Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
26. januarja 2016

Čudežni XC deček, ki med člani še zori. Med drugim o Stravi, svojem CX Frankensteinu in prvi sezoni med velikimi fanti.

Saj to, da so se nam začeli ponavljati priimki, še ne pomeni, da nam za to serijo zmanjkuje gostov, kajneda? Nikakor!

Jernej Stibilj je dobro zapopadel smisel Verige in vanjo povabil tekmovalca iz krosa Petra Zupančiča. Pero je čudežni deček slovenskega krosa, ki je že v nežnih letih “pral” starejše tekmece, med člani pa še dozoreva do vrhunske ravni. Potrpežljivo čakamo in navijamo.

Peter Zupančič

Vzdevek: Pero
Kraj: Kresniške Poljane (me pa mnogi štejejo za Litjana, saj je to prvo malo večje mesto v okolici smile)
Starost: 19 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KD Calcit Kamnik

Jernej: Spoznal sem te tako rekoč na Stravi. Se ti zdi, da ta aplikacija s svojimi segmenti vpliva na to kje in kako kolesarimo?
Pero: Seveda. Sam sem že velikokrat tako odkril nove poti oz. ceste za trening, poleg tega pa nam primerjava časom na segmentih daje dodatno motivacijo. Pogosto sploh na koncu kolesarskega leta poiščem nekaj segmentov v okolici, ki se mi zdijo zanimivi, ter poskušam izboljšati čase drugih. Všeč mi je tudi, da se lahko povežeš ter spremljaš tuje profesionalne kolesarje, ter se tako naučiš nekaj o njihovih metodah treninga ter spoznaš, koliko boljši dejansko so (po številkah). Zanimivo je tudi spremljati vožnje drugih tekmovalcev s tekem, ki si se jih udeležil, ter dejanske čase po krogih (v kolikor je to krožna tekma), saj lahko bolje analiziraš svojo vožnjo na tekmovanju in hkrati izveš, kje so bile tvoje šibke točke.

Se pri svojem treningu drugače striktno držiš plana?
Ker sem dosti časa treniral sam (po občutku), sem nekako bolj zagovornik dinamike pri treningih. Poleg tega v samem dnevu stvari redko potekajo tako, kot bi morale (ali je to zaradi šole, počutja, vremena…), tako da je bolje, da se treninga ne držiš kot pijanec plota, saj smo lahko zaradi tega potem le nervozni, trening pa ni izveden dovolj kvalitetno. Seveda imam nek začrtan plan, ki ga poizkušam izvesti kar se da korektno, vendar ga uskladim glede na zgoraj naštete dejavnike.

V letošnji ciklokros sezoni si nastopal z zanimivim ciklokros kolesom. Ali lahko malo več poveš o njem?
Zgodba tega kolesa seže namreč že v leto 2008, ko je moj brat kupil svoje prvo boljše gorsko kolo, Scott scale 30 (sicer letnik 2009). Vozil ga je kar nekaj let ter doživel številne spremembe (tudi ‘flikanje’ zaradi padca), dokler ni od mene potem odkupil drugega kolesa. Tako je kolo (okvir) nekaj časa stal v garaži, zaradi vseh prask ter estetskih nevšečnosti pa sem lani med počitnicami okvir pobrusil do karbona (odstranil ves lak in barvo). Takrat sicer še nisem vedel, kaj točno bi storil z okvirjem, imel pa sem preveč časa. Tako sem se želel malce poigrati, da vidim kako stvari sicer delujejo, saj nasplošno zelo uživam v ‘šravfanju’ koles ter vsega, kar gre zraven. Nekaj tednov kasneje sem od prijatelja Mateja Lovšeta dobil še nekaj koles ter delov, ki sem se jih lotil, da so bili ponovno vozni, od katerih pa je ostalo tudi nekaj delov viška.
Tako sem dobil idejo, da lahko iz vseh kosov, ki jih imam doma, končno sestavim nekaj, kar bi bilo podobno ciklokros kolesu, ki sem ga imel željo na podoben način sestaviti že nekaj let nazaj. Nekaj drugih delov, ki so mi manjkali, sem dobil še od prijateljev, nekaj malega pa sem še dokupil. Tako sem na koncu uporabil 26” okvir, 29” obroče, ki jih sicer uporabljam na mtb tekmovanjih, na katere sem namestil gume schwalbe racing ralph, široke 33 mm.
Vilica je prav tako mtb 29”, spredaj se nahaja na xt gonilki zobnik raceface 34t narow/wide, za prestavljanje ter zaviranje pa skrbijo campagnolo 10s ročke v kombinaciji s tekro mehanskimi disk zavorami ter zadnjim ultegra menjalnikom, kateremu index prestavljanja s temi ročkami ustreza 8-redni kaseti. Tako sem namestil kaseto 11-30, skupaj z 10 redno verigo, da se obdrži na sprednjem zobniku. Posebnost kolesa je tudi to, da so bile dejansko gume nekoliko previsoke in so drgnile ob okvir (to bi lahko rešil z ožjimi gumami, a nisem več želel dodatno zapravljati) zato sem na zadnjem delu, kjer se pesta vpne v okvir, malenkost podložil, da je prišla guma malenkost nižje ob okvir. Sem imel pa potem zaradi tega na tekmi težave, saj se je blato nabiralo ob okvir in se ni dovolj dobro čistilo, prav tako pa se mi je malenkost zamaknil zadnji obroč. Vse to je povzročilo, da je disk premočno drgnil ob čeljust, kar pa je bil tudi razlog, da sem v Trzinu na tekmi menjal cx kolo za mtb. Drugače pa še podatek za vse ki jih zanima teža: 8,3 kg (s pedali).

