17. maja 2013

Svetovni pokal se za Slovenijo še nikoli prej ni začel tako zelo vzpodbudno – Miha Halzer je danes s tretjim mestom namreč izboljšal najvišjo slovensko uvrstitev v svetovnem pokalu.

Svetovni pokal je dobil letošnje prve zmagovalce, na današnjem eleminatorju sta to postala Švedinja Alexandra Engen in Avstrijec Daniel Federspiel. A mi smo seveda veliko bolj veseli tretjega mesta Mihe Halzerja, člana ekipe Energijateam.com, večji del popoldneva pa je kazalo še bolje in mnogi smo že videli zmago.

Miha je postavil najhitrejši čas kvalifikacij in to kljub temu, da ga je skoraj odneslo na drugi izmed dveh lesenih band; sama proga po samem središču Albstadta (proga za kros je približno kilometer stran) pa ni bila pretirano težka, le dolga in tudi dokaj ravna. V finalu čas iz kvalifikacij ne pomeni prav veliko in v vsakem krogu se je treba boriti za uvrstitev naprej, kar je Miha danes opravil z odliko in tudi za trenutek ni popuščal. Le v velikem finalu je moral priznati premoč, a tudi tretje mesto je izreden rezultat. Takoj po podelitvi smo z Miho opravili kratek intervju.

mtb.si: Danes si izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev v svetovnem pokalu, zagotovo si s tem zelo zadovoljen!
Miha Halzer: Vesel sem dejstva, da sem izboljšal lansko najboljšo uvrstitev s svetovnega pokala, torej 4. mesto. Hkrati je to tudi prva dirka sezone in zelo sem zadovoljen, da sem v borbi za najvišja mesta. To sem načrtoval in zato sem tudi treniral celo zimo.

Danes si bil nepremagljiv vse do finala, v katerem sta te premagala Federspiel in Thomas Litscher.
Takšno progo z nekaj tehničnimi elementi, dvema bandama, stopnicami in mini ”pump trackom” sem lahko odpeljal nekoliko hitreje od drugih tekmovalcev. Moj načrt je bil, da se na te dele pripeljem kot prvi, razliko pa tam še povečam. V finalu pa je bil poleg Daniel, ki me vedno prisili, da moram začeti na polno in dati v prvih 100 metrih res vse od sebe, če želim biti pred njim. Danes ni bilo nič drugače, to pa sem plačal v drugem delu kroga.

Naslednja dirka bo že čez teden dni na Češkem, kakšne načrte kuješ za to dirko?
Tam bo povsem drugačna dirka, s povsem drugačno progo. Lani sem bil tam 26., kar je bila najslabša uvrstitev v celi sezoni. Letos se lahko borim za visoka mesta tudi na takšni trasi, bo pa treba ubrati drugačno taktiko. Pričakujem, da se bo veliko vozilo v zavetrju in nato napadalo.

– – –

Uvrstitve ostalih naših tekmovalcev so ostale kar malo v senci Mihatovega uspeha. Ana Zupan (Energijateam.com) je bila 22., potem ko je poznem štartu izpadla v osmini finala. Ana ni slišala poka nove štartne pištole, ki se zares povsem izgubi v veliki množici, enako je naredila tudi tekmovalka ob njej. Do zadnje ravnine se je Ana sicer pripeljala v ospredju, a moči za preboj je zmanjkalo. Urban Ferenčak (Calcit Bike Team) je bil 24., tudi sam je končal v osmini finala. Izven finala pa je ostal njegov sotekmovalec Rok Korošec.

Jutri so v Albstadtu na sporedu dirke v krosu za mladinke ter dekleta in fante do 23 let. Tudi s slovenskimi nastopi.

Vsi vrstni redi.

www.albstadt-mtb-classic.de

Na uvodni sliki je štart Halzerjeve polfinalne skupine; avtor vseh fotografij je Grega Stopar

Sledite nam