tanja bjedov
18. oktobra 2022

Tanja maha iz Šinkovega turna pod Rašico in je še veliko tesneje povezana s furanjem in skupnostjo, kot le v tisti vlogi mame na dirkah mladih v krosu, ki skače gor in dol in vse zrihta.

Tanjo je na verigo pripel Tomaž Cimprič.

Tanja Bjedov

  • Vzdevek: Tanči
  • Kraj: Šinkov Turn
  • Starost: punc se tega ne sprašuje … sem še iz Titovih časov
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … :SD Strahovica, natančneje oddelek za XC Strahci Bike Team
  • Tanja na Facebooku
Pokrovitelj Na verigi

Tomaž: Kako je biti najpočasnejši član kolesarske družine kot mama dveh mladih xc tekmovalcev in tvojega Andreja?

Tanja: Hvala Tomaž za kompliment. V zadnjem času je bilo vložene kar nekaj energije in časa v to, da naša dva mladiča danes švigata po Rašici in posledično sta postala tudi hitrejša in spretnejša od mene … Predvsem pa skačeta dlje kot jaz, kar me včasih malce boli, predvsem, ko “pohaklam” kakšen gap za njima 😀

Ali imate dekleta v svojih vrstah tudi takšne, ki so začele kolesariti same in ne zaradi partnerjev?

Če dobro pomislim, jih res lahko naštejem na en prst … Več ali manj smo vse posvojile kolesarstvo zaradi neizmerne ljubezni do Bajkerjev, s časom pa seveda pride tudi ljubezen do kolesa v kakršni koli obliki. Danes si težko predstavljam življenje brez kolesa in vse te družbe.

tanja bjedov
Tole naslovnico je treba ponoviti v celoti! Tanja šreda Madeiro. Foto Oriano/Freeride Madeira

Kakšno kolo bi še imela v svoji garaži? Vem, da si lastnica vsaj dveh ali treh.

Moja delovna kobila je MTB, za ženske vikende v bikepark zapeljem DH, na cesti me pa tudi lahko srečaš … Po tihem mislim, da mi manjka še en lep Santa Cruz 5010 – naj bo to samo namig na drugo stran spalnice 🙂

mtb.si: Zdi se, da v vaseh med Vodicami in Rašico nastajaja prava MTB komuna. Kakšen veleslalomist in kup bajkerjev – eni tam rastejo iz nič, kakšen se tudi priseli. Kako se to vidi s tvojega zornega kota? Verjetno je tudi kak sovražnik, ki kliče policijo na poti.

Tanja: V težkih časih “kuge”, ki je otroke prikrajšala za marsikakšno aktivnost in zabavo, se nam je ponudila priložnost, da ustvarimo nekaj, kar bo zbližalo okoliško mladino in posledično tudi nas, starše. In zagrabili smo za kramp in tipkovnico ter v zelo kratkem času sestavili ekipo otrok, ki jim je skupno veselje do kolesa, zgradili svoj poligon in začeli z rednim programom kolesarske šole. Ključno vlogo pri ustvarjanju zgodbe s Strahci (tako se namreč imenuje naša kolesarska šola) je odigrala izjemna trenerska ekipa, brez katere si ne znamo predstavljati vsega, kar je nastalo kasneje. Tudi matično društvo SD Strahovica nam je stalo ob strani z vsem, kar premore, bilo je še veliko drugih dejavnikov, ki so vplivali na to, da smo se povezali v super ekipo staršev in otrok, ter da noben izziv do sedaj ni bil prevelik za nas. Vsakdo je pripravljen poprijeti za karkoli in tako smo letos uspeli pod streho spraviti tudi prvo XC pokalno tekmo za mlajše kategorije. Še sedaj se mi naježi koža, ko pomislim na vso to energijo in akcijo, ki se je odvijala na Strahovici v septembru. Da ne bom predolga, je tukaj link: www.strahci.si.

strahci
Majhen delček Strahcev, foto Andrej Vertačnik

Kar se tiče drugega dela vprašanja, lahko rečem, da v začetku je bilo nekaj lovcev na čarovnice, v dolino so zavili celo možje v modrem, toda že dolgo je tega in mislim, da so ti časi mimo. Sedaj, ko delujemo organiziramo in vzgajamo mladino v spoštljive kolesarje, s strani okolice dobimo le dobre odzive in pohvale. Seveda se bo še kdaj našel kdo, ki bo imel slab dan in bo godrnjal nad našim “divjanjem” po hosti, ampak tak bo dobil le nasmeh in povabilo, da se nam pridruži 😀

Ženska tolpa v parku

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Tanja: Uf, teh je veliko. Danes je bil en tak z Andrejem na zahodni strani Madeire. Ali pa babji vikend v bikeparku … Pa čeprav vemo, da bo naslednji dan dež 😀
Ali pa družinska Toskana, kjer veselo vijugam na repu vlakca po spoliranih trailih nekje v bližini Masse.
Pa kadarkoli, ko se moji stari babji bajerski bandi uspe dobit za furo.
Sicer je pa do konca naslednjega tedna še dolga in računam na še več popolnih dni – javim, ko se vrnem domov 😀

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Definitivno je to nekje visoko v zasneženih hribih s širokimi dilcami in svežim puhcem, po možnosti na kakšni ženski odpravi.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Brez kolesa se znajdem zelo dobro … Še vedno bi plezala in smučala.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

To bi bil kar Specialized Demo iz leta 2014, 26 col v beli in rdeči barvi. Toliko lepih spominov me veže nanj, da enostavno ne pustim, da gre od hiše. Še vedno, ko sedem nanj, je to nekaj posebnega … Pomeni, da sem nekje v dobri družbi na nekem super kraju … Skratka, je nekaj posebnega.

Tvoje prvo kolo?

Glede na to, da sem postala kolesarsko izobražena in pozorna na kolesa šele v zrelejših letih, se spomnim samo barve in to je bila rdeča … In verjetno, ker se v tistih časih ni dobilo kaj drugega kot ROG, je bil to Pony.

S kom bi najraje furala? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

No vsekakor bi bilo noro osebno spoznati Casey Brown, koliko bi pa skupaj vozili, je pa vprašanje … Ženska je divja na kvadrat!

tanja bjedov
Foto Sandi Lazič

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Glej naprej!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Padcev je bilo kar nekaj, vendar na srečo nobene obravnave na urgenci … Mogoče me pa še vedno najbolj straši ena skala pod Krvavcem na trailu z Davovca, kjer sem strmoglavila v praznino in po “modrem” nasvetu meni najljubše osebe, da je potrebno strah premagati in ponoviti vajo čez isto skalo, zletela še 1x v prazno in še 1x v drevo … No, potem pa je končno dojel, da mogoče ženske ne funkcioniramo po istem kopitu kot deci. Nekaj modric in boleč vrat, ampak nič resnega.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Alice In Videoland – We Are Rebels. Komad slišala prvič v filmu Follow me in od takrat se rola v moji glavi vedno, ko zgrabim Demota :D, zame je to THE bajkerski komad. Če ni težava, da je za podlago še malce kolesarskega hrupa, naj bo kar tale link:

Preberi še

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
Na verigi: Tomaž Cimprič

Sledite nam