Abu Dhabi HERO
8. februarja 2024

Ena izmed prvih velikih letošnjih dirk v kratkem in olimpijskem krosu bo v Abu Dabiju, glavnem mestu Združenih arabskih emiratov. Na startu HERO 2024 tudi Slovenca.

Prvi veliki preizkus za osvojitev točk UCI in bogatih denarnih nagrad bo na sporedu med petkom 9. in nedeljo 11. februarja, in sicer na preizkušnjah HERO. Letos na startu velika imena olimpijskega krosa, vključno s povratnikom v gorskokolesarske vode, nekdanjim mladinskim svetovnim prvakom v olimpijskem krosu in trikratnim elitnim svetovnim prvakom v cestni vožnji Slovakom Petrom Saganom. Na startni listi tudi naš najboljši tekmovalec Rok Naglič v moški in Maruša Naglič v elitni ženski kategoriji.

Nagliča sta odhod na Abu Dhabi HERO napovedala že pred časom

Še nekaj znanih imen

Poleg Sagana (Specialized Factory Racing), bodo na startu tudi Italijani Luca Braidot (Santa Cruz RockShox Pro Team), Daniele Braidot, Filippo Fontana (C.S. Carabinieri Cicli Olimpia), Nadir Colledani (Santa Cruz RockShox Pro Team), Simone Avondetto (Wilier – Vittoria Factory Team XCO), Avstrijec Gregor Raggl (jb BRUNEX Superior Factory Racing), svetovni prvak v eliminatorju Francoz Titouan Perrin Ganier (Mountainbike Racing Team), Švicar Thomas Litcher (Lapierre Mavic Unity) … Pri ženskah velja izpostaviti Danko Sofie Pedersen (Wilier – Vittoria Factory Team XCO), Italijanko Martino Berta (Santa Cruz RocksHOX Pro Team), Avstralko Rebecco Henderson (Primaflor Mondraker) in še dve Italijanki Giado Specia (Wilier – Vittoria Factory Team) in Lucio Bramati (Trinx Factory Team).

Olimpijski in kratki kros

Kot v svetovnem pokalu se bodo tudi v Abu Dabiju, na otočku Hudayriyat, pomerili na dirkah v kratkem in olimpijskem krosu.

Krog olimpijskega krosa je v dolžini 5,4 kilometra in ima 70 višinskih metrov vzponov. Predvideno število krogov za moško kategorijo je osem, ženske bodo vozile krog manj.

Kratki kros je resnično sprinterski, saj na krogu v dolžini 1,3 kilometra kolesarje čaka le 10 višincev vzpona. Za moške bo dirka dolga 10 krogov, za ženske dva kroga manj. Trasi si lahko ogledaš na tem mestu.

Kaj o Abu Dhabi HERO pravi evropska prvakinja U23 Sofie Pedersen?

Bogat nagradni sklad

Brez denarja ne gre. In v Združenih arabskih emiratih so pripravili resnično bogat denarni sklad, in sicer 150000 ameriških dolarjev. Zmagovalec kratkega krosa bo v žep pospravil 2000, drugouvrščeni 1500, tretjeuvrščeni pa 1000 ameriških zelencev. Finančne nagrade pa bodo dobili vsi do 10. mesta. Enako velja za ženske. Za zmago v olimpijskem krosu bosta zmagovalca prejela 20000, drugouvrščena 10000, tretjeuvrščena pa 7000 dolarjev. Za deseto mesto je obljubljena nagrada v višini 1500 dolarjev.

Časovnica

  • Petek, 9. februar – dirki v kratkem krosu za moško in žensko elitno kategorijo
  • Nedelja, 11. februar – dirki v olimpijskem krosu za kategorije elite in U23

Čase v živo boš lahko spremljal na my.raceresult.com.

Naslovna fotografija Abu Dhabi HERO

Preberi še

HERO: Ne več samo ena dirka

Sledite nam