21. januarja 2016

Predstavljamo prvo etapo druge izvedbe gorskokolesarske dirke dvojic na kvarnerskih otokih. Aprila se zgodba začne na Krku.

Lani prvič izpeljana etapna dirka po štirih kvarnerskih otokih se letos prične skoraj točno na polovici meseca aprila. Glede na lanskoletno izvedbo, udeležence čakajo razburljivi štirje dnevi, predvsem pa raznolika flora in favna otokov Krk, Rab, Cres in Lošinj.

Prva etapa: Otok Krk

Največji hrvaški otok, ki je prepreden z nešteto zanimivimi potmi. Start prve etape bo v sredo 13. aprila, dolga bo 67,73 kilometra s 1580 metri vzponov. Etapa je oblikovana v obliki številke 8 in poteka po južnem delu otoka.

Start in cilj prve etape je v Baški, šarmantnem obmorskem mestecu, ki je daleč naokoli znano po svoji dvokilometrski plaži. Baška je z obeh strani obkrožena s hribovitim terenom. In tako se tudi začne etapa. Po zaprti vožnji skozi mesto sledi strm vzpon na “mesečev plato”. Planota je dobila vzdevek zaradi močne izpostavljenosti vetru s kopnega, zato je tudi vegetacija minimalna. Kamorkoli se obrnete, prevladuje le kamenje. Nato sledi spust v Baško dolino, sledi mu vzpon po asfaltni podlagi in nato štiri kilometre bolj kot ne kamnitega spusta v Punat.

Kmalu se trasa obrne proti Vrbniškem polju, nadaljuje proti šarmantnemu mestecu Vrbnik in se nato začne znova vzpenjati proti mesečevi planoti ter zavije proti Baški. Sledi še en zanimiv in tehničen spust ter zaključnih šest kilometrov hitrega spusta skozi Baško dolino do cilja.


Planota Mesec

Uroš iz ekipe mtb.si pravi:

Etapa je dokaj zahtevna, saj se skoraj takoj po startu dvignemo za nekaj manj kot štiristo višincev, sledi nezahtevna vožnja čez planoto, nato spust in asfaltni vzpon. Nato še en daljši spust, tehnično srednje zahteven, v Punat. Iz Punata do Vrbnika ni neke hude sile in je vožnja dokaj enakomerna. Sledi kar zahteven in nekoliko daljši vzpon. Zopet nekaj bolj nezahtevnega terena ter finalni, po večini asfaltni spust proti cilju. Za tiste, ki želijo biti zelo hitri, ne bo počitka nikjer, za uživače pa se bodo našli prekrasni razgledi in kar nekaj počitka na ravninah in asfaltnih transferjih. Ocena težavnosti etape: 4/5!

Spletna stran dirke: www.adriabike.hr

Profil prve etape:



Fotografije Adriabike.hr

Lanskoletno poročilo prve etape 4Islands

 

Sledite nam