mtb.si: Kaj si se naučil v prvi sezoni med mlajšimi člani? Je bilo težje, kot si mislil?
Pero: Tekmovanja so sicer malenkost daljša, je pa sam potek tekem podoben. Konkurenca je boljša, tako da se moraš peljati res dobro, če želiš narediti odmevnejši rezultat. V prvem delu sezone mi je sicer nekaj časa pobrala tudi šola, tako da sem imel kar težave, da sem držal stik z elito, nato pa sem imel tudi nekaj smole, saj sem na tekmi, na katero sem stavil največ, DP v Kamniku, že takoj po startu odtrgal verigo, nato pa imel še defekt. Verjamem, da se z vsakim letom naučim nekaj novega, tako da že komaj čakam na nova tekmovanja, da vidim, kako sem pripravljen.

V 2016 bo vaša ekipa močnejša še za Nagliča, v 2014 tvojega največjega tekmeca med mladinci. Kaj si misliš o tem?
Z Rokom sva dobra kolega že kar nekaj časa, tako da s tem nimam težav. Škoda je le, da se kolesarstvo v Sloveniji očitno ponovno odvija v to smer, da bomo imeli le nekaj ‘močnejših’ klubov, ostali pa bodo verjetno ponovno postavljeni bolj na stranski tir. Predvsem imam s tem v mislih, da mladi v drugih klubih ne bodo imeli starejših vzornikov v svojih vrstah, kot sem jih imel npr. sam, ko sem začel s kolesarstvom. Verjamem, da je za marsikoga velika čast ter dodatna motivacija, da se lahko kdaj na trening pelje s starejšimi, ter se ob tem nauči tudi nekaj novega.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Pero: S prijatelji oz. dobro družbo, na lep topel sončen dan, z lepimi razgledi. Kakšni dobri traili, lahko pa tudi epska tura po cesti. Lani recimo, ko smo šli jaz, brat, Matej (Lovše) in Tina (Perše) iz Kranjske Gore na Vršič, Mangart ter nazaj. Eden lepših dni na kolesu.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Kombinacija kakšne druge športne aktivnosti in druženja s prijatelji oz. družino. Le te me vedno spravijo v dobro voljo.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi se ukvarjal s kakšnim drugim športom.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Vsako moje novo kolo je načeloma moje najljubše kolo do sedaj. Trenutno vozim 29” kolo GT Zaskar, v katerega sem zložil kar nekaj truda in delov, ter ga tako olajšal na prb. 9,2kg (okoli 2 kg manj kot ‘iz škatle’).

Tvoje prvo kolo?
Moje prvo kolo je bil 20” BMX (vsaj tako je pisalo na njemu, haha), na katerem sem se naučil voziti.

Tvoj vzornik?
Na gorskem kolesu mi je všeč Julien Absalon, na cesti pa Alberto Contador. Oba zaradi sloga vožnje in dominantnosti v svojih disciplinah.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
V vsakem mladem je upanje za prihodnost, če je prisotna želja ter trdo delo. Spoštujem in občudujem pa čisto vsakega mlajšega, ki se ukvarja s kolesarstvom ali pa katero drugo športno aktivnostjo, saj s tem ne krepijo le svojega zdravja, ampak spoznajo tudi nove ljudi in načine dela, ki jim bodo zagotovo koristili skozi življenje.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Če bi bilo na svetu več strpnosti in spoštovanja, bi se vsem godilo bolje.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Načeloma nisem bil nikoli huje poškodovan. Mogoče bi bil to srečanje s traktorjem leta 2010 na maratonu v Labinu. Z Robijem Kordežem sva se takrat peljala skupaj, ko sem šel sam na ozkem asfaltnem spustu naprej. Bilo je rahlo mokro, tako da je izjemno drselo. V ovinek sem pripeljal nekoliko prehitro, ko mi je nasproti pripeljal traktor. Na srečo sem se nekako ujel, da nisem zapeljal v njega, sem pa bočno zadel prikolico, ki jo je peljal za sabo. Takrat sem si ‘pridelal’ zlomljeno nadlahtnico, ter bolečino v boku za nekaj tednov. Še enkrat hvala vsem, ki ste mi takrat pomagali, da so me dostavili nazaj do štarta.

Naslednjič nas Pero pošlje izven meja Slovenije.

Preberi še:
Pero svetuje: Prestavljanje ali ˝šaltanje˝
Na verigi: Jernej Stibilj

Uvodna fotografija Prijavim.se, spodnja foto Calcit bike team.

{loadposition inside}

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam