1. decembra 2015

23-letnik v 2016 predvsem v službi olimpijskega nastopa Tanje Žakelj. OGK ima tudi novega člana.

Na včerajšnji skupščini Kolesarske zveze Slovenije so predstavniki klubov, članov Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX, potrdili novega selektorja reprezentance. Urban Ferenčak je bil edini kandidat, s 23 leti je postal daleč najmlajši selektor v zgodovini odbora.

Po septembrskem odstopu Roberta Pintariča, ki je vajeti izpustil potem, ko je bila njegova varovanka Blaža Klemenčič osumljena jemanja nedovoljenih sredstev, je reprezentanca ostala brez selektorja prav pred olimpijsko sezono.

Urban se je na tekmovanjih v krosu prebijal skozi vse kategorije, nosil je majice številnih domačih in tujih ekip. Kot tehnični trener je bil član odprave na prejšnjih OI leta 2012 v Londonu, v letošnji sezoni pa je sodeloval z ekipo Unior Tools Team kot pomoč Tanji Žakelj, ter bil tudi v ekipi na evropskem in svetovnem prvenstvu. Ob koncu sezone je s Tanjo obiskal še olimpijsko progo v Riu. V svetovnem pokalu je od leta 2009, dobro se znajde na dirkah in pozna veliko ljudi, tako da njegova operativna sposobnost ni vprašljiva.

Urbanova glavna naloga je izpeljati Tanjin olimpijski program. Reprezentanco bo vodil do konca sezone 2016 z možnostjo podaljšanja. Spust bo prepustil Mihu Jakopiču.

“Vse naprej od Ria je odvisno od proračuna zveze,” pravi Feri. “Interes je, da bi se več delalo z mladimi. Za njih bo skrbel Samo Rauter, ki bo s testiranji odkrival potenciale. Smo v položaju, ko za Tanjo ni nikogar, ki bi jo lahko nadomestil.”

Pod Urbanovim vodstvom bo v sezoni 2016 reprezentančna ekipa v krosu v manjšem številu nastopila na evropskem prvenstvu na Švedskem in verjetno v nekaj v večji zasedbi na Češkem, vrhunec pa bodo olimpijske igre v Riu. “Vse bo podrejeno Tanji,” pravi novi selektor.

Razplet Blažine zgodbe še ni znan, zaenkrat ima Slovenija še dve štartni mesti med dekleti.

Novi član OGK je Igor Mlakar

Obenem so izvedli tudi nadomestne volitve za enega od članov odbora, saj je Nina Homovec zaradi selitve v tujino odstopila. Novi član je postal prav kandidat Nininega kluba MBK Črni Vrh (SportR.si) Igor Mlakar. Mlakar je zbral več glasov kot kandidat BSX Racing Teama Maribor Tilen Frank.

Na uvodni fotografiji Urban Ferenčak ob Tanji Žakelj na štartu letošnje dirke svetovnega pokala v Val di Sole, foto Klemen Humar

Sledite nam