Koka Kuzmin, Iztok Robič, 4 islands
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
21. julija 2020

Ostajamo v omrežni skupini 03 s pionirjem slovenskega dirkanja, ki si je pred 30 leti prvič nadel štartno številko na gorsko kolo. Danes je Koka pogosto “na štrom”, a ne vedno.

Matej Kainz je verigo podal slabo desetletje starejšemu sosedu iz Savinjske doline, ki je oral ledino dirkanja z gorskimi kolesi v Sloveniji. Koka je kolesom zvest še danes, tako poslovno kot v prostem času in tudi na dirkah. Na slednjih zaenkrat še “izštekano”, za svoj gušt pa večinoma s pomočjo motorja.

Konstantin Kuzmin

Vzdevek: Koka
Kraj: Celje
Starost: skoraj 53
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Integra sport, Bike shop Šempeter

Matej: Si eden od pionirjev gorskega kolesarstva v Sloveniji. Kako je bilo tekmovati v 90-ih prejšnjega stoletja in kako danes gledaš na XCO pokal?

Koka: Začeli smo pred natanko 30 leti, torej leta 90. Tekmovanja so bila večinoma v okolici planinskih oz. lovskih koč, nekje v rovtah, brez navigacije smo komaj ujeli štart dirke. Če pomislim, nas na štarni črti ni bilo prav veliko, razpon v opremi je bil med tekmovalci precejšen, in o opremi, prestavnih razmerjih in podobnem takrat nisem mel pojma … Teral si, kar si imel.
Danes je vse bolj izenačeno in razlika ni tako očitna.
Zadn XCO sem vozil v blatni Vrtojbi, zaradi raznih elementov na progi je šlo tudi po glavi, pa vendar super dirka, brez daljših klancev in zelo razgibana, polna presenečenj, z veliko gledalci ob progi, za razliko od starih, ko si lahko tudi zalutal.

Koka Kuzmin, 4 Islands
Na štartu 4Islands 2016 (169 A) z Iztokom Robičem

V zadnjem času si predvsem ebajker. Nikoli se nisi znal peljat počasi, je e-bajk tudi ves čas na turbo? Je tvoja izbira terenov za e-bajk drugačna kot za analognega?

Ebajk je odgovor na pomankanje časa ter težave s hrbtenico, vendar se zapeljem tudi z analognim mtb, tako da ni nič s tem, da na navadnga pa nikoli več … 😂
Moja e-Olympia je v stalnem Boostu (turbo), pa še ta je na ‘proteinih’, vse naloudan, ne šparam nič.
V 95 % vozim iste terene, vedno sem rad uničeval sebe in verižnike, najde se tudi kakšen desert, predvsem zaradi bolj krampastih gum, razlika je bolj pri spustih, saj mi geometrija kolesa ter potopna sedežna omogočita nekaj več tveganja.

In prepovedano vprašanje. Ali bodo e-bajki izpodrinili bajke?

Bajki bodo ostali, novopečeni kolesarji pa naj nabavijo e, seveda če bi radi uživali in ne tekmovali.

Andrej D. za mtb.si: Včasih smo vsi dirkali v vseh disciplinah. Bi rekel, da ti je kros vendarle bolj ustrezal kot spust, zakaj?

Koka: Andrej, v naših časih smo dirkali vse, dh mi je bil celo bolj všeč, pa vendar je bil XC tisto, kar nas je združevalo, pred, med in po dirki. Termini tekem v XCO in DH so se velikokrat pokrivali, počasi je bila obvezna integrirana čelada in z istim kolesom ni šlo oboje, za dh pa ni blo denarja … Ja, pa po XCO sem bil bol žejen. 🤔😂

Kako ti gredo letos kolesarski posli? Verjetno je tudi tam pri tebi e-kolesarstvo visoko.

Glede prodaje e koles smo bili to pomlad zelo pridni in upam, da ne zmanjka robe. Veselimo se leta 2021 in upam, da nas kaj ne preseneti.

Na kakšnem mtb maratonu smo te pa še videli zadnje čase, tekmovalni duh ostaja. Si se že poskusil na kakšni e-mtb dirki?

Rad sem odpeljal pomladni Kras kros v kraju Miren ter prve štiri 4 Islands na Hrvaškem, ko še ni takšne vročine in toliko dela v trgovini.
Razmišljam o kakšni ebajk tekmi v Sloveniji, bolj za zabavo (s figo v žepu), da gremo s trendi naprej.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Koka: Moj popoln dan na kolesu je okolica Kala, Mrzlice in Celjske koče, sam ali v družbi hčerke, žene ali prijateljev, samo da ni defektov ali padcev in da ni ponedeljek, ko so koče zaprte 🍺.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Če ni kolesa, je vožnja z motorjem ali pa košnja trave.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Če ne bi izumili gorskega kolesa, bi verjetno še kakšno leto vztrajal na specialki, potem bi se razbijal na motokros progah, pa šparal bi za liposukcijo, ker bi začel lenarit.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Verjetno Battaglinova specialka, ki sem jo po delih sestavil in prešvercal iz Bazovice.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

V Celju imamo mlada brata Mernik, naj naredita svoje, imata vse potrebne gene za dobre rezultate, pustimo se presenetit …

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ni nasvetov, pač vsak naj izkoristi svoj talent.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Itak, da na zadnji etapi za skupno zmago na 4 otokih, Lošinj, na daljših stopnicah mi je obrnalo krmilo, saj so specialci, ki so skrbeli za transfer koles, premalo pritegnali vijake na nosilcu krmila … Sem že videl, kak z magnetom zbiram kolekcijo po tlakovcih, na srečo se je dobr končal, zobi so ostal, druga so po tekmi poštimal v cilju.

Nepodpisane fotografije so iz arhiva Koke Kuzmina.
Naslovna fotografija Matej Hartman/Mah MTB, 4 Islands 2016.

Preberi še

Na verigi: Matej Kainz
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
S Kuzminom in Robičem o dirki Mitas 4 Islands

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam