4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
5. aprila 2020

Po letu dni, ko niso vedeli, kam bi dali park, ki je bil postavljen v nekdanji tiskarni Mladinske knjige, so Sandi Remec in druščina končno našli pravi prostor, predvsem pa posluh s strani občinarjev.

Nov, pokrit BMX park bo zrasel v Občini Tržič! Za to je zasužen velik del lokalne BMX scene, predvsem pa Sandi Remec, ki po lanski odpovedi pogodbe s strani najemodajalcev ni obupal pri iskanju nove lokacije. Ko bi moral celoten park že romati na Dunaj, saj Sandi pri nas ni našel primernega prostora, so staknili glave “ta pravi” ljudje in nova lokacija parka je v opuščeni tovarniški hali! Tako bo imel tudi Sandijev sin Jaka končno dobre razmere za trening nove olimpijske discipline – BMX kolesarstva prostega sloga, disciplina park.

Sandi opiše situacijo

“Prvo kar bi povedal, je HVALA, HVALA, HVALA Občini Tržič ter ekipi ljudi, ki imajo velik posluh za kolesarstvo! Osnovna ideja in iskanje lokacije sta trajala skoraj leto dni, odkar smo izgubili prostor v nekdanji tiskarni Mladinska knjiga v Ljubljani. Iskali smo halo, primerno za Jakove treninge, vmes pa je Jaka treniral na Nizozemskem, v Združenih državah in v Avstriji. Druženje s kolesarskimi prijatelji pa je bilo skoraj vedno v Urban Roofu.

V Združenih državah je treniral v parku Daniela Dhersa, na Nizozemskem v parku Daniela Wiedermajerja, kasneje pa še na Dunaju pod vodstvom Red Bullove legende Senada Grošića. Izkoristili smo vsako možnost kvalitetnega treninga, a še vedno iskali primeren prostor za domači BMX park.

Ogromno časa smo preživeli na sestankih v kar nekaj slovenskih občinah, a do končnega dogovora ni prišlo nikjer. Nato se je pokazala velikanska priložnost v enem izmed opuščenih tovarniških hal v Tržiču,” prvi del pogovora zaključi Sandi.

Povezovanje z lokalno sceno in priznanimi graditelji

Sandi nadaljuje snovanje nove BMX koalicije: “V Tržiču sem se povezal s fanti iz Dirt parka Divjina, saj sva z Jako kar nekaj časa tja hodila na zunanje treninge. Tako smo se vzeli in skupaj naredili načrt za predstavitev porojekta tržiškim občinarjem.

Dolg pogovor z Miho Marenčičem, ki je predsednik BMX društva Tržič, je s še nekaterimi idejami privedel to tega, da smo naredili celoten povzetek sezone in se združili v ekipo, ki si je porazdelila vloge in seveda razdelala novo strukturo društva. Tako je Marenčič ostal predsednik kluba, roko nad Divjino bi prevzela Jan Perše in Jaka Ravnik, pokriti BMX park pa prevzamem jaz.

S strani tržiške občine smo dobili odobritev za sanacijo stare hale, ki bo od letos dalje nov dom BMXarjev prostega sloga. Pomembne vloge pri projektu bosta prevzela še Luka Kovič, eden izmed redkih sodnikov BMXa prostega sloga pri UCI, ki bo skrbel za finančno plat projekta, ter Marko Južnič, ki bo bdel nad tem, da bo park, ko bo zgrajen, ustrezal vsem standardom.”

Ekipa

Nekateri so pomagali z nasveti, drugi so se lotili načrtovanja in realizacije.

Končno imamo halo

“Res je,” nadaljuje Sandi. “Hala je sicer nekako čudnih mer, a smo s pomočjo Kyla Boldocka in Shana Smitha, legend BMXa, prišli do super načrtov za sestavo parka. Oba sta močno zaslužna, da je Jaka lani prišel do prve odmevne zmage v svetovnem pokalu. Tako sta z izkušnjami, predvsem Shane, ki je znan kot pionir BMX scene v Avstraliji, pomagala pri oblikovanju in postavitvi parka, ki bo, ko bo zgrajen, ustrezal dimenzijam parkov svetovnega pokala. Celoten park je na do potankosti premeril in zrisal Marko Južnič.

Hala je namreč nekoliko ozka, v širino meri le devet metrov, je pa izredno dolga, kar 63 metrov, in meri 12 metrov v višino. Ko bo park zgrajen, bo absolutno primeren trening poligon za največje ase tega športa. V parku bodo vsi tisti elementi, ki so potrebni za trening na najvišjem nivoju.

Sedaj, ko imamo podpisano pogodbo in lahko brez skrbi začnemo vlagati v objekt, se mi je odvalil kamen od srca, saj bomo poleg nudenja treninga za vrhunske kolesarje lahko začeli delovati tudi na področju postopnega uvajanja za ta šport nadarjenih otrok.”


Številčna ekipa “gradbincev”, ki izdeluje nova tla, kasneje sledijo tudi pravi objekti!

Kako trenira Jaka?

“Kot vsi vemo, je potrebno ogromno odrekanj in Jaka ni izjema. Letos, pa čeprav je šola na prvem mestu, je s treningi prestavil še eno prestavo višje. Vstaja ob peti uri zjutraj, ob šestih je že s kondicijskim trenerjem Gašperjem Kristanom in delata v fitnesu. Če nista v fitnesu, potem v Plezalnem centru Ljubljana skrbita za Jakov trening motorike. Nato sledi šola. Po šoli in vseh nalogah stopim v igro še jaz, ki ga odpeljem na trening s kolesom.

Tako dan za dnem, pa čeprav je letos zaradi zdravstvene situacije dobršen del tekmovanj bodisi odpovedan ali pa prestavljen. Gledamo pač dolgoročno in tudi Jaka se tega zaveda, zato je vsemu skupaj še bolj predan!”

“Občina Tržič, še enkrat hvala za vse, predvsem pa za vaš posluh!” zaključi Sandi. Kdaj bo otvoritev pokritega parka, izveš kmalu!

Fotografije so iz Remčevega osebnega arhiva

Specialized turbo
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
Sledite nam