Senad Grošić
MTB Kočevski Rog
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
2. februarja 2021

Kolesar po srcu in duši ter športnik, ki svoje bogato znanje in izkušnje deli z mladimi kolesarskimi upi.

Včasih dobre stvari pridejo v paketu in greh bi bil, če jih ne bi izkoristili. Tako se je na predstavitvi nove čelade Jaka Remca znašel tudi njegov sedanji trener Senad Grošić. Beseda je dala besedo in nekaj vprašanj je dobilo odgovore.

Kdo je Senad Grošić?

Senad Grošić se je rodil v Sisku na Hrvaškem, se s trinajstimi leti preselil v Avstrijo in takoj spoznal svojo strast, ki ga spremlja dobršen del življenja in predstavlja njegov poklic: BMXar prostega sloga in ambasador te kolesarske prvine deluje širom sveta.

Senad je še vedno profesionalec, Red Bullov športnik, še vedno tekmuje na najvišjem nivoju, hkrati pa trenira mlade BMX kolesarske upe, kot rečeno tudi našega Jaka Remca. Je zmagovalec Red Bull Dirt Ride, drugouvrščeni iz Iger X na Kitajskem, drugouvrščeni na Adrenallin Games. tretjeuvrščeni na Revolution Contestu v Mehiki. Svoj pečat je pustil tudi na tekmovanjih Pannonian Challenge, Kings of Berlin, King of Dirt, Highway to Hill, Butcher Jam, T-Mobile Extreme Playgrounds …

Sedem vprašanj Senadu Grošiću

Koliko časa si že vpet v BMX?

Senad: Mislim, da mineva že šestindvajset let, odkar sem vpet v kolesarstvo in dvajset let je to moj poklic, oziroma se z BMXom ukvarjam profesionalno. Še vedno furam, še vedno tekmujem, še vedno prirejam šove oziroma manjša tekmovanja.

Kako to, da tako dolgo vztrajaš v športu in od kod jemlješ energijo?

Če pogledam nazaj, sem vsak teden tekmoval, bodisi na svetovnih pokalih, velikih prireditvah, na Igrah X … Vse to mi je dajalo motivacijo vztrajati še naprej, kajti bil sem del šova, del spektakla po celem svetu. Nato je napočil čas, da vrnem športu tisto, kar mi je šport tudi dal: se posvetim mladim in jih naučim kar se da veliko. Tako je nastal projekt Senad’s School2Rock.

Senadova šola roka na Dunaju (Senad’s School2Rock Vienna). Kakšen projekt je to?

Kot sem dejal, to je nekaj, kar sem si želel dati športu nazaj. In projekt Senad’s School2Rock je bil od vsega začetka zadetek v polno. Mnogo mladih navdušencev nad BMXom je takrat začelo spoznavati ta šport in vsaka ponovitev, sedaj smo jih imeli pet, razen lansko leto, je bila večji uspeh in to je tisto, kar mi daje motivacijo za nadaljevanje kariere.

In ja! Mislim, da pred šestimi leti, ko je bil Jaka Remec star deset let, je prav na tem šovu prvič naredil premet nazaj!

In kdaj sta potem začela sodelovati z Jako?

Moje oči so bile v Jako uprte kar nekaj časa. Zdel se mi je resnično talentiran otrok in sledil sem njegovemu napredku, kolikor se je pač dalo. Sedaj skupaj delava dobro leto. Vsaj enkrat mesečno pridem v Slovenijo, da trenirava skupaj, ostalo pa opraviva preko spleta, video konferenc in pa posnetkov, ki mi jih pošilja. Določene treninge narediva tudi v Avstriji.

Kako in kje trenirata v Avstriji?

V Avstriji imam svoj park, zelo podoben temu, v katerem sedaj trenira Jaka (BMX park Tržič). V njem so podobni objekti kot v slovenskem, tako da lahko trenirava kar se da enake elemente. Park je v Tullnu, pol ure stran od središča Dunaja.

Če se oddaljiva od projekta z Jako Remcem, bi si drznil vprašati, kaj meniš o največjih tekmovanjih pod okriljem FISE? Glede na to, da si dolgo časa profesionalni kolesar, se mi zdi to nekako upravičeno vprašanje?

Meni se zdi to velik napredek v BMXu prostega sloga. Sedaj je to tudi olimpijska disciplina in šport je postal mnogo težji, sodniki so strožji, odločajo resnično majhne stvari. Konkurenca je iz dneva v dan močnejša, fantje in dekleta na najvišjem nivoju so resnično zelo izenčeni in tekmovanja pod okriljem FISEja so tisto pravo, kar si vrhunski tekmovalci zaslužijo.

Kar nekaj dobrega prinaša tudi to, da je BMX prostega sloga tudi priznan pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. S tem prinaša še dodatna tekmovanja, ki so lahko visoko rangirana in prinašajo prepotrebne točke za preboj med elito, hkrati pa lahko do točk prideš tudi na tekmovanjih nižjega ranga. Zaradi vsega skupaj mi je všeč, da se šport razvija tudi v to smer in tekmovanja FISE so zagotovo vrhunec dogajanja.

Hkrati je to tudi voda na mlin mlajšim tekmovalcem, ki bodo zaradi razpona tekmovanj in prepoznavnosti športa lažje prišli do pokroviteljev in tudi hitreje napredovali ravno s pomočjo tekmovanj.

Dotakniva se še enega navečjih tekmovanj v tem delu Evrope. Pannonian Challenge ima več kot dve desetletji dolgo tradicijo. Kako gledaš na to?

V mojih očeh je to zelo veliko tekmovanje z res dolgo tradicijo. Sem tudi njihov ambasador. Od druge ponovitve dalje sem vsako leto del tega resnično velikega spektakla. Organizatorji se vsako leto potrudijo do maksimuma. Celo lansko leto, ko je bil Pannonian Challenge ena redkih tovrstnih prireditev v celotni Evropi.

Enostavno povedano. Vsaj enkrat moraš okusiti čar te prireditve, spoznati Osijek, ki takrat dobesedno diha s športniki in celotnim tekomvanjem. Ob tej priložnosti samo kapo dol prirediteljem in vsem vpletenim v čudovito zgodbo.

Senad na Instagramu in kanalu youtube: @senadgrosic, Senad/Grosic.

Naslovna fotografija Ydwer van der Heide / Red Bull Content Pool

Preberi / oglej si še

Senad in Corey v trgovini za domače mojstre
Jaka v Senadovi šoli rokenrola

Hervis serviser
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam