jernej nejc breščak
27. februarja 2024

Nekdaj dolenjski alpinist, danes bolj opazen v Posočju kot “sobodajalec” ter kot plezalski, canyoning in MTB vodnik. Tudi “šatelj” ima.

Nejca je na Verigo zvabila Sanda.

Jernej Breščak

  • Vzdevek: Nejc
  • Kraj: Novo mesto
  • Starost: 46
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : AAO (Akademski alpinistični odsek), Apartmaji pri Jakobu – Kobarid, Soča Valley Freeride
  • www.pri-jakobu.si, www.soca-valley-freeride.com

Sanda: Nejc, vem da si odličen alpinist, vzpel si se na marsikaj po svetu, sodeloval na vrsti odprav in taborov. Katero potovanje ali odprava ti je ostala najbolj v spominu in zakaj?

Nejc: Vsaka se te po svoje dotakne. Verjetno se me je še najbolj odprava za mlade perspektivne alpiniste pod vodstvom Andreja Štremflja iz leta 2000. 12-dnevni dostop do odmaknjene baze na skrajnem vzhodu Nepala, 10 našpičenih mladcev, plačani trije čudoviti 7-tisočaki z obilno možnostjo novih smeri in čudovito stabilno vreme – vse to naj bi bil odličen recept za uspeh. Pa se je žal obrnilo drugače in to je bila odprava, s katere se žal nismo vrnili vsi. Smrt mladega prijatelja se te seveda dotakne. Mogoče jo v tistem času še nekako sprocesiraš kot del igre. Z današnje perspektive pa se mi zdi popoln nesmisel.

Zaljubljen si v MTB, sodeloval si tudi na enduro dirkah. Kaj si se naučil na dirkah?

Da moraš bit ponavadi hitrejši od ostalih, če želiš zmagat. Hec. Super format dirkanja se mi zdi. Pred tem nisem vedel, da lahko stegna tolk pečejo v 4 minutah precej statične obremenitve. Tud to, da je dirka dolga, da se na njej dejansko “navoziš”, mi paše. Pa ta občutek dirkanja, stisnt vse od sebe … fajn je, dober občutek je. Mi je pa bolj ustrezal pokoronski enodnevni format.

Ali imaš v alpinizmu še kakšno neuresničeno željo ali začrtan cilj?

Mah ne, ambicije so že davno mimo. Naredimo pa vsako leto v decembru z dečki en “Boyz climbing trip”. Gre za druženje, športno plezanje, v zadnjih časih je to ponavadi celo destinacija, kjer lahko na “rest day” kolesarimo, tako da so gorska kolesa z nami. Če bi ga nekoč ta trip raztegnili na mesec in šli še enkrat v Patagonijo – se ne bi branil.

jernej nejc breščak, sloenduro grozni grožnjan
SloEnduro Grozni 2019, foto Anže Petkovšek

mtb.si: Še zdaleč ne, da bi bil edini dolenjski alpinist, ampak ali se strinjaš, da vam je Dolenjcem kolesarjenje bolj položeno v zibelko kot alpinizem? Morda celo cestno?

Nejc: Mah, to niti ne. V aktivnih časih me je še najbolj motilo urco zgodnejše vstajanje ob že tako hudo zgodnjih jutranjih urah odhoda na ture. Nek moment morebitne selitve kam na Gorenjsko sem po faksu zamudil. Ma je tudi Novo mesto in Dolenjska lepa. Če imaš čas in voljo, se da plezat tudi z Dolenjske. Slovenija je čudovito majhna. Uspeh cestnega kolesarstva je pač vezan na očitno dolgotrajno solidno delo enega kluba, ne zdi se mi vezano na lokacijo.

Kaj te je pripeljalo v Posočje – razen najbolj očitnega, gora?

