19. maja 2013

Kakšen začetek svetovnega pokala – po tretjem mestu Halzerja na petkovem eliminatorju se je Tanja danes prvič uvrstila na oder za zmagovalce svetovnega pokala, v petnajsterici pa sta končala še Blaža Klemenčič in mladinec Gregor Krajnc.

Novo prizorišče v cirkusu svetovnega pokala si bomo zapomnili po številnih uspehih in dveh rekordih – za drugega je danes poskrbela Tanja Žakelj (Unior Tools Team) s svojo najboljšo uvrstitvijo v svetovnem pokalu. Pravi ljubitelji športa ste zagotovo gledali prenos dirke in ste doživeli vse napete trenutke, od borbe petih tekmovalk za zmago, do Tanjinega prevzema vodstva ter nato nove zmage Eve Lechner ter nazadnje še 4. mesto Žakljeve. Ob tem smo se veselili še uspeha Blaže Klemenčič (Calcit Bike Team), ki je dirko končala na visokem 15. mestu.

4. mesto je zdaj tako za Tanjo kot za Blažo (in za Slovenijo v olimpijskem krosu) najboljši dosežek v svetovnem pokalu – Blaža je bila 4. v Windhamu leta 2010.

Po velikem uspehu je imela Tanja seveda veliko povedati.

Tanja Žakelj: “Štartala sem hitro, kolikor se je le dalo, ker sem vedela kako pomembno bo to. V prvi klanec nato nisem občutila pravih nog, saj razmere zame niso bile idealne. Bilo je malo premrzlo, zagotovo bi si raje želela višjih temperatur. Ko pa sem se ogrela, sem prišla v skupino vodilnih, hkrati se mi je vse odprlo in dirka od tu naprej je bila super. V drugem izmed šestih krogov sem se pridružila vodilnim tekmovalkam, takrat pa mi je postalo težko, saj še nikoli prej nisem bila v takšni situaciji. Ne mislim težko fizično, saj se vsaka dirka vozi na maksimum, ampak še nikoli nisem dirkala v samem vrhu svetovnega pokala. Tu je veliko taktike, dekleta se na vzponih upočasnijo na minimum, nato pa silovito napadajo. Takšne skoke moram še izpiliti in natrenirati, če želim v samo špico. Ampak sem se uspela prepričati, da naj čim manj razmišljam in uspelo se mi je skoncentrirati na svojo dirko, na svojo vožnjo in svoje linije. Med dirko sem namenoma napadla in nekaj časa vodila, zato da lahko zdaj rečem, da sem bila med dirko svetovnega pokala za nekaj časa na prvem mestu.
V zadnjem krogu sem se zavedala, da sem porabila veliko moči, ko sem sledila najhitrejšim puncam, prav tako pa sem vedela, da sem počasnejša v pospeševanju. Pričakovala sem, da se bo v zadnjih nekaj klancih naredila razlika. Po pravici povedano sem se za trenutek že zadovoljila s peterico, še vedno pa sem pazila, da mi Alexandra Engen ni prišla preblizu in tako sem z vso močjo branila 4. mesto. Vem, da me čaka še veliko svetovnih pokalov in še veliko priložnosti, današnji uspeh pa je odlična stopnica za naprej.”

Blaža Klemenčič: “Glede na to, da sem imela tri svetovne pokale zaporedoma nulo, sem zadovoljna. Štartala sem dobro, nato pa me je malo pobiralo, predvsem na spustih. Pozna se, da sem imela že veliko dirk v letošnji sezoni, zato si bom po dirki na Češkem vzela nekaj odmora. Tam seveda znova napadem z vsem, kar imam. Sicer iz druge vrste, vendar to ni slabo.”

Dirka mladincev

Izmed četverice naših mladincev na jutranji dirki je najboljše nastopil Gregor Krajnc (Calcit Bike Team), ki se je z agresivno in pametno vožnjo prebil do 14. mesta. Na začetku nas je sicer presenetil Blaž Kadivec (Energijateam.com), ki pa je precenil svojo moč v prvem delu dirke in na koncu končal na 96. mestu, Peter Zupančič (Calcit Bike Team) je bil 46., Matej Berger (Energijateam.com) pa s padcem in krogom zaostanka 115.

Gregor Krajnc: “Štartna pozicija ni bila najboljša, nato pa sem iz kroga v krog stopnjeval ritem in kar prehiteval. Proga z dvema super klancema mi je všeč in tudi z vidika vožnje mi je šlo dobro. Tudi tehnične dele sem zlahka odpeljal. Na koncu bi lahko v šprintu morda pridobil še kakšno mesto, ampak bo moralo to počakati do naslednjič.”

Peter Zupančič: “Na štartu sem se dobro postavil, bil sem daleč zadaj, ampak sem se že pred pokom pištole prebil kar nekaj mest naprej. Prvi krog sem vozil solidno, že na prvi tehnični coni pa sem moral ustaviti, saj sem na robniku izgubil nekaj pritiska in treba je bilo pumpati. S tem sem izgubil nekaj mest in nato dal vse od sebe. To sem plačal z utrujenostjo, proti koncu pa se mi je znova odprlo. Zadnji krog je bil kljub manjšim težavam najhitrejši. Za prvi svetovni pokal, malo sem bil živčen na začetku, je to dobro in upam da pridem naslednjič še višje.”

Blaž Kadivec: “Na začetku se mi je noro odprlo, bil sem že blizu deseterice in sem na klanec še malo privil. Nato nisem vedel ali naj še napadam ali naj ostanem na svojem mestu, odločil sem se za napad. Vendar je bilo to preveč in ‘zabilo’ me je. Tu sem začel izgubljati vse do konca tretjega kroga, nato pa sem znova prišel v svoj dirkaški ritem.”

Matej Berger: “Padel sem, ob tem mi je obrnilo krmilo in še dva tekmovalca sta nato zapeljala čez mene. To je bilo že v prvem krogu in zaostanek je bil takoj velik. Pred seboj pa sem imel počasne tekmovalce in predvsem na spustih jih je bilo težko prehitevati.”

Zmagovalca dneva sta Eva Lechner (Italija, Colnago Sudtirol) in Daniel McConnel (Avstralija, Trek Factory Racing), predvsem slednji je poskrbel za pravo senzacijo.

Vsi vrstni redi

www.albstadt-mtb-classic.de

Na uvodni fotografiji prva peterica članic elite s Tanjo na levi. Vse fotografije Grega Stopar.

Sledite nam