1. marca 2020

Deseta izvedba Andalucia Bike Race je resnično boj z vsakim metrom krute podlage. Zaenkrat najbolje kaže Petru Veselu in Marku Fržopu.

Kraljevih 83,7 kilometrov in boj s kruto andaluzijsko pokrajino. Na vrhu pri moških in veteranih brez sprememb, pri ženskah pa odstop prve favoritinje. Peter Vesel zopet na stopničkah, Aleš Boben po padcu v 4. etapi stiska zobe, Marko Fržop še trdneje v prvi deseterici, Blaža Pintarič je odstopila.

Moški elite

Med elito je svojo prvo zmago dočakal Slovak Tomaš Višnovsky, ki je za minuto in 5 sekund ugnal Kanadčana Leandra Boucharda. Na tretje mesto se je uvrstil Avstrijec DanDaniel Geismayr, ki je zaostal minuto in 18 sekund.

Kljub pomešanemu vrstnemu redu na peti etapi, kjer so se na vodilnih pozicijah izmenjala druga imena, je v vodstvu še vedno Italijan Fabian Rabensteiner (četrti v četrti etapi), na drugem mestu mu sledi Nemec Ben Zwiehoff, ki zaostaja tri sekunde manj kot dve minuti in pol. Tretje mesto je v rokah Italijana Francesca Faillija, njegov zoastanek pa 5 minut in 20 sekund.

Ženske elite

Španki Claudii Galicia Cotrini je padec v četrti etapi preprečil nadaljevanje, tako da je do včeraj vodilna v skupni razrstitvi krono prepustiti brez boja. Etapno zmago je zabeležila Litvanka Katazina Sosna, ki je za kraljevo etapo potrebovala 4 ure, 6 minut in 11 sekund. Na drugo mesto se je uvrstila Estonka Janika Lőiv, ki je zaostala minuto in pet sekund. tretje mesto je pripadlo Južnoafričanki Mariski Strauss, njen zaostanek je znašal sekundo manj kot 6 minut. Blaža Pintarič je zaradi zdravstvenih težav odstopila.

V skupnem seštevku sedaj vodi Italijanka Eva Lechner (včeraj četrta), drugo mesto ter tri minute in 49 sekund zaostanka beleži Estonka Lőiv, tretja je Mariske Strauss, ki zaostaja že 11 minut.

Master 40

Še ena zmaga Italijana Massima Debertolisa. Njegov čas v cilju 3 ure, 42 minut in 7 sekund. Na drugo mesto se je z zaostankom treh minut in pol uvrstil Španec Jose Maria Guerrero Ortega, na tretjo stopničko pa je z 10 minutami in dvema sekundama zaostanka stopil Juan Pedro Trujillo Hernandez. Hrvat Marko Fržop je tudi v peti etapi prikolesaril v deseterico in končal na devetem mestu. Zaostaja 22 minut in 33 sekund.

V skupnem seštevku vodi Ortega, ki ima 16 minut in 53 sekund prednosti pred Debertolisom, ki se je na drugo prebil s tretjega mesta, tretji je sedaj z 20 minutami zaostanka Hernandez. Fržop je v resnično močni konurenci master 40 na odličnem in zanesljivem osmem mestu.

Marko: “Danes se nisem počutil tako suvereno kot včeraj, a rezultat tega ne kaže. Osmi generalno. Zadovoljen. Le kratki strmi klanci v grmovju in za ovinkom me malo spravljajo iz tira. In pa grmovje, ki me veselo tolče in praska po rokah.”

Master 50

Pri najstarejših ni popuščanja. Bitka na metre in za sekunde. Najdaljšo etapo je dobil Španec David Franco Murcia, ki je za celoten krog potreboval 3 ure, 57 minut in 52 sekund. Tri minute in 47 sekund za njim je v cilj prispel Nizozemec Jan Weevers, na tretje mesto pa Peter Vesel, ki je za Nizozemcem zaostal tri minute in sekundo. Aleš Boben je osvojil 32. mesto.

Po peti etapi prepričljivo vodi Murcia, na drugem mestu je še vedno Vesel, ki ima 29 minut zaostanka, tesno za petami Veselu pa je Weevers, ki za afriškim levom zaostaja tri minute in pol. Aleš je trdno zasidran na 24. mestu.

Peter: “Zaenkrat definitivno ena najtežjih dirk, kar sem jih kdaj vozil. In pripravljen sem res dobro, saj sem se zavedal, da ne bo lahko. Še ena etapa in upam, da mi bo uspelo obdržati pozicijo. Nizozemec je iz dneva v dan boljši, pa še družbo ima. a počutim se dobro in ne bom se predal, pa tudi lepo rezervo imam.”

Aleš po včerajšnjem padcu: “Nekako mi še ratuje ohranjati malo moči, čeprav je bil danes pekel. Udarec v glavo včeraj je pustil nekaj posledic in že od jutra mi je bilo slabo. A jebi ga, še jutri, pa magari na hlape!”

Peta etapa v videu

Bonus s Hermido


Legendarni Jose Antonio Hermida. Na dirki kot spremljevalec, kamerman, spodbujevalec, narekovalec tempa in še kaj. V krajšem videu na trenutke ujameš tudi Petra Vesela in Marka Fržopa.

Profil današnje etape

Dodatne informacije na andaluciabikerace.com.

Fotografije organizator.

Preberi še
ABR: Peter zopet na stopničkah!
ABR: Borba do zadnjega metra
ABR: Po drugi etapi so se karte močno premešale
ABR: Na prvi etapi do dveh majic vodilnih
Na Andaluzija Bike Race trije Slovenci

Sledite nam