Dejansko sem si zaradi gora želel kak majhen vikend nekje v Posočju. No, nasproti nama je prišla precej velika hiša v lepi mali vasici Magozd. Ideja o vikendu je počasi prerasla v posel in danes oba z ženo živiva od tega. Sem precej hvaležen za obilo prostega časa izven turistične sezone. Pa da mi ne bo treba do penzije preganjati mularije po šolskih telovadnicah. 😊

Ali imaš s svojim šatlom Soča Valley Freeride kdaj kakšen konflikt? Kako sodeluješ z graditelji in vzdrževalci trailov?

A hočeš reči s šatljom? 😊 Šatel je le majčken del tega. V Posočju pretežno vodim kanjonig in športno plezalne izlete. Tudi koncept šatl nažigancije po enem trejlu do onemoglosti mi ni blizu. Izleti, ki jih vodim, so dnevno potovanje po različnih potkah nad Sočo in Nadižo. Včasih samo šatel, drugič v kombinaciji “na žgance”. Včasih po urejenih trejlih, drugič po naravnih ob souporabi pohodnikov. Se pravi približno 8 parov gum, enkrat v dnevu, po eni potki. In to recimo kakih 8 dni v sezoni. Prav veliko breme za poti nismo. Smo pa. Konflikt? To ravno ne, sem pa prepričan, da gre komu hitro v nos. Smo le v Sloveniji. Recept? Skušam pač dajati nazaj. S prispevki in z delom. Urejam in gradim na domačih Gorjancih, vsaj nekajkrat letno se s puhalnikom in motorko sprehodim po trejlih v okolici Kobarida. Sem član TCS BC, a če grem čistit, grem nekak do Žage na Stol. Bovec je v poletnih bizi dnevih že kar preveč oddaljen. Če potegnem še analogijo s športnim plezanjem – sem opremljevalec športnoplezalnih smeri. Precej dela in energije gre v navrtanje nove smeri. In spet je to v precejšnji meri prostovoljstvo. Na obstoječo prazno skalo narišeš linijo, ki bo odtlej smer. Prav tako, kot na obstoječ hrib narišemo trejl. Pa je ta skala/hrib sedaj moja? Vesel sem, če ljudje pridejo plezat in vesel sem, če jim je smer/plezališče všeč. Ne vem … večplastno je tole mtb vodenje, vsekakor bolj problematično kot plezanje/kanjoning. Verjetno tudi zaradi teh občutkov raje več vodim slednja. Pa hitrej je. Pa noben se ti ne poškoduje. Pa ne rabiš šoferja, prikole in kombija. No … samo je pa fajn s kako hito enduro klapo kdaj prešredat dan. 😊

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Nejc: S frendi. Kak Finale. Nažigat cel dan, skok v morje, večerja, pivo … simpl. No … al pa s Sando, ki me kdaj zvleče na kake višje kuclje kam proti Reziji. Običajno ni ravno “flow”. Je pa GORSKO kolesarjenje. 😊

Tvoj popoln dan brez kolesa? S familijo, z vanom.

Na poti nekam proti Balkanu – plezat. In vedet, da se bom naslednji dan prestavil nekam drugam – plezat. In spet …

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Plezal.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Trenutno Orbea Wild. Električna. Super je. Tura me ne izžame in tako ti ostane energija – za plezat valjda. 😊 Mam pa mal slabo vest, da moje analogno kolo nabira prah. Nekak to ni bilo v načrtu ob nakupu e-kolesa. 😊

Tvoje prvo kolo?

Na modro preštrihan Pony, ki sem ga podedoval po bratu. Ko je dobil še našvasano prečno štango, je postal skoraj BMX.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim

Pa recimo Cedric Garcia se mi zdi en tak model, da bi blo lušno z njim. Pa še nek mojih let je …

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Počni tisto, kar ti je fajn in v življenju ne boš delal niti en dan.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Ene par jih je bilo. Enkrat mi je prvo vzelo na trejlu za domačo hišo v Posočju. Do doline smo s frendi še pripeljali in tud za šankom Polonke sem lahko vztrajal do zaprtja. Samodiagnoza je bila temu primerna – vse je OK. No, naslednje jutro ni bilo več ok in rentgen je pokazal dve solidno premaknjeni rebri.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Preberi še

Na verigi: Sanda Šarko
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam