mariko markotić
19. decembra 2023

Ostajamo v Zasavju, pri “priseljencu” v Zagorje in dolgoletnemu stebru slovenske BMX freestyle scene. Vidimo ga tudi na pumptrack dirkah in celo na kakem SloEnduru, od letos pa je tudi BMX freestyle koordinator zveze.

Maria je na verigo pripel njegov kolega iz KK Zagorska dolina Goran Skok.

Mario Markotić

  • Vzdevek: Marc, od Trojan naprej Marč
  • Kraj: Zagorje ob Savi
  • Starost: 41
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KK Zagorska dolina, Evolution BMX, KZS
  • @marc4bmx

Goran: Vemo, da že od nekdaj furaš freestyle BMX. Si kdaj razmišljal, da bi se podal v dirt jump oziroma freeride vode na večjih kolesih?

Mario: Hvala Gorč za nominacijo.

Nikol prej nisem neki velik spremljal dirt in freeride scene, ker sem bil totalno v freestyle BMXu. Tudi ta scena je precej zrasla v zadnjem obdobju in si sedaj z veseljem pogledam kak kontest, v mojih časih pa so bili pro dirt juperji s triki na nivoju povprečnega bmxarja, sam da je slo čez mal večji jump. Naredim pa kak bunnyhop barspin z dirtom, ker vsi še zmer trdijo, da je z BMXom lažje, pa je treba pokazat, da je isto. Sam za info, širina balance na mojem BMXu je 760 mm. Sedaj me pa nekak ne vleče, ker sem toliko BMXa navajen, da mi je vzmetenje čudno. Z endurcem skočim kak jump pa drop, to je pa to. Glava preveč razmišlja v 20 colah.

mario markotič, flow ramps fest
Flow ramps fest, foto Urban Cerjak

Kot državni prvak v seriji dirk Pumpaj Slovenija se očitno več kot domače počutiš na BMX kolesu, ki pa je namenjeno freestyle furanju. Ali misliš, da bi bili rezultati še boljši, če bi pod seboj imel namensko kolo?

V lanski sezoni sem mal predelal svojega freestajla, da je bil bolj racerski. Zamenjal sem zlizane 2.4 gume za tanjše racerske z več gripa, ker v parih bandah ni bilo več smešno, ko je guma zdrsnila. Tudi par barov več je njih. Je pa ta bajk še vedno precej živčen spredaj, ker ima kot vilice bolj strm kot race BMXi. Mislim pa, da namensko race BMX ne bi imelo toliko učinka, kot to da bi resno treniral pa dal kako kilo dol.

Oče, mož, delavec, športnik, kako ti uspeva balinati vse obveznosti brez slabe volje doma in/ali v službi?

Šport sedaj ni neka obveza, bolj hobi, tko da se ne sekiraš preveč, če ne moreš furat. Rabiš pa še vseeno tisti tedenski šus adrenalina. Družina je itak na prvem mestu. Služba na srečo ne vzame preveč časa. Pol z ženo zbalinava koledarje skup pa tamalo podtakneva k babicam, da midva čas zase.

Tamala že posnema očija na svojem poganjalčku, se vozi za tabo po rampah, se brez solz pobere po padcu itd. Kmalu bo dovolj velika za “ta zaresno” kolo in bo treba začet furat. Boš na kolo privadil še ženo, ali bo to izključno oče-hči naveza?

Ja, tamala je kar pobrala moje gene glede tega, ima serijsko vgrajeno vaservago. Poganjalčka se pol leta dotaknila ni, potem pa se je eno noč z njim pripeljala v spalnico in to je bilo to. Naslednji dan je že delala kroge na mini rampi, dan kasneje pumptrack. Silim je ne. Važno, da se ima fajn. Ampak monkey see, monkey do. S poganjalčka se je vsedla na kolo s pedali in se odpeljala. Letos za Božicka dobi prvega BMXa, potem bomo pa videli, kaj ji bo z njim počela. Mogoče bo pa ona potegnila mamico za sabo, da si omisli kak bajk.

mario markotić, sloenduro cilenca
SloEnduro Cilenca 2023, foto Matej Lovrič/SloEnduro

Kdaj se usedeš tudi na polnovzmetenega gorca in zariješ po gozdovih. Kako se odločiš, na katero kolo se boš spravil, ko je čas omejen in so pogoji popolni?

Vmes sem imel eno daljšo BMX pavzo, pa sem si omislil Stumpyja. Tudi zato, ker sem se preselil v Zagorje in tukaj se s hribi ne hecajo. Kdaj pa kej furam, je pa čist instinktivno. Vsak bajk ti enkrat mal dopizdi. Če se bliža kakšna dirka, si pol mal več na tistem kolesu. Odvisno tudi od vremena. Ne maram se po blatu vozit, ker mam bajke v stanovanju in je pol en kup dela s čiščenem. Če je mokra zima, pa največ hodim po hribih. Sedaj, ko bo kak indoor več, bom verjetno pozimi več na BMXu.

