. Najprej Tracey, ki pa je na drugem merjenju zaostajala že dobri dve sekundi za Tahnee. Zaostanek se je le še povečeval. Na cilju je znašal že 8,692 sekunde in je zadoščal za trenutno drugo mesto.

Na koncu pa kraljica spusta Rachel Atherton. Štiri zmage v Andori in prepričljiv kvalifikacijski nastop. Ali bo prenesla vso hitrost s kvalifikacij, ali bo še kaj dodala? Na drugem merjenju že več kot tri sekunde prednosti, nato pa napaka in izlet s proge, kjer je izgubila kar nekaj dragocenih sekund. Na tretjem merjenju je zaostajala za skoraj 4 sekunde, a vozila na meji mogočega. V četrtem merjenju pa že več kot 4 sekunde. Na koncu je bilo dovolj za drugo mesto, zaostanek za Tahnee pa 4,829 sekunde. In Tahnee Seagrave se je veselila še tretje letošnje zmage!

Končni vrstni red:
1. mesto Tahnee Seagrave (Transition Bikes/ Muc Off Factory) s časom 4:49,840
2. mesto Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH), njen čas pa 4:54,669
3. mesto Tracey Hannah (Polygon UR) s časom 4:58,532
8. mesto Monika Hrastnik (KK Črn trn), njen čas na koncu je znašal 5:12,902

Najvišjo izmerjeno hitrost je imela Carina Cappellari (Hiag Data – NS Bikes Factory), ta je znašala 54,725 kilometrov na uro.

V skupnem seštevku še vedno vodi Rachel Atherton, ki ima 986 točk, na drugem mestu je z 906 točkami Tahnee Seagrave, tretja je Tracey Hannah, ki ima 740 točk. Monika Hrastnik je s 582 točkami na petem mestu.

““Res je bla težja vozja kot včeraj,” ugotavlja Monika, ki je v petkovih kvalifikacijah dosegla 6. čas. “Vidljivost je bila slaba zaradi sonca, luknje so bile še večje, proga je bila suha, tako da je preveč šibalo. V gozdu med odprtima deloma sem prišla prehitro, zgrešila linijo, šla pod trak in padla. Izgubila sem preveč časa, okoli 15 sekund. Naprej sem se trudla, da sem zmanjševala zaostanek, kolikor je šlo, tako da je 8. mesto super rezultat. Še vedno sem peta v skupni razvrstitvi. Je bla pa najtežja in najnapornejša dirka, kar sem jih vozila!”

Mladinci

Francoz Thibaut Daprela (Commencal Vallnord) je bil premočan za konkurenco. Na cilju je bil v štirih minutah, 15 sekundah in 467 tisočinkah. Od drugouvrščenega Britanca Henryja Kerra (Propain Dirt Sixpack) je bil hitrejši za skoraj 6 sekund in pol. Tretje mesto je osvojil Kye A’Hern (Canyon Facotry DH), ki je za zmagovalcem zaostal za 8,8 sekunde. Daprela je bil najhitrejši tudi na “speed trapu”. Namerjena hitrost je bila 56,633 kilometrov na uro.

V skupnem seštevku vodi Daprela, ki ima 260 točk, drugi je s 180 točkami A’Hern, tretji pa Kerr, ki ima 122 točk, a le eno več od danes 15. uvrščenega Britanca Kada Edwardsa (Trek Factory Racing DH).

Mladinke

Avstrijka Valentina Holl je resnično brez konkurence. Tokrat sicer samo z dobrimi 15 sekundami prednosti pred Američanko Anno Newkirk, ki pa je imela v boju za drugo mesto hudo konkurenco v Norvežanki Mille Johnset. Mille je za Anno zaostala le pol sekunde. Najvišjo izmerjeno hitrost je imela Valentina, ta je znašala 55,339 kilometrov na uro.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Avstrijka 300 točk, na drugem mestu ji sledi Newkirkova, ki jih ima 115, tretja pa je danes peto uvrščena Francozinja Nastasia Gimenez s 85 točkami.

Vrstni redi

Po Andori sledi daljši premor, naslednja dirka bo med 10. in 12. avgustom na klasičnem prizorišču v Mont Sainte Anne.

Fotografiji redbull.tv

Posnetek dirke na www.redbull.tv/uci

Sledite nam