Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
9. februarja 2016

Energijin tekmovalec s skoraj veteranskim stažem pri nežnih 21 letih, sedaj tudi trener.

Michael Mayer je vrgel verigo nazaj v Slovenijo in za člen pripel še enega mladega tekmovalca v krosu Gregorja Dimica (fantje ne berejo najpozorneje pravil Verige, zato imamo že tretjega XC U23 zapored, ampak nič hudega …). Gregor je ta trenutek morda najboljši rezultat šole domžalskega Energija teama. Pri vrhu je bil v vseh starostnih kategorijah, lani pa kljub temu kar malce presenetil la lanskem državnem prvenstvu v Kamniku, kjer se je boril celo za skupno zmago in na koncu osvojil naslov prvaka med mlajšimi člani.

Gregor Dimic

Vzdevek: /
Kraj: Domžale
Starost: 21
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : To je ŠD Energija, kjer treniram že 8 let

Michael: Spoznala sva se na tekmi v Langenloisu leta 2010. Vozila sva še v kategoriji do 17 let. Se še spomniš tekme? Kako bi jo podoživel?
Gregor: Tekme se spomnim zelo dobro. Za starejše tekmovalce je bila to že vsakoletna klasika na začetku sezone. S seboj so vzeli tudi mene, takrat še kot mlajšega mladinca. Naš štart je bil en dan prej, zato smo bili mi v središču pozornosti. Bilo je občutno več gledalcev kot ponavadi in že to je naredilo tisti “nor” občutek. Tekma se je zame odvijala v ospredju, skupaj sva borbala, toda v zaključku tekme si bil močnejši. Jaz pa z eno veliko izkušnjo več in osvojenim drugim mestom.

Kako je voziti proti WorldTour tekmovalcu Luki Mezgecu na tekmi v krosu?
Kolo na kolo žal nisem mogel izkusiti, saj sem v prvem ovinku padel in nato preostanek tekme lovil. Mi je pa vsekakor v čast in veselje, da je na štartu tekmovalec s takim nazivom. Če ne drugega, lahko rečem, da sem bil za Mezgecem, haha.

mtb.si: Domača konkurenca med mlajšimi člani ni številčna, a je kar izenačena. Štartate pa tako ali tako z le malce številčnejšo elito. Je dovolj konkurence za motivacijo?
Gregor: Sam vedno gledam rezultate elite in u23 skupaj. Če bi moja motivacija izvirala iz števila tekmovalcev, bi verjetno že zdavnaj prenehal tekmovati. Dokler pa imaš nekoga pred sabo in ostale, ki ti dihajo za ovratnik, v tem ne bi smela biti težava. Vse to imam. Tako da se letos ponovno vidimo na sloXcup-u.

Kaj bi rekel, da ti še manjka, da bi lahko kaj opaznejšega dosegel v mednarodni konkurenci? Morda tako tebi kot tvojim vrstnikom iz kategorije? 
To vprašanje ni tako težko kot sem jaz. Ha ha. Ja, kilogrami so že nekaj let ovira do tistega vrhunskega rezultata ali pa vsaj konstantnost na višjem nivoju. Za vrstnike težko rečem, saj ne vem, kako trenirajo in kakšen je njihov življenjski slog, ali res svoj prosti čas podredijo kolesarstvu? Morda več tekmovanj v tujini, kjer je več tekmovalcev in višji ritem. Uporaba powermetra, višinske priprave itd. Zato so pa potrebna finančna sredstva, ki, kot vemo, so vedno problem.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Trasa maratona Alpe v vročem, sončnem dnevu. Najverjetneje sam. Težko je dobit partnerja za take turce.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Zadnje leto tega skoraj ne poznam, saj je v vlogi trenerja in tekmovalca takih dni zelo malo (me čisto nič ne moti). Ko pa pride, dan izkoristim za druženje s prijatelji ali klubskimi kolegi.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Letos sem se spoznal s turnim smučanjem, zato bi v tem trenutku rekel slednje. Drugače pa bi hribolazil nekje visoko v gorah.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
To je letošnji cube c:62. Sedaj sem naredil kar nekaj kilometrov in lahko rečem, da je kolo vrhunnnsko.

Tvoje prvo kolo?
Prvega se spomnim samo po barvi in ta je bila pisana, prevladovala je zelena. Začetki mtbja so se dogajali na 26-colski Bottecchii.

Tvoj vzornik?
Vzornika v svetovnem merilu nimam. Se pa zgledujem po svojem trenerju, šefu in mentorju Mitji Tanciku. Kljub vsem obveznostim ima še vedno večjo motivacijo in voljo kot marsikateri mlad kolesar.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Ker sem vzporedno tudi trener, imam vpogled v mlade in nekateri res kažejo znake perspektivnosti. Poimensko jih ne bom omenjal, ker iz lastnih izkušenj vem, da se lahko pri 18 letih vse podre in gre v zaton. Naj vztrajajo in če so iz pravega testa, se bodo s svojimi rezultati razkrili okolici.

Najljubša hrana, sladica?
Kot pri večini kolesarjev je pasta pri meni skoraj vsak dan na meniju. V vseh mogočih oblikah, najraje pasta s tuno. Ali sladoled z visokim deležem temne čokolade.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Kolesarstvo je “tek” na dolge proge in ne obupaj pri 19 letih, tako kot večina. Spoznal boš nova poznanstva, ki ti lahko odpirajo nove poti, ali pa boš morda uspel kot kolesar.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Državno prvenstvo 2011, ko sem dva dni prej padel z skuterjem. Odnesel sem jo samo z globjimi praskami in nato tekmoval v bolečinah.

Ne vemo še, kdo bo naslednji. Vemo le to, da ne bo več tekmovalec v krosu v kategoriji do 23 let 🙂

Na obeh fotografijah Gregor na lanskem DP v Kamniku, foto Frane Kranjec/prijavim.se

Preberi še:
Na verigi: Michael Mayer
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

{loadposition inside}

Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam