31. maja 2013

V četrtek se je v Schladmingu začela štiridnevna etapna dirka Alpentour Trophy. Že prvi dan spopad z mrazom in snegom, med udeleženci Lenart Noč in Peter Vesel.

Spet je čas za etapno dirko Alpentour Trophy v okolici Schladminga na avstrijskem Štajerskem. Če je že pri nas vreme zoprno, si lahko predstavljate, kako je bilo v četrtek na prvi od štirih etap, ki je vodila do 2000 metrov nad morjem. V 65 km dolgi etapi z 2900 v.m. so se kolesarji spopadali s snegom in temperaturami do 2 stopinji pod lediščem. Snežilo je nad 1600 m nad morjem.

Slovenska predstavnika na dirki sta Lenart Noč in Peter Vesel (oba Uni team ZipVit).

“Na prvem vzponu smo se povzpeli na 1840 m visoki Hochwurzen, sledil je spust na 1100 m in vzpon na 2000 m visoki Gieglach. Skratka izredno težak dan,” poroča Peter Vesel, ki nastopa v kategoriji master elite, kjer se mora meriti s prvim olimpijskim prvakom osebno, Nizozemcem Bartom Brentjensom.

“Dolgim vzponom so sledili dolgi spusti, kar pri takih temperaturah pomeni veliko ohladitev telesa. Lenarta je tako zeblo v prste, da je moral prestavno ročico premikati z dlanjo. Sam sem nekako preživel s pomočjo neoprenskih rokavic,” še pravi Peter.

“Na začetku ni šlo nikamor, potem pa se je odprlo in sem vozil do 45 km z znanim tekmovalcem v ciklokrosu Tomom Meeusnom. Potem pa sem imel na najvišji točki etape težave z zadrgo. Nisem je mogel zapeti, ker nisem čutil rok. Nadaljeval sem brez vetrovke, a po dveh ovinkih opustil to misel. V tem delu sem izgubil priključek do 10 mesta.”

Peter je etapo končal na drugem mestu v kategoriji z zaostankom 27 minut za Brentjensom. Lenart Noč je bil v cilju kot 23. med 67 uvrščenimi člani elite. Etapo je dobil Ček Kristian Hynek pred domačinom Albanom Lakato in rojakom Jiržijem Novakom. Že prva etapa je terjala kar nekaj odstopov.

Peter in Lenart nastopata kot posameznika. Skupaj z Nemko Anni Hellstern so se sicer prijavili kot mešana ekipa, a je Anni zbolela in bila prisljena odpovedati udeležbo.

Današnja (petek) druga etapa je posamična vožnja na čas – vzpon na Planai. Cilj je na 1900 m, kjer kolesarje čaka 10 cm snega.

Vrstni redi prve etape (PDF)

www.alpen-tour.at

Na uvodni fotografiji štart prve etape v “Tininem” cilju pod goro Planai, foto prireditelj.

Sledite nam