14. marca 2017

Eden najboljših slovenskih XC mož vseh časov, že več kot poldrugo desetletje na asfaltu, a občasno še vedno izven njega.

Tudi pionirji XC dirkanja bi pozabili povezati, toda gorenjski smučar Jernej in štajerski cestnokolesarski as Jure sta vrstnika, ki sta se v mladih letih kosala na dirkah v krosu. Zato je prvi drugega potegnil v naš vlakec.

Jureta Golčerja je v gorskem kolesarstvu najprimerneje postaviti v čas največjih uspehov Slovencev v krosu med moškimi, saj je s Primožem Štrancarjem in Rokom Drašlerjem tvoril veliko trojico, ki se je gibala tik pod svetovnim vrhom. 4. mesto med mlajšimi člani na SP se nam danes zdi kot pravljica. A na druge olimpijske igre za gorske kolesarje sta potovala dva, Jure pa je kmalu našel nov izziv na cesti, kjer nastopa še danes. Po letih v tujini zdaj pri novomeški kontinentalni ekipi Adria Mobil.

Jure Golčer

Vzdevek: Golč, Jurko
Kraj: Maribor
Starost: 39
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KK Adria Mobil

Jernej: Si se že kaj vsedel na enduro kolo in če si se, kakšni do občutki?
Jure: Zaenkrat mi je moj 29-colski fully čisto dovolj, saj sem po klancu navzgor še vedno rad hiter.

Kako gledaš nazaj na svojo mtb kariero in na prestop na cesto?
Mislim, da sem v Sloveniji osvojil vse, kar se je dalo. Potem sem novo motivacijo našel na cesti, kjer sem še danes. Me pa še vedno mika kak maraton, saj so xc dirke postale druga disciplina, kot so bile v naših časih.

Katera mtb dirka ti je najbolj ostala v spominu?
Vsekakor svetovno prvenstvo v Areju leta 1999, kjer kar nisem mogel verjet, da se kosam z Evansom, Buiem, Fruetom, ter na koncu zasedel četrto mesto. Če bi bil takrat na spustih malo hitrejši …

mtb.si: Občasno si se še poskusil v mtb maratonu – imaš še kaj podobnega v načrtu? Pa po upokojitvi iz poklicnega cestnega kolesarstva, ki se bliža?
Jure: Spremljam … Vsekakor pa ne, ko bom v penziji. Takrat si številke več ne dam na hrbet!


Dve priložnosti, ko je s ceste še skočil na MTB – Alpentour Trophy, ki ga je leta 2003, tudi dobil, ter SP v maratonu leta 2010 v St. Wendlu, ko je nastopil v reprezentančnem dresu (foto Zarja Černilogar)

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Jure: Moje Pohorje! Seveda z mtb čez Areh, Roglo, do Kop in nazaj. Sam v svojem tempu in predvsem po dnevnem navdihu.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Ker ga skoraj ni dneva brez kolesa, ga tudi ni popolnega. Če pa že, ko me moja pelje kam v hribe, kar je zanjo sprehod, zame pa alpinistični podvig.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Najbrž bi po željah staršev šel po njihovih stopinjah in postal zobozdravnik. In upam, da ne tip zobarja, ki ga je v tej rubriki opisoval Miha Šalehar (s prijatelji, tudi pravnikom, se raje družimo kot pa si ga merimo).

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Schwinn Homegrown … kako sem ga samo čakal. Ko ga pa res dolgo ni bilo v Evropo, sem klicaril (mimo uvoznika) celo v Ameriko 🙂
Cestno pa vsekakor De Rosa King … srce pač.

Tvoje prvo kolo?
Prvega se niti ne spomnim, kot mlajši brat sem ga zagotovo podedoval. Prvi resen mtb pa je bil KHS Montana team.

Tvoj vzornik?
Pri nas kot najbrž večini Marjan Jauk, kar pa se je z leti potem razblinilo. Začenjal sem pa v času Tomaca, Frischknechta, Tinkerja …

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Mtb sceno zdaj premalo poznam, da bi lahko koga izpostavil. Na cesti pa me navdušuje lanska generacija mladincev, ki nam letos že dela velike probleme med člani.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ne vem, če je najboljši, sem si ga pa vsekakor najbolj zapomnil in največkrat izkusil: Ni slabega vremena, je samo slaba obleka (Sigi Hohenwarter, še iz časov, ko ni bilo goretexov, windstopperjev …)

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Ni bil najhujši, je pa vsekakor najbolj bolel … V Kanadi leta 2000, ker so mi potem olimpijske igre splavale po vodi. Drugače je pa šla že 3x ključnica, noga, rebra …


Bilo je leta 1999 v Areju. Art foto Blaž Budja

Preberi še
Na verigi: Jernej Reberšak
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija KK Adria Mobil

Sledite nam