Pa še malo za šalo, malo za hec: kako se je spustiti s polnovzmetenim gorcem iz Javora do Znojil po makadamski cesti?

Hahah. Vrhunsko. Nauk zgodbe je, da če se že na gor treseš k pes na kuzli, pol boljše, da greš čim prej domov na topel čaj in spat.

mtb.si: Zdaj imaš priložnost na kratko opisati svojo vizijo na mestu koordinatorja BMX-a prostega sloga pri MTB in BMX odboru Kolesarske zveze Slovenije. Domači dogodki, mladi, reprezentančni nastopi … ?

Mario: Letos pozno poleti sem začel s koordiniranjem BMX prostega sloga pri KZS. Prvi cilj je bil, da oba tekmovalca (Jaka Remec in Matej Žan) združimo in da začnemo delati skupaj in si pomagati, kar nam je tudi uspeva, rezultat tega pa so bile tudi priprave na Nizozemskem ob koncu leta. Tja pa smo se odpravili, ker Slovenija še vedno nima namenskega parka za BMX freestyle. V zadnjem času sicer rastejo parki po Sloveniji, ampak so bolj namenjeni skate uporabnikom. Kot bi Janjo Garnbret poslali trenirati na sosedovo hruško, od nje bi pa pričakovali olimpijsko medaljo.

Drugi cilj je bil organizirati prvo državno prvenstvo v Sloveniji, ker do sedaj so bila vedno na Hrvaškem v Osijeku. To nam sicer ni uspelo, zaradi raznih organizacijskih in infrastrukturnih zapletov, ampak državno prvenstvo bo spomladi 2024 v Ljubljani in potem upam, da stvari stečejo tako kot v ostalih državah.

S tem pridemo tudi do naslednjega cilja, da na tak način dvignemo BMX park sceno na višji nivo, dobimo še kakšnega tekmovalca, dober podmladek, žensko reprezentanco … Ideja je tudi, da bi imeli pokal v BMX prostega sloga. V zlatih časih Evolution jama je bilo na tekmovanju 80 tekmovalcev.

Reprezentančni cilji za drugo leto pa so: zbrati čim več točk, da se oba tekmovalca uvrstita na svetovno prvenstvo decembra 2024 v Abu Dhabi, priti v finale evropskega prvenstva, zbrati kakšno vidno uvrstitev v svetovnem pokalu in stopničke na C1 tekmah. Na olimpijske igre se nam drugo leto ne bo uspelo uvrstiti, je pa zato dolgoročni cilj igre 2028 v Los Angelesu in pa 2032 Brisbane. Mogoče dodajo še disciplino street, kjer imamo kar precej obetavnih mladih kolesarjev.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Mario: Road trip z Evolution ekipo, celodnevno furanje parka, zvečer roštilj, muzika in mrzlo pivo, spanje nekje v parku.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Kampiranje z družino.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega (ali BMX) kolesa?

Ukvarjal bi se z drugim športom. Precej časa sem treniral košarko, bil sem dober v atletiki. Veliko sem hodil v hribe. Brez športa sigurno ne bi šlo.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Težko rečem, katero mi je bilo najljubše. Vsako mi je nekaj dalo, kak nov trik, zmago na tekmovanju ali kako novo izkušnjo, nove prijatelje, potovanja. Če bi že izpostavil, bi rekel Mankind, ki sem sam sestavil in je bil bele in zelene barve. Ravno zaradi barve je vsem padel v oči, ker navadno so bili vsi BMXi precej črni. Se je pa v tistem obdobju precej dogajalo, moje furanje pa je šlo tudi precej napredovalo.

Tvoje prvo kolo?

Pri 7 letih Rog BMX. Potem pa prvi BMX za parke, sestavljen iz starih delov Schwinn race BMXa in rog koles. Gripi iz izolir traka, enodelna gonilka s krogličnim ležajem, 44 zob, 1 mm debel prednji verižnik, ki si ga samo grdo pogledal in se je skrivil. Ta BMX sem moral popraviti, da sem sploh prišel do parka, potem pa še popraviti vse, kar sem na parku uničil, da sem prišel do doma.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Za nas BMXarje predstavlja Dave Mirra neko božanstvo, s katerim bi bilo kar zanimivo vozit v zlatih časih Animal parka v Greenvillu.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ride fast, live slow.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Na srečo se vseh spomnim. Najbolj strašen pa je bil na BMXu, ko sem se pri backflipu premalo zavrtel in sem s prvo gumo nabil na začetek landinga na box jumpu. Od tam me je čez balanco izstrelilo čez celotni landing na asfalt. Na srečo brez poškodb. Sem pa po tem nehal delati backflipe.

Hvala vsem, s katerimi sem imel priložnost furat, in hvala vsem, ki ste me na tak ali drugačen način podpirali pri tem.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Preberi še

Na verigi: Goran Skok